fbpx

Видобуток газу по-європейськи: як громади Прикарпаття будують діалог з газовидобувниками без бюрократії

Економіка 14:08, 04.09, 2018

На Прикарпатті десяток газовидобувних компаній повідомили про плановану діяльність та проходять процедуру оцінки впливу на довкілля.

Минулого року на виконання Україною своїх зобов'язань в рамках Угоди про асоціацію з ЄС був прийнятий закон ЗУ "Про оцінку впливу на довкілля". Закон дозволить забезпечити на належному рівні виконання Україною низки інших міжнародних зобов’язань. Процедура ОВД спрямована на попередження та запобігання шкоді довкіллю, забезпечення екологічної безпеки, охорони довкілля, раціонального використання і відтворення природних ресурсів.

Оцінку впливу на довкілля мають пройти і газовидобувні компанії, які отримують чи продовжують спецдозволи на користування надрами.

Суб’єкти господарювання подають документи не через чиновницькі кабінети, а вносять до відкритого електронного Єдиного реєстру ОВД.

1

"Від суб’єкта господарювання залежить, коли він отримає висновок про ОВД на довкілля. Якщо він правильно оформить документи, швидко врахує зауваження та розробить звіт з ОВД, тобто підготує документи професійно і правильно, то проблем з отриманням висновку немає", – зазначає заступник начальника управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської обласної державної адміністрації Андрій Пліхтяк.

Після того як суб’єкт господарювання подав до реєстру повідомлення про проведення планованої діяльності, він має три дні, щоб опублікувати це повідомлення як мінімум у двох друкованих ЗМІ. Далі протягом 20 робочих днів з дня офіційного оприлюднення повідомлення про плановану діяльність громадськість може надати зауваження і пропозиції до планованої діяльності. Суб’єкт господарювання готує звіт з оцінки впливу на довкілля, в якому враховує пропозиції громадськості або обґрунтовано їх відхиляє.

Після громадських слухань уповноважений орган (Мінприроди або обласне управління екології) видає висновок з ОВД, яким визначає допустимість чи обґрунтовує недопустимість провадження планованої діяльності та визначає екологічні умови її провадження. Висновок з ОВД та умови провадження планованої діяльності є обов’язковими для виконання.

Газовидобувні компанії на Прикарпатті подали приблизно два десятки повідомлень про плановану діяльність, що підлягають оцінці впливу на довкілля. Там, де відбулися громадські слухання, місцеві жителі не дуже активно беруть участь в обговоренні. В деяких населених пунктах навіть місцеві очільники не в курсі про такий інструмент, як ОВД.

Так, у єдиному реєстрі ОВД 8 серпня є повідомлення про плановану діяльність щодо видобутку газу у Яблунівському родовищі, яке розташоване на території Яблунівської ОТГ і ще кількох сіл Косівського району. Голова ОТГ Зеновій Томащук про це вперше дізнався від журналістів.

"Вперше про це чую. У нас є законсервовані родовища, але там ніякої діяльності не проводять", – каже голова.

2

Зеновій Томащук

А на території Старобогородчанської ОТГ планують здійснити діяльність із закачування, зберігання та відбору природного газу. Газовидобувна компанія подала повідомлення про плановану діяльність, оскільки планує продовжити строк дії спеціального дозволу на користування надрами Богородчанського підземного сховища газу. Пропозицій та зауважень громадськості щодо планованих робіт не надійшло

Голова Старобогородчанської ОТГ Ярослав Здерка каже, що видобування газу проводяться далеко від житлової забудови, тому громада претензій до компаній не має.

3

Ярослав Здерка

"До бюджету є надходження від рентної плати. А негативу у селі ніякого нема", – каже Здерка.

Головний інженер компанії "Надрагаз" (входить до групи компаній Burisma) Василь Війтенко вважає, що процедура ОВД для газовидобувних компаній не є виправданою.

4

Василь Війтенко

"Процес проходження оцінки впливу на довкілля на розвідку і видобуток – від подання повідомлення до отримання висновку – займає приблизно рік. Місцеві бюджети втрачають податки і надходження від рентної плати. Спрощення процедури позитивно вплине на видобуток газу", – каже Василь Війтенко.

Наразі висновку про оцінку впливу на довкілля чекають такі компанії, як АТ "Укргазвидобування", НГВУ "Долинанафтогаз", ТОВ "Карпатнадра", ТОВ "Нафтогазова компанія "Бангаз", ПАТ "Газінвест" тощо.

Вони планують продовжити видобуток газу або провести розвідки у кількох районах Івано-Франківщини, зокрема на території Болехівської міської ради, Богородчанського, Калуського, Рожнятівського, Тлумацького, Косівського, Коломийського, Долинського, Надвірнянського районів.

В Асоціації газовидобувних компаній України заявляють, що цілком підтримують дотримання екологічних стандартів, а також розділяють необхідність гармонізації українського законодавства з європейським. Але цей процес повинен бути якісно відпрацьований і жодним чином не може зривати роботу підприємств, а тим більше – зупиняти видобуток газу.

Як повідомляв КУРС, за прогнозами експертів, видобуток газу в Івано-Франківській області у 2018 році може зрости вдвічі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: