fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • Влада Франківська ігнорує вимоги громади щодо скандальних рішень міськради – пропонує скаржитися в прокуратуру. ФОТО, ВІДЕО

Влада Франківська ігнорує вимоги громади щодо скандальних рішень міськради – пропонує скаржитися в прокуратуру. ФОТО, ВІДЕО

Політика 19:30, 13.07, 2016

Влада Івано-Франківська не буде виконувати вимоги волонтерів, учасників АТО та громадських активістів, які добиваються скасування недавніх незаконних, на їхнє переконання, рішень міської ради. Громадські активісти закликають втрутитися Генпрокуратуру.

Сьогодні, 13 липня, представники низки громадських організацій озвучили вимоги до міського голови Івано-Франківська. Активісти просили міського голову Івано-Франківська Руслана Марцінківа заветувати рішення міської ради щодо затвердження детальних планів території у межах вулиць Крайківського – Макогона – Промислова та в межах вулиць Калуське шосе – Горбачевського – Ціолковського, а також рішення про створення комунального підприємства "Муніципальна варта".

Під зверненням до міського голови підписалися 14 громадських організацій, серед яких "Народна самооборона", цивільний полк "Азов", громадські організації учасників АТО та інші.

Голова "Івано-Франківської міської Асоціації учасників АТО" Василь Андріїв нагадав, що рішення щодо затвердження ДПТ у межах вулиць Крайківського – Макогона – Промислова приймалося без громадських слухань та всупереч чинному законодавству.

"Іншими словами, купка людей економічних та політичних груп вирішили собі забудувати промислову зону міста Івано-Франківська, не прислухаючись до громади, як це передбачає закон України, склали собі такий детальний план і його затвердили на сесії міської ради. Громада про це дізналася в останню мить, оскільки жодних громадських слухань не передбачалося. Ми вважаємо, що це є проявом диктатури з боку чиновників. Ми розуміємо: якщо ми дозволимо їм протягувати такі скандальні договорняки, це буде зародком свавілля і беззаконня", – відзначив Андріїв.

Друга вимога активістів стосується затвердження ДПТ в межах вулиць Калуське шосе – Горбачевського – Ціолковського.

"Скандальній фірмі "Передмістя-2000", правонаступнику "Екстіму", якиий має багатомільйонні борги, який має десятки обманутих вкладників-дольовиків, які інвестували будівництво, який є фактично банкрутом, виділили два гектари землі. Звичайно, що ні "Екстім", ні то "Передмістя 2000" так зване не має ресурсу і можливостей забудовувати той мікрорайон. Звичайно, що там буде відбуватися так званий перерозподіл між просвободівськими фірмами для того, щоб вони мали можливість забудувати і скористатися де-факто отриманням безкоштовної землі!" – розповів Андріїв.

Відзначимо, що 8 липня сесія міської ради продовжила договір оренди землі ТзОВ "Передмістя 2000", яке є правонаступником фірми-банкрута "Екстім-ЛТД".

Напередодні сесії громадські організації учасників АТО звернулися до міської ради з проханням розділити землю на дві частини. На одній дати можливість завершити будівництво, яке у свій час розпочало "Екстім ЛТД", а іншу виставити на конкурс під забудову соціального житла для учасників АТО. Попередньо заявники отримали згоду від керівництва міськради, однак депутати міської ради все ж таки продовжили оренду правонаступнику фірми-банкрута.

"Мені боляче про це говорити, тому що я не розумію, як можна було підняти руку і віддати землю банкруту, фактично кинувши 100 сімей!"  запевнив Василь Андріїв.

Третя вимога громадських діячів стосується створення комунального підприємства "Муніципальна варта". Представники громадськості просили звернути увагу на ризики цього рішення.

"Вони прописали, що ця муніципальна варта в початковій стадії матиме до 25 осіб, а в подальшому це може бути і 250, і 500 чоловік. Ця структура буде підпорядковуватися виключно меру міста. Це своя маленька армія міського голови, яка виключно йому підпорядковується для того, щоб власне такі незаконні рішення проштовхувати і не дати можливості активній громаді, волонтерам і учасникам АТО брати активну участь у прийнятті рішень", – вважає Василь Андріїв.

"Ми знаємо, що Янукович мав свій підрозділ "Беркуту" і чим це закінчилося на Майдані. Сьогодні Руслан Марцінків вирішив створити свою армію у Франківську. Можливо, варто, щоб ці люди пішли на фронт?"  додала волонтерка Наталія Сербин.

Вона порадила меру найняти охорону, а не дбати за свою безпеку за рахунок громади. Адже статутний капітал новоствореного підприємства становить 1 млн гривень. Ще 4-5 млн гривень щорічно витрачатиметься з міського бюджету на утримання новоствореної структури.

Після прес-конференції активісти вирішили передати свої вимоги міському голові, однак того на робочому місці не застали: він начебто поїхав на семінар у Тернопіль. Перший заступник мера Микола Вітенко та заступник Олексій Кайда, який курує земельні питання і будівництво, зустрілися з активістами о 13.00.

На зустріч із чиновниками зібралося більше сотні людей, серед них: учасники АТО, представники громадських організацій, мешканці прилеглих вулиць до вулиці Макогона.

Однак міська влада їхні вимоги виконувати відмовилася.

КП "Муніципальна варта", за словами Кайди, створюється, щоб допомагати поліції боротися з крадіжками комунального майна.

"На оперативці всі мали змогу чути, що в нас йдуть і крадіжки каналізаційних люків, йдуть крадіжки по ліфтах, власне для того, щоби понизити рівень криміногенної ситуації, і створюється муніципальна варта. Поетапно створюється, щоби місто Івано-Франківськ стало безпечним містом",  запевнив віце-мер.

На всі застереження активістів Кайда зверхньо відповів:

"Я не вбачаю доцільності, щоб відправляти це рішення на доопрацювання, я проти цього",  відзначив Кайда.

З приводу затвердження ДПТ у межах вулиць Крайківського – Макогона – Промислова доповідав головний архітектор міста Дмитро Нижник.

Мешканці цих вулиць попросили його надати протокол громадських слухань.

Нагадаємо, на сесії міської ради 8 липня Нижник запевняв, що слухання відбулися, однак сьогодні він вже в цьому не був впевнений.

"Існують два протоколи. За одним, у слуханнях брали участь працівники архітектурно-планувального бюро, які розробляли цей план. Громада на слухання не з’явилася. Другий протокол громадських слухань, які проводилися в лютому працівниками харчосмакової фабрики",  сказав Нижник.

Після двогодинної дискусії заступники мера Микола Вітенко і Олексій Кайда відмовилися переглядати прийняті рішення.

"Якщо є порушення – буде протест прокуратури",  кілька разів повторив Кайда.

Громадські активісти скерували звернення у Генпрокуратуру з проханням перевірити законність прийнятих міською радою рішень.

Своє звернення до правоохоронних органів готують і мешканці мікрорайону Крайківського – Макогона – Промислова.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: