fbpx

Франківка Людмила Лузан виграла бронзу Олімпійських ігор

Спорт 06:02, 05.08, 2021
НА ФОТО: Людмила Лузан - срібна та бронзова призерка Олімпійських ігор у Токіо

Вранці 5 серпня франківка Людмила Лузан здобула бронзу Олімпійських ігор з веслування на каное-одиночці на дистанції 200 м.

Фінальний заплив українка подолала з результатом 47.034. Золото у дисципліні здобула представниця США Невін Гаррісон, а срібло – канадійка Лоуренс Вінсент-Лапуант.

Франківка Людмила Лузан виграла бронзу Олімпійських ігор 1

Зазначимо, у Людмили є можливість здобути ще одну олімпійську нагороду. 6 серпня веслувальниця у парі з Анастасією Четверіковою візьме участь у кваліфікаційному запливі каное-двійки на 500 м. Фінальні змагання відбудуться 7 серпня.

Хто така Людмила Лузан

Людмила Лузан народилася 27 березня 1997 року в Івано-Франківську. Вихованка івано-франківського веслувального клубу «Альбатрос». Перший тренер – Сергій Батуманкоєв, багаторічний тренер збірної команди Івано-Франківської області з веслування.

Франківка Людмила Лузан виграла бронзу Олімпійських ігор 2
Людмила Лузан з першим тренером Сергієм Батуманкоєвим

Зараз  Людмила тренується у Миколи Мацапури та представляє спортивний клуб «Гірник» (Горішні Плавні).

До 14 років Людмила Лузан займалася спортивною гімнасткою, на яку батьки відправили дівчинку у 4 роки. Але після чергової травми і за відсутності значних успіхів вирішила змінити вид спорту. Тоді брат запропонував спробувати себе у веслуванні. І Сергій Батуманкоєв з першого заняття розгледів у дівчини талант.

«На першому тренуванні тренер мене поставив у каное, зробивши висновок, що з мене дійсно щось вийде. Він відразу в мене повірив. «У тебе є відчуття води» – такими були його слова. Цим тренером був Сергій Агванович Батуманкоєв. З того дня я почала закохуватися у веслування в каное, навіть і думки не мала, що можу сісти в байдарку», – пригадала в одному з інтерв’ю веслувальниця.

Через три місяці занять Людмила Лузан поїхала на перші свої Всеукраїнські змагання і посіла п’яте місце, хоча вже тоді розраховувала на перемогу. Попрацювали ще рік: спортсменка виграла юнацький чемпіонат України.

Ще за два роки веслувальниця виграла чемпіонат Європи серед юніорів, стала третьою на чемпіонаті світу, а потім стала срібною призеркою юнацьких Олімпійських ігор 2014 року, що проходили в Китаї.

Франківка Людмила Лузан виграла бронзу Олімпійських ігор 3
Нагородження презерок юнацьких Олімпійських ігор-2014

Найвагомішим досягненням у дорослому спорті є перемога на етапі Кубка світу 2020 у Сегеді. Також Людмила здобула дві срібні та 6 бронзових нагород на етепах Кубка світу починаючи з 2016 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чемпіонка світу франківчанка Людмила Лузан зізналася в любові до рідного міста.

Людмила є однією з трьох веслувальниць світу, яка має результат вище 46,0 секунди в каное-одиночці на дистанції 200 м (6-й результат в історії – 45,79).

На Олімпійські ігри у Токіо Людмила відправилася з однією метою – піднятися на п’єдестал.

«Налаштована я дуже рішуче. Як говорять: «Бачу ціль – не бачу перешкод!». Рухатимуся до цілі, як той танк. Зроблю свій максимум і доведу всім, що я можу піднятися на олімпійський п’єдестал. Працюватимему не покладаючи рук, щоб досягнути своєї мрії», – говорила у грудні 2020-го спортсменка.

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: