fbpx

"Вигнані з Раю": у Франківську Галина Баранкевич заспіває лемківські пісні

Культура 12:47, 06.11, 2017

Заслужена артистка України Галина Баранкевич запрошує на драма-концерт лемківської пісні "Вигнані з Раю", який відбудеться 9 листопада у Франківському драмтеатрі.

На прес-конференції з нагоди концерту Галина Баранкевич влаштувала перформанс. Разом з директором драмтеатру Ростиславом Держипільським під акомпанемент гітари Станіслава Жовніра заспівали пісню.

Концерт приурочений відзначенню 70-ї річниці операції "Вісла". Директор Франківського драмтеатру Ростислав Держипільський запевняє, що ця прем'єра не схожа ні на що, бо це і не концерт, і не вистава.

Галина Баранкевич каже, що альбом вийшов у 2015 році і писався два роки. Ще два роки думала, як його подати публіці. Культура пращурів для Галини є не лише етнографічним раритетом, а це її життя, сьогодення, а пісні Лемківщини – це повітря, на якому вона зростала і яким дихає понині. У своєму проекті артистка поєднала драматичну історію людських доль, жертв депортації лемків 1947 року з оригінальним переспівом перлин пісенної спадщини.

Її прабабусю, вагітну п'ятою дитиною, депортували товарняком з рідної землі.

"Спершу альбом писався в пам'ять моєї родини, всіх сімей, які пережили ті часи… А сьогодні вже навіть гуцули потрохи стають лемками. Ця етнографічна група дуже прикрашає нашу культуру", – зазначає Галина.

Мета проекту – згадати трагічну історію депортації лемків та зануритись у прекрасний світ Лемківщини до виселення. Підбір концертної програми дасть змогу слухачам повернутися у минуле і відчути себе частиною цього народу, заглибитись таємничими стежками у Карпати, замилуватися шедеврами любовної лірики, побувати на лемківському весіллі та у гострому гуморі відчути непокірний характер народу.

"Таку Галю Баранкевич ви ще не чули. Вона лагідна, ніжна… Вона інтимніша, але тут є і багато болю", – додає Держипільський.

Він каже, що найкраще перформансу пасувала би локація Палацу Потоцьких. Там хотіли влаштувати сцени і обіграти кожну пісню у різних кімнатах закинутого Палацу. Однак наразі незрозуміла доля Палацу. Директор театру каже, що драма-концерт стане дебютною для оновленого оркестру. 

До дійства долучаться актори театру, діти з театральної школи, лемківська капела "Бескид". Це буде розповідь-притча. Глядачу спробують таким чином переказати історію.

1

Однойменний альбом "Вигнані з раю" співачка презентувала у травні 2015 року. До нього увійшло 14 пісень.

Деякі з пісень, що увійдуть до програми драми-концерту Галини Баранкевич "Вигнані з РАЮ", можна послухати тут: https://soundcloud.com/galyna-barankevych/sets/galina-barankevich

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: