fbpx

Дуже романтична робота: як працює Івано-Франківська метеорологічна станція

Суспільство 08:12, 24.03, 2017

Результати їхньої роботи ми бачимо у прогнозах погоди на телебаченні, радіо та в інтернеті. Місцеві прогнози погоди повідомляє Івано-Франківська авіаційна метеорологічна станція.

На Прикарпатті діють п’ять метеостанцій. Дві з них, які розташовані в Долині та Коломиї, ведуть лише спостереження за погодою, решта три – спеціалізовані. Карпатська селестокова (Яремче) спостерігає ще й за гідрологічними явищами. Станція Пожижевська працює на високогір’ї, тож відслідковує й лавинну небезпеку. Франківська авіаційна метеорологічна станція базується у міському аеропорту.

У метеослужбі аеропорту працюють 30 людей. Робота на станції організована за трьома напрямками. Головний – спостереження за погодою. Метеорологи фіксують погодні явища та формують зведення, пише Репортер. У секторі метеопрогнозів працюють два синоптики, які на основі карт, інформації з інших метеостанцій та аналізу складають прогнози.

Інформацію від метеорологів і синоптиків збирають і передають до Києва, Відня, Брюсселя, де розміщені так звані погодні банки. Цим займаються працівники третього напрямку метеостанції.

"Особливість роботи з авіацією – частота зведень від метеорологів і точність прогнозів від синоптиків, – каже Тетяна Шерепот. – Для народного господарства зведення від метеорологів передають кожні три години, для авіації – кожні 30 хвилин. Також кожні три години синоптики готують прогноз для авіації і раз на добу – для населення".

Ще одна особливість – співжиття з військовою авіачастиною. Хоч військові мають свою метеослужбу, однак структури між собою взаємодіють.

Робота станції не припиняється ні на мить, працюють цілодобово.

"Зараз нічних польотів немає. Аеропорт відкривається близько шостої ранку, бо є рейс на Київ, – говорить синоптик. – Інформація від нас має бути готова за дві години до вильоту".

За кілька кілометрів від будівлі аеропорту, ближче до злітно-посадкової смуги, працюють метеорологи. Основа їхньої роботи – спостереження за погодою і вимірювання погодних явищ. Для цього в полі облаштували спеціальний майданчик. Тут вимірювач нижньої межі хмар, який визначає відстань хмар від землі, психометрична будка, в якій вимірюють температуру, вологість і тиск повітря, опадомір, рейки, за допомогою яких дізнаються кількість снігу, флюгери та термометри на ґрунті і в ньому.

Кожні три години, незалежно від часу доби чи погодних умов, техніки-метеорологи виходять на майданчик і збирають дані з приладів, вносять їх у зведення для населення і передають синоптикам.

Для авіації зведення готуються щопівгодини. Комп’ютерна програма кожні 15 секунд фіксує дані з пристроїв, які встановлені уздовж злітно-посадкової смуги.

"Комп’ютер збирає дані про вітер, тиск, температуру і т. д., але жодна програма не зможе замінити око метеоролога і схопити явища погоди, – каже Тетяна Шерепот. – Тому метеорологи постійно спостерігають і виходять на майданчик. Розгледіти, як починає мутитися повітря, серпанок чи туман, комп’ютер не допоможе".

Метеоспостереженнями на станції зай­маються 11 спеціалістів. Щодня четверо виходять на добове чергування.

"Наша робота дуже романтична, – розповідає завідувач сектору Вікторія Калашник. – Наприклад, ми заглядаємо на небо і маємо знати всі види й різновиди хмар, ще й латиною. Але це й постійна відповідальність, бо від нашої роботи, від внесеної у зведення цифри залежить життя людей".

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: