fbpx

Півтора кредита: програма підтримки будівництва на селі просить грошей

Суспільство 10:07, 10.02, 2017

Депутатська комісія Івано-Франківської облради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства збільшила кошторис обласної програми кредитування будівництва на селі "Власний дім".

Особливий інтерес депутатів викликала структура, яка реалізує програму і є розпорядником коштів – обласний Фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі. Оскільки річний бюджет Фонду зі штатом 7 працівників витрачає на адміністрування програми 634 тис. гривень на рік у той час, коли на кредити у 2017 році виділено 250 тис. гривень.

"250 тисяч – це один кредит для одного забудовника", – прокоментував в. о. директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА Іван Андріїшин.

Програма "Власний дім" була прийнята в грудні 2015 року на період до 2020 року. Зі щорічним фінансовим забезпеченням з обласного бюджету 250-300-350 та 400 тис. грн. Передбачалося, що фінансування програми буде здійснюватися пропорційно з трьох джерел – державного бюджету, обласного та районних бюджетів. 

КУРС писав, що на Івано-Франківщині комісія з ЖКГ обласної ради  затвердила Програму довгострокового кредитування будівництва та реконструкції будинків для мешканців сільської місцевості. 

Однак у держбюджеті-2017 на забезпечення програми не передбачено ні копійки, поінформував Андріїшин.

Тим часом у півтора рази збільшилася кількість заявників, які чекають кредиту – за рахунок переселенців та учасників АТО.

Відтак департамент ОДА разом із Фондом звернулися до обласних депутатів, щоби переглянули і збільшили кошторис програми.

Комісія погодила нові цифри: 750 тис. грн на 2017 рік, з наступним зростанням щороку на 50 тис. грн – до 900 тис. у 2020 році. Дофінансування з обласного бюджету планують за рахунок перекидання коштів – при можливості.

Також депутатська комісія зажадала від обласного Фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі звіту за минулий рік та обґрунтування витрат на утримання адміністративного апарату.

Однак рекомендувала районним радам та ОТГ також передбачити кошти на співфінансування програми.

Рішення у фінансовій його частині вступить у силу після затвердження на сесії обласної ради. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: