fbpx

Ювілейне "Свято ковалів" на завершення подарувало Франківську дві скульптури

Суспільство 12:02, 08.05, 2016

Нагородженням майстрів та відзначенням учасників сьогодні в Івано-Франківську завершився міжнародний фестиваль "Свято ковалів".

Урочисте закриття ювілейного 15-го міжнародного фестивалю "Свято ковалів" відбулося у виставковій галереї "Бастіон", яка цьогоріч приймала "гарячих" гостей.

Минулі два дні на площі Бастіону, між Фортечним провулком і вулицею Низовою, відбувалася демонстрація ковальської праці та ярмарок кованих речей. Сьогодні після урочистостей у галереї "Арт на мур" у Бастіоні відкрили міжнародну виставку "Орнаментальне ковальство". 

Фестиваль ковальстького мистецтва відвідали близько 150 учасників із понад 10 країн. Найбільш чисельні команди з Франції, Італії, Туреччини та Литви завзято працювали на фесті.

Під час створення спільної композиції "Брама ковальських міст" французи так захопилися, що зробили свою частину роботи просто ексклюзивною. Гості сприйняли розміри деталі, яку їм треба було виготовити, – а організатори роздали всім командам-учасницям креслення,  не в міліметрах, а в метрах. Два дні французькі ковалі без спочинку роздмухували вогонь і вгинали ковадло, аж учора надвечір зібрали і передали оргкомітету фестивалю свою готову композицію. Заввишки майже в три метри тепер вона залишиться на пам'ять франківцям і прикрашатиме площу Бастіону. 

1

Вперше на ковальський фест приїхали майстри з Литви. Ковалі подякували організаторам за можливість творчого розвитку і спілкування з колегами.

Організатор свята, голова Спілки майстрів ковальського мистецтва України Сергій Полуботько, нагороджуючи учасників, відзначив команду з Туреччини. За його словами, саме в Україні, у Франківську, на "Святі ковалів" турецькі колеги почали робити скульптури. Одну з них – постмодерну за стилем і позитивну за духом та настроєм – можна побачити серед центральних експонатів на виставці в галереї "Арт на Мур". 

А спільну роботу цьогорічного фестивалю  браму – організатори завершать і складуть самі. Її встановлять при вході до двору катедрального собору з боку бастіонної площі. Цим відкриють наступне "Свято ковалів". 

2

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: