fbpx

"Винниченко від кутюр", – театральний критик Олег Вергеліс про прем'єру у Франківському драмтеатрі

Культура 15:27, 24.12, 2017

Театральний критик, журналіст, оглядач газети "Дзеркало тижня. Україна" Олег Вергеліс поділився враженнями від онлайн-провокації "Інтимна зона" Ростислава Держипільського, поставленої за мотивами п'єси "Закон" Володимира Винниченка.

Нагадаємо, 22-23 грудня у Франківському драмтеатрі молоді актори показали online-провокацію "Інтимна зона"У виставі порушені гострі питання сьогодення: аборти, безпліддя та сурогатне материнство. 

Подаємо текст відгуку Олега Вергеліса повністю:

"ТЕАТРАЛЬНИЙ БЛОК. Франківськ. Вчора. "ВИННИЧЕНКО ВІД КУТЮР" 

У Франківську вчора зіграли "Винниченка від кутюр". Сценічний майданчик  модельний подіум. Костюми  від модних кравчинь (причому навіть з цінниками!). П'єса В. Винниченка "ЗАКОН" трансформована в "ІНТИМНУ ЗОНУ". Жанр драма-драма  в онлайн-провокацію.

Сценічний простір не обмежується малою сценою у фойє, а виходить за територію театру  на центральну вулицю з дощем і снігом, з переляканими перехожими і громадським транспортом.
Можливо, це найкраще з усіх можливих сценографічних рішень  а-ля хічкоківський "вигляд з вікна". Глядач слідкує за подіумним і соціально-чуттєвим перебігом подій у п'єсі В.Винниченка (сурогатне материнство, зрада, закон, любов, знову зрада) і водночас спостерігає за паралельним реаліті-шоу за вікном  темні вікна, авто, роззяви. Всюди життя.

Певною мірою така гра з простором, а також подіумні вихиляси, а ще щира сучасна і переконлива гра молодих акторів, вчорашніх студентів, як "реабілітація Винниченка". Видатного драматурга, якого у нас в театрах практично не ставлять, подекуди вважають архаїчним або занадто "літературним", немодним. А тут вочевидь спрацьовує ще й контраверсійний режисерський вибрик  нібито "немодний" автор зухвало перенесений у світ високої моди.

І власне "Винниченко від кутюр" почувається досить комфортно у нашому теперішньому, занадто "модному", світі. Тема сурогатного материнства не є застарілою, сьогодні це особливо актуально. 
Молоді грають добре, але відкриття вистави  Іванна Терлецька у ролі Інни (не тому що схожа на Моніку Бєлуччі, як каже режисер Ростислав Д., а тому що у неї повсякчас і без зайвої міміки чудово грає обличчя  красиве, духовне і підступне).

Вистава доволі відверта. Якщо секс, то секс, до мізансцени "актор без штанів". Але батьки міста і представники рейтингових політсил, здається, сприйняли таку онлайн-провокацію с сексом та подіумом  з глибоким і щирим художнім розумінням. Ми ж Європа.

І найголовніше, що є у кутюрній дуже стильній прем'єрі-ризику  це енергія розбурханої душі. Винниченка, режисера, акторів? Гадаю, кожного. І часу",  написав Олег Вергеліс.

Як писав КУРС, вистава має на меті ініціювати діалог, поставити перед глядачем питання, на які суспільство поки що не має відповіді.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: