fbpx Якщо змушують купувати БАДи для лікування, звертайтеся в поліцію, – Супрун | Курс

Якщо змушують купувати БАДи для лікування, звертайтеся в поліцію, – Супрун

Здоров'я 17:25, 21.12, 2017

Харчові добавки або БАД (біологічно активні добавки) НЕ є ліками. Тому вони НЕ можуть замінити повноцінне лікування. Позиціювання БАДів як лікарських засобів порушує права громадян і може бути підставою для звернення до правоохоронних органів.

"До нашої команди почастішали звернення щодо шахрайства та продажу людям харчових добавок під виглядом ліків. Тому вважаю важливим звернути увагу всіх", – написала міністр охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у мережі.

Найчастіше особи, що розповсюджують БАДи, вводять в оману покупців: вони поширюють неправдиву інформацію стосовно своєї продукції, яка нібито є "панацеєю від усіх хвороб". Це порушує  права громадян як споживачів на інформацію про продукцію та на безпеку продукції (товарів, наслідки робіт), передбачені статтями 14, 15 Закону України "Про захист прав споживачів".

Якщо хтось стверджує, що харчові добавки є панацеєю від усіх хвороб, що вони надійніші за ліки, можуть замінити повноцінне лікування,  це брехня та спроба заробити гроші на вашій проблемі, зазначила міністр.

Якщо хтось наполягає використовувати ці засоби як єдиний спосіб лікування, використовує психологічний примус та залякує погіршенням здоров’я – це пряма маніпуляція та ви маєте підстави звернутися до правоохоронних органів, наголосила Уляна Супрун.

МОЗ звертатиметься до представників управлінь та департаментів охорони здоров’я в регіонах з проханням посилити увагу щодо будь-яких спроб просувати БАДи як засіб лікування. 

Для захисту своїх прав громадянин може звернутись до центрів безоплатної правової допомоги – єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України. 

Також Уляна Супрун закликала не довіряти рекламі, в якій запевняють, що БАДи – це ліки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: