fbpx

Закон щодо скасування недоторканності депутатів та суддів прописаний нечітко, – Дерев'янко

Політика 08:23, 20.01, 2015

На думку прикарпатського нардепа, закон щодо скасування недоторканності депутатів та суддів, який пропонує Президент Петро Порошенко, прописано недостатньо чітко.

Про це народний депутат, член політичної партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев'янко заявив на своїй сторінці у Facebook.

"За час своєї дії недоторканність трьох інститутів – суддівського, парламентського та президентського  призвела до серйозних зловживань, які в підсумку  вилилися у трагічні наслідки. І чим більшим об'ємом конституційних повноважень наділений кожен з інститутів, в результаті  тим більші зловживання і негативні наслідки",  наголосив він.

Нардеп наголошує, що всі три касти недоторканості "повинні зникнути".

"Найбільшу шкоду недоторканність принесла за часів президентства Януковича. Відчуття невразливості підштовхнули його до всіх тих неадекватних дій, які він вчинив  конституційний переворот, узурпація влади, розстріл людей, присвоєння державної та приватної власності",  каже Дерев'янко.

"Спотвореним для суспільства виявився і інститут недоторканності суддів, які були інструментом здійснення політичних репресій, рейдерства, чинили утиски по відношенню до людей, які мали активну політичну та громадянську позицію, фактично перетворились в найбільш корумповану гілку влади. Парламентський інститут недоторканності забезпечував імунітет тим, хто мав конфлікт з кримінальним кодексом, а також безвідповідальність при порушенні закону, і далекий від тих механізмів, які існують у Європейських парламентів, також завдає шкоду суспільству, тому потребує змін",  додав він.

За словами політика, законопроект №1776 щодо скасування недоторканості народних депутатів та суддів, який подав на розгляд Верховної Ради Петро Порошенко, фактично зберігає недоторканність суддів щодо вчинення ними корупційних дій.

"Скасування недоторканності судді пропонується таким чином, що на це потрібно рішення Вищої ради юстиції, або, за винятком, коли його злочин загрожує здоров'ю чи життю людини і його спіймали при цьому "на гарячому". А це відбувається вкрай рідко. Але, якщо говорити про корупційні ризики, діяльність, яка несе ще більшу шкоду  то від цього він захищений",  наголошує народний депутат.

Він додає, що анонсований перший крок щодо недоторканності виявився дуже маленьким та дрібним і суто політичним.

"Проголосувавши за законопроект, ми тільки включили його у порядок денний. Навіть не проголосували його як перший етап і за те, щоб направити його до Конституційного суду. Це означає, що для його ухвалення будуть потрібні ще дві чергові сесії: весняно-літня, а потім осінньо-зимова. В кращому випадку рішення щодо недоторканності може бути ухвалене на сесії з вересня 2015 року до січня 2016 року",  розповів Дерев'янко.

Нагадаємо, 16 січня Верховна Рада 297 голосами проголосувала і включила до порядку денного сесії Верховної Ради законопроект №1776 про скасування депутатської та суддівської недоторканності. Свої голоси "За" віддали і представники політичної партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев'янко та Ірина Суслова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: