fbpx

Облрада відмовила фірмі одіозного регіонала у користуванні ділянкою надр на Яремчанщині

Суспільство 11:52, 30.06, 2017

Сьогодні на сесії Івано-Франківської обласної ради депутати розглянули повторне звернення товариства з обмеженою відповідальністю "ПАРІ" щодо погодження користування ділянкою надр на Яремчанщині.

ТОВ "ПАРІ", яке хоче видобувати надра на Микулинецькому нафтогазовому родовищі, що на Яремчанщині, належить кіпрським офшорним компаніям екс-регіонала, міністра екології часів Януковича Миколи Злочевського. 

Нагадаємо, фірма не отримала необхідного погодження на обстеження та розробку родовища від Івано-Франківської обласної ради, хоч постійна комісія облради з питань екології та раціонального природокористування погодила проект рішення про надання ТОВ "ПАРІ" у користування ділянки надр для видобутку газу.

На сесію прибули представники Яремчанщини – близько півсотні учасників АТО, які заявили, що громада проти сумнівної компанії. Це і вплинуло на рішення обласної ради. 

Компанія "ПАРІ" планує добувати газ на Чемигівській площі, що на території курортних сіл Микуличин і Татарів Яремчанської міської ради. У листопаді 2016 року компанія підписала угоди з обома сільськими радами про соціальне партнерство. Відтак вдруге звернулася до Івано-Франківської обласної ради за погодженням надання у користування ділянки надр.

Член фракції "ВОЛЯ" Андрій Марійчин розповів, що площа родовища 59 кв. км, приблизно тисяча га перебуває у розпорядженні Держгеології. Ділянка межує з національним парком. Звернення до облради повторно надійшло від Держгеонадр. Якщо його впродовж 90 днів не розглянути і не прийняти рішення, застосовується право мовчазної згоди – ділянка відходить ПАРІ. 

"На цей час ділянка в користуванні Делятинського держлісгоспу. Перетворення її на промислову зону не пройшло громадських слухань. У нас на Яремчанщині більш як 70% учасників АТО не отримали земельних ділянок, бо землі немає. І тут же знайшлися механізми, як фірмі екс-регіонала погодити ділянку, на якій буде вестися господарська діяльність. Просимо депутатів не підтримати надання ПАРІ ділянки і врахувати позицію громади Яремчанщини", – звернувся Марійчин.

Фракція "Укроп", як і перший раз, не підтримала надання погодження. Про це заявив Микола Палійчук.

"Було би логічним створити своє комунальне підприємство – використовувати надра і наповнювати свій бюджет. Прийняти рішення використовувати надра тільки комунальному підприємству. Таке було створене на Волині, там отримало ліцензію і починає працювати, давати гроші в бюджет. Чому така думка? Бо представники компаній, які хочуть видобувати, ще нічого не отримали, а вже інвестували в сільські ради. Значить, готові витрачати гроші в світлі майбутніх прибутків",  зазначив Палійчук.

Керівник фракції "ВОЛЯ" в облраді Ольга Галабала запропонувала сформулювати рішення, як і минулого разу, "відмовити у наданні погодження надання ПАРІ ділянки надр в користування".

Депутати підтримали пропозицію. І в цілому проголосували за відмову у наданні погодження ПАРІ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: