fbpx

Від припинення військової співпраці із РФ Україна втратила понад $300 млн

Економіка 16:52, 23.07, 2014

Україна втратила близько у $300 млн від припинення поставок до Росії товарів військового призначення.

Дані про продаж зброї Україною належать до закритої інформації, повідомляє Українська правда з посиланням на ВВС Україна.

Єдина названа цифра – частка експорту до Росії, яка у 2013 році складала 18% від прибутку концерну.

При цьому майже половина з цього обсягу, як стверджують у в "Укроборонпромі", – це цивільна продукція.

Приблизну суму виторгу порахували експерти Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння.

"За розрахунками нашого центру, "Укроборонпром" у 2013 році наторгував приблизно 1,8 мільярда доларів від постачання до Росії", – заявив директор центру Валентин Бадрак.

За його словами, частина продукції подвійного призначення, яка може бути використана у військових цілях, експортується не "Укроборонпромом", а іншими підприємствами. Зокрема, це стосується авіаційних контрактів ДП "Антонов".

"За нашими підрахунками, на Росію у 2013 році припадало 15% експорту військової продукції, це близько 300 мільйонів", – заявив експерт.

Про таку ж цифру заявив директор консалтингової компанії Defence Express Сергій Згурець.

"Основними напрямками експорту військового призначення до РФ у 2013 році були агрегати та комплектуючі до ракетно-космічної техніки, газотурбінні установки для кораблів, авіаційні двигуни та агрегати авіатехніки, вузли та комплектуючі до авіаційних керованих ракет, запчастини до радіолокаційних станцій та інша продукція", – йдеться у листі "Укроборонпрому".

Окрім крупних контрактів у ракето-космічній галузі, експерти вказують і на низку дрібніших угод.

"Найважливіші проекти пов’язані з обороноздатністю РФ: обслуговування російських балістичних ракет, постачання авіаційних двигунів та газових турбін для кораблів. Є невеличкі, але важливі поставки: елементи, які дозволили Росії створити нову систему мобільного протитанкового ракетного комплексу "Хризантема" або радіолінії до бойових російських гелікоптерів", – зауважив Валентин Бадрак.

Він запевняє, що українські підприємства аерокосмічної галузі та літакобудування не є повністю залежними від Росії, адже здійснили певну диверсифікацію й у них є набір проектів, окрім російських.

"Специфіка наших стосунків була така, що росіяни не бажали брати участі у проектах модернізації української армії, а ми у їхніх проектах брали участь через економічну доцільність", – наголосив Бадрак.

"Багато оборонних підприємств є містоутворюючими й будуть закриті. Сотні працівників звільнять, до осені може відбутись новий Майдан", – спрогнозував головний редактор російського журналу "Національна оборона" Ігор Коротченко.

Окрім того, пан Коротченко нагадав, що Росія накопичила достатню кількість української продукції, яку завезли раніше, а тому РФ має час для налагодження імпортозаміщення.

У концерні заявили, що військово-промислова співпраця з РФ вже зупинена, а тому "Укроборонпром" намагається налагодити виробництво комплектуючих, які раніше Україна купувала у Росії, на українських підприємствах.

За твердженням чиновників, вже опрацьовуються можливості спільного виробництва та модернізації військового обладнання з країнами ЄС. З іншого боку, у концерні заявили, що зараз головним пріоритетом для української оборонки стало виробництво та ремонт техніки для української армії.

"Замістити російський ринок реально. 300-400 мільйонів доларів – це річна сума, яку підприємства українського оборонного комплексу здатні освоїти, виробляючи продукцію для національного війська", – заявив військовий експерт Валентин Бадрак.

Він наполягає, що раніше "оборонка" майже не працювала на власну армію, а правила роботи західних компаній передбачають, що для спільних поставок на ринки третіх країн треба частину продукції закуповувати для себе.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: