fbpx

Особливий випадок: у 110-літній франківській камениці відновили автентичні двері. ФОТО

Стиль життя 15:35, 06.01, 2017

У переддень Різдва ініціатива #ФранківськЯкийТребаБерегти виконала проект із реставрації дверей в пам'ятці архітектури на вулиці Курбаса, 5 в Івано-Франківську. Відновлені двері з вітражами повернули на місце. Автентичну відреставровану ковку обіцяють встановити на двері наступного тижня.

Нагадаємо, реставрація дверей відбувалася в межах гранту від громадського ресторану Urban Space 100, ініціаторкою реставрації виступила засновниця руху за збереження давної архітектури міста Марія Козакевич.

Читайте: У франківській 110-літній пам’ятці показово реставрують автентичні двері. ФОТО

Особливістю реставрації дверей на Курбаса, 5 стало те, що двері довелося не лише реставрувати, а й відновлювати – їхній зовнішній вигляд відтворювали по частинках із трьох аналогічних. Автентичні частини дверей зберегли, радянські копії замінили, а ті частинки, яких бракувало, зробили заново.

1

Про етапи реставрації КУРСу розповіла Марія Козакевич:

“Курбаса 5, 7, 9 – це один будинок, який має три номери, номери були присвоєні відповідно до трьох фасадних дверей. Будинок є пам’яткою архітектури місцевого значення (номер у реєстрі 344-іф), його архітектор – Адольф Ріттер, каменицю збудували на замовлення банкіра Нафталі Рогатина у 1906 році.

Відповідно у 2016 році будинку виповнилось 110 років! За ці 110 років колись однакові троє вхідних дверей стали різними – на одних втратились дерев’яні деталі та ковані елементи, на інших зникли вітражі. На всіх трьох дверях відсутні рідні дверні ручки, деякі частини дверних полотен є вже радянськими не дуже вдалими копіями автентичних. 

2

Ми зрозуміли, щоб з’ясувати, як же двері виглядали з самого початку, потрібно скласти своєрідний пазл з усіх трьох дверей.

3

Таким пазлом у підсумку і стали двері на Курбаса, 5.

Спочатку ми отримали письмовий дозвіл на реставрацію від мешканців під’їзду  будинок знятий з міського балансу і знаходиться на утриманні мешканців. Отримавши грантове фінансування, разом зі столярами, ковалями і майстром вітражів взялися до роботи.

Після ретельного огляду було виявлено такий стан дверного блоку: дверна коробка  автентична дубова, нижній елемент – поріг – в незадовільному стані; фрамуга – копія зі сосни, зроблена в радянські часи, дещо зміненої форми у порівнянні з автентичною фрамугою, збереженою на дверях Курбаса, 7; дверна перекладина – автентична дубова; вітражі – не збережені, замість них звичайне скло жовтого кольору; автентичні дверні петлі та ручка не збережені; частково збережена декоративна кована решітка, але відсутні деякі елементи  ковані листочки і квіти.

4

Тому було прийняте рішення: збережені автентичні рідні елементи дбайливо відреставрувати – а це дверна коробка, перекладина, ковані решітки. А радянські неякісні копії з сосни замінити на добротні копії з довговічного дерева. Заміні підлягали дверні полотна, фрамуга, ручка, петлі, вітражі. 

Столярні роботи виконувала деревообробна компанія  “Хіта”, яка має вже більш як 20-літній досвід роботи, в тому числі і реставраційних робіт. Почувши про ініціативу #ФранківськЯкийТребаБерегти, до мене звернувся співвласник Ростислав Хабурський з пропозицією взяти практичну участь в ініціативі.

Ростислав каже, що давно звертав увагу на те, як у місті нищаться старовинні двері, і мріяв зробити потрібну і корисну річ – відреставрувати такі двері. На складі компанії вже кілька років зберігалось добре висушене дерево берест  його притримували для особливого випадку і особливого виробу. Саме таким особливим випадком і стали двері на Курбаса, 5.

Ковальську частину виконують ковалі з фірми “Гефест”, які також мають досвід реставраційних робіт, зокрема металеві двері на вулиці Сахарова в Обласному управлінні служби безпеки України, ковані решітки в будинку, де зараз знаходиться банк “Аваль” на стометрівці.

Вітражі – робота майстра Валеріана Федоряка. Тут також прийшлось складати пазл, бо автентичні вітражі на Курбаса, 5 не збереглись. Зате вони частково збереглись на сусідніх дверях – на Курбаса, 7 і на внутрішніх дверях в під’їзді №5.

5

Це стало “підказкою” щодо кольорів і їх розташування.

6

Однак якими були вітражі в центральному крузі фрамуги, так і не вдалось дізнатися, пошуки старих фото та інформації у краєзнавців не дали результатів. Тому майстер виконав квітку в поширеному на початку 20-го століття стилі сецесія. Вітражі виконані з якісного вітражного скла: кольорові елементи американського виробництва “Spectrume”, технологія Тіффані, прозорі елементи – скло польського виробництва.

Всіх цих майстрів тепер можу сміливо рекомендувати й іншим людям, які також захочуть відреставрувати двері”.

Важливим моментом є участь у фінансуванні і соціально відповідального бізнесу, власник закладу харчування “ГостБар”, який знаходиться поруч, також долучився до ініціативи реставрації, відзначила Марія Козакевич.

Нагадаємо, в рамках ініціативи ФранківськЯкийТребаБерегти спільно з КУРСом у соцмережі відбувався флешмоб. У ньому взяли участь близько 40 відомих франківчан – їхні фото на фоні старовинних дверей розміщувались на сторінці КУРСу у Фейсбук, потрібно було вгадати адресу будинку, переможці конкурсу отримали призи.

Читайте також: У мережі розпочався марафон ‪”‎Франківськ Який Треба Берегти‬”

“Це є перший практичний досвід ініціативи #ФранківськЯкийТребаБерегти, і в цю справу було вкладено багато праці і любові. Користуючись можливістю, хочу також звернуся до франківців – бережіть старовину, не обмальовуйте старовинні двері і стіни, не замінюйте цю дерев’яну красу на безликий пластик, бо саме ці старенькі будиночки і є історією і обличчям нашого міста, вони створюють шарм справжнього старовинного європейського міста. І ще, просто щиро порадійте, що тепер в центральній частині міста є такі гарні двері, і, можливо, в цей святковий передріздвяний час,  час чудес і добра,  вас це також надихне на шляхетний вчинок реставрації дверей в своєму під’їзді чи в будинку, якому ви працюєте. Будьмо відповідальними до міста, в якому живемо, і самі робімо маленькі дива!”  у такий спосіб привітала франківців зі святом Різдва ініціатива #ФранківськЯкийТребаБерегти. 

До ініціативи можна приєднатися у групі в соцмережі Фейсбук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: