fbpx

Збірку "Євромайдан. Хроніка в новелах" презентують у Франківську її автори

Культура 18:45, 15.10, 2014

Протягом жовтня з новою книжкою познайомлять у різних містах України.

"Новели із запахом диму" завітають до чотирьох міст, повідомляє Gazeta.ua.

Презентації збірки "Євромайдан. Хроніка в новелах" відбудуться у Рівному (16 жовтня), Полтаві (23 жовтня), Івано-Франківську (27 жовтня) та Києві (29 жовтня).

1

До нової книги, що вийшла друком у вересні, увійшли твори учасників конкурсу "Новела по-українськи" від журналу "Країна".

2

"Із цих новел долинає запах диму, пісні "Океану Ельзи", пара смачного чаю із медом та імбиром, уламки світлошумових гранат і лемківська мелодія "Пливе кача", що стала тепер символом скорботи для усієї країни. Читати важко, через текст хтось гине. Але цього не оминути. І кожен такий текст – іще одна цеглинка пам'яті Небесній сотні та спроба зробити її вічною. Новели тут настільки різні, як люди, яких зібрав Майдан. Вони і стали героями цих текстів. Та й не тільки текстів – героями у житті. Червоне – то горять серця, а чорне – шини",  написала у передмові до книги координатор конкурсу Олена Павлова.

Конкурс цьогоріч провели вдруге. Його темою обрали події Майдану.

"Ми отримали 109 новел на електронну та аналогову пошту, ще з десяток листів із віршами. Так вже влаштовані українці – що треба їм писати пісні та поеми, особливо коли вимагають прозу. Читати і оцінювати новели було емоційно непросто. Не відбулося поки дистанціювання між самими подіями і художньою правдою. Ще свіжі рани і картинки перед очима, а з пам'яті остаточно не вивітрився запах диму над бочками",  поділилась Олена Попова.

3

Для збірки "Євромайдан. Хроніка в новелах" обрали 28 найсильніших текстів. Переможцем конкурсу стала одна людина, але варті уваги твори багатьох, вирішили організатори конкурсу.
 
"Читати ці твори – наче зазирати людям у душу. Дізнаватися, що болить українцям. Деякі тексти наївні з мистецької точки зору, але вони – щирі, а щирість у сучасному мистецтві цінують побільше за барокові викрутаси чи модерністичні експерименти. Це не збірка найтонших зразків літературної майстерності, хоча серед них є сильні тексти. Це радше щоденник, прозова хроніка, фрагменти, живий голос Майдану",  йдеться у передмові до збірки. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: