fbpx

В середмісті Франківська доводять до руйнування унікальну пам'ятку. ФОТО

Суспільство 11:40, 15.03, 2017

Ініціативна група "Врятуймо спадок Єґера" звернулася до депутатів міської ради, щоби врятувати пам'ятку архітектури на Січових Стрільців, 16 від повної руйнації. "Пасаж Єґера", що був окрасою Станіславова, потребує капітального ремонту.

Учасники ініціативної групи, а це мешканці будинку, переконані, що пам'ятку навмисно доводять до руйнування – щоб збудувати на її місці багатоквартирний будинок.

"У зв’язку зі злочинною бездіяльністю чиновників, спрямованою на свідоме знищення окремих архітектурних пам'яток центральної частини нашого міста, а саме будинку №16 на вулиці Січових Стрільців, здавна відомого як "Пасаж Єґера", що був колись окрасою Станіславова, просимо всіх, хто може нам допомогти, врятувати цю споруду від повної руйнації", – йдеться у зверненні.

Мешканці будинку бачать проблему в тому, що ряд посадових осіб у міській владі діють в інтересах будівельних компаній, навмисно вводять людей в оману та маніпулюють нормами законодавства, які стосуються житлового фонду. Зокрема, чиновники  вперто ігнорують вимоги закону "Про охорону культурної спадщини", ст. 40-41. "У цій статті сказано, що капітальні ремонти з відновлення пам'яток архітектури проводяться за рахунок відповідних коштів державного бюджету та за рахунок місцевих Програм з охорони та відновлення об’єктів культурної спадщини",  зазначають автори звернення.

"Пасаж Єґера", наголошують учасники ініціативної групи, має Технічний висновок ліцензованої організації на капітальний ремонт. Але будинок не був внесений у міську Програму реконструкції пам'яток ні в 2016-му, ні в 2017 році. "Незважаючи на письмові обіцянки влади",  додають активісти. 

За їхніми словами, міська влада намагається перекласти всі видатки з ремонту пам'ятки виключно на мешканців будинку.

Попередні балансоутримувачі пам’ятки – управління житлово-комунального господарства, ЖЕО-9 та ЄРЦ. Мешканці будинку вважають, що ці структури відмивали комунальні кошти на ремонті будинку. "І тепер результат може бачити все місто – арочний проїзд просів, сходовий марш перекошений, сходова клітка в глибоких тріщинах, підвали і перший поверх з'їдає грибок",  зазначили у зверненні.

"Ми переконані, що нас руйнують навмисно, як і скандальний будинок №18 на Січових Стрільців, що стояв колись поряд, на місці якого тепер зводять новий із додатковим поверхом", – наголосили активісти.

Із зверненням на сесії виступила учасниця ініціативної групи, мешканка будинку Світлана Пронь.

1

На що міський голова порекомендував створити ОСББ для захисту будинку, мовляв, у такий спосіб можна буде отримати грант на його ремонт.

Світлана Пронь у відповідь подарувала меру Франківська примірник закону про охорону культурної спадщини. 

Про будинок та історію його неординарного власника читайте тут: Станиславівські оголошення: відвідайте "електричний театр" "Олімпія" в пасажі Єґера

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: