fbpx

"Здобутки Майдану потребують посилення": у Франківську розпочався всеукраїнський юридичний форум

Суспільство 14:49, 01.06, 2017

На кілька днів Івано-Франківськ став "юридичною столицею" України.

Сьогодні у Франківську розпочався триденний VII Західноукраїнський (за місцем проведення – ред.) юридичний форум.

Нагадаємо, на кілька днів Івано-Франківськ став "юридичною столицею" України. Форуму передували урочистості з приводу створення Асоціації випускників Юридичного інституту ПНУ та презентація вперше виданого українською мовою Цивільного кодексу Галичини 1797 року. 

На юридичний форум, що проходить під егідою Асоціації правників України, прибули понад 200 учасників з 12 міст. Представлені Київ, Львів, Ужгород, Вінниця, Харків, Запоріжжя, Дніпро, Одеса, Рівне, Черкаси, Кропивницький, Кривий Ріг, Ковель. Серед учасників – юристи, судді, адвокати, представники прокуратури та управлінь юстиції, громадські діячі. 

"Сьогодні вперше проводимо такий захід у Івано-Франківську, що його по праву можна назвати перлиною України. Місто настільки гарне, що наші учасники будуть збиратися протягом дня", – пожартував модератор акції, президент Асоціації Денис Бугай.

На форумі обговорять, як відбуваються реформи, чого очікувати у правовій сфері, які зміни відбудуться у процесуальних кодексах. Ключова тема форуму – добір суддів до Верховного Суду та судів першої інстанції. Другий день повністю віддали практичним питанням. Зокрема, йтиметься про тиск на суд та правоохоронні органи, адвокатську етику та взаємодію між учасниками судового процесу. Завершенням форуму у його третій день стане асамблея Асоціації правників України та перевибори її президента і керуючих органів.

Юридична компанія Moris Group (Київ) виступає співорганізатором цих заходів та є приймаючою стороною форуму. Тож форум відкрив вихідець з Івано-Франківська Андрій Романчук, керуючий партнер компанії. Він висловив сподівання, що програма заходу буде цікавою і корисною, а поза правовою частиною форуму стане відкриттям для колег з інших областей, які вперше приїхали до Франківська.

"Приймати такий захід у Івано-Франківську – дуже важливо для правників з міста і області. Впевнений, що цей форум дасть поштовх і принесе вітер змін у роботу юристів не лише загальноукраїнського, а й регіонального рівня", – виступив Володимир Костюк, голова франківського осередку АПУ.

"Моє серце належить Івано-Франківську. Моя дружина з цього міста. Крім того, у мене тут є дача, вона задекларована, можете подивитися в реєстр. Мої колеги з Німеччини не вірять, що можна отак запросто подивитися, чим володіють судді. У них такого нема. Я їм пояснюю, що у нас молода демократія, плюс змінена Конституція", – розпочав першу сесію форуму, присвячену судовому набору та реформі правосуддя, головний спікер, суддя Конституційного Суду України Станіслав Шевчук.

Станіслав Шевчук нагадав про Революцію Гідності, зазначив, що вона ще не завершена, оскільки її здобутки все ще не гарантовані правовими засобами. Правник мав на увазі в т. ч. відсутність нового закону про Конституційний Суд України, що мав бути прийнятий вслід за змінами основного закону. "Здобутки Майдану потребують посилення", – зазначив суддя. І закликав учасників форуму якнайшвидше розпочати кампанію за прийняття закону про КСУ без політичного забарвлення, якого йому надають у парламенті. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: