fbpx

Завершити реставрацію будинків на вулиці Курбаса планують до кінця весни 2019 року

Суспільство 16:47, 15.11, 2018

Протягом наступного тижня на вулиці Курбаса в Івано-Франківську планують зняти риштовання біля фасаду будинків №5, 7, 9. А роботи з реставрації загалом завершать до кінця весни 2019 року.

У Департаменті містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міськради зазначають, що реставраційні роботи мали завершити ще в останній день літа, однак вони затягнулися через брак кваліфікованих фахівців.

"Нарешті в продуктивне русло увійшов процес реставрації фасаду будинку на вулиці Леся Курбаса, 5-7-9 (то є фактично один будинок на три під’їзди). Вдалось залучити до робіт на об’єкті кваліфікованих спеціалістів-реставраторів, які щойно завершили роботи на фасадах будинків на вулиці Шевченка. Станом на сьогодні вже виконано близько 60% робіт",  повідомляють у департаменті.

Бюджету міста, згідно з проектно-кошторисною документацією, реставрація цілого фасаду, включно з реставрацією вхідних дверей, буде коштувати 941 695, 20 грн. 

аким чином, в історичній частині міста вчергове, після реставрації фасаду будинків на вулиці Гетьмана Мазепи, 5, 7, 9, постане у всій своїй вишуканості один з найкращих зразків архітектури в стилі Віденської сецесії. До слова, це один з найпротяжніших по фасаду історичних житлових будинків – близько 65 метрів!"  йдеться у повідомленні департаменту.

"В цілому, аналізуючи наш досвід реставраційних робіт 2016-2018 років, вже можна робити деякі висновки і на наступні роки їх враховувати при організації процесу. Це стосується, зокрема, і створення місцевих реставраційних майстерень: по роботі з фасадною ліпниною, декоративним погонажем, тощо; по роботі з  деревом, включно з реставрацією столярних виробів; по роботі з каменем; художнє ковальство, бляшані декоративні роботи,  зазначає Володимир Ідак, начальник відділу охорони культурної спадщини.  Буде добре, як сформується конкурентне середовище з підприємців у цій галузі, виховуватимуться висококласні спеціалісти-реставратори. Ще залишається складне питання співучасті в роботах з реставрації будинків їх співвласників. Однаково це стосується як власників комерційних приміщень будинків, так і власників житла, квартир. Департамент буде ініціювати розробку та впровадження міського положення про дольову участь в фінансуванні реставраційних робіт всіх співвласників об’єктів. Це сприятиме самоорганізації мешканців для ефективного підтримання в належному стані пам’яток архітектури. Також на реставрацію своїх об’єктів-пам’яток будуть зорієнтовуватись як державні, так і комунальні установи, підприємства та приватні власники".

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: