fbpx

Суд визнав депутата міської ради Віктора Синишина винним в корупційному правопорушенні

Суспільство 13:30, 30.11, 2016

Сьогодні в Івано-Франківському міському суді завершився розгляд у справі депутата міської ради, колишнього інженера КП "ЄРЦ" і "МІУК" Віктора Синишина, якому інкримінували корупційне правопорушення.

Сьогодні в Івано-Франківському міському суді на засіданні у справі депутата міської ради від "Свободи", інженера-комунальника й колишнього засновника ТОВ "Станіслав ІВ" Віктора Синишина опитали керівників КП "МІУК" Мирона Джуса й Олександра Качанка та голову ГО "Залізний тризуб" Наталію Сербин.

"Я очолюю ГО "Залізний тризуб", ми моніторимо діяльність комунальних підприємств, в тому числі "МІУК". Помітили, що Синишин очолює фірму "Станіслав ІВ", на сайті "МІУК" побачили, що ця фірма отримала багато підрядів. Щоб перевірити, чи це правомірно, звернулися у СБУ", – розповіла Наталія Сербин.

Обвинувачений у корупційному правопорушенні Віктор Синишин свої пояснення зачитав з листка. Провини депутат-комунальник не визнав.

За словами Синишина, засноване ним ТОВ "Станіслав ІВ" уклало з "МІУК" 26 договорів. Твердження про адмінпорушення Синишин вважає "передчасним і необ'єктивним".

"Я відповідно до своїх повноважень не був суб'єктом, на якого поширюється дія ЗУ "Про запобігання корупції". Дійсно, працював на посаді інженера "ЄРЦ" (попередник "МІУК" – ред.), документи, які підписував, свідчать про те, що був ознайомлений з виконаними роботами, а не про те, що наділений повноваженнями на перевірку та контроль виконаних робіт. Це підтверджується показами свідків. Не було потреби повідомляти керівництво про конфлікт інтересів, оскільки не виникало конфлікту інтересів", – вважає Синишин.

Синишин додав, що не підписував договір з міським головою, не має управлінських функцій та не отримує зарплату з міського бюджету. Депутат просив закрити справу за відсутністю складу адміністративного правопорушення. 

Прокурор поцікавився, навіщо Синишин створив підприємство. "Для надання послуг", – відказав Синишин. "Тобто для отримання прибутку?" – уточнив суддя. "Ні", – відповів Синишин. "Ви займаєтеся благодійністю?" – спитав суддя. "То все на партію!" – пожартував хтось із залу.  

Під час дебатів прокурор наполягав, що сторона захисту Синишина помилково тлумачить законодавство. "МІУК" згідно з Цивільним кодексом є юридичною особою публічного права. Синишина прийняли на роботу інженером з відділу експлутаціі, відповідальним за енергозабезпечення підприємства. За посадовою інструкцією він мав повноваження розробляти плани, керувати роботами та приймати в експлуатацію енергомережі. В той же час він був засновником ТОВ "Станіслав ІВ", основною діяльністю якого є електромонтажні роботи. Вніс у статутний фонд 3000 грн. Між "ЄРЦ", а згодом "МІУК" з фірмою Синишина було укладено 23 договори на 396 тис. грн на виконання електромонтажних робіт. Синишин підписував акти виконаних добіт, дефектні акти, протоколи зборів мешканців. Тому він діє у межах конфлікту інтересів", – сказав прокурор. 

Прокурор зазначив, що Синишина звинувачують не в тому, що його підпис був вирішальним, а в тому, що він не попередив керівництво про конфлікт інтересів. "Прошу Синишина Віктора визнати винним у вчиненні адмінпорушкння за ч. 1 ст. 172. Оскільки строки вийшли, прошу визнати його винним та закрити провадження", – закінчив прокурор

Синишин повторив вимогу закрити провадження за відсутності складу адмінпорушення.

Суд визнав Віктора Синишина винним у вчиненні адмінпорушення за ч. 1, ст. 172 і постановив закрити провадження у зв'язку із закінченням строку. Синишин може оскаржити постанову суду в 10-денний термін. 


Нагадаємо, Івано-Франківський міський суд вже третій місяць розглядає справи депутатів-комунальників Віктора Синишина та Василя Скиданчука, яких обвинувачують у корупційному адмінпорушенні за ч. 1 ст. 172-7 КупАП. Обвинувачені до суду не з’являються під різними приводами.

Як писав КУРС, Синишин та Скиданчук, які були інженерами комунального підприємства "Єдиний розрахунковий центр" (зараз КП "Муніципальна інвестиційна управляюча компанія") заснували підприємства "Станіслав ІВ" і "Галичина ІВ", які отримували підряди в ЄРЦ.

Зокрема, Синишин донедавна був у співзасновниках ТОВ "Станіслав ІВ", а Скиданчук – ТОВ "Галичина ІВ". Після того, як КУРС оприлюднив цю інформацію, імена інженерів МІУК у державному реєстрі зникли зі списку засновників цих підприємств.

Прокуратура встановила, що МІУК уклало з цими фірмами більш як 40 договорів на понад 600 тисяч гривень з проведення ремонтних робіт. При цьому інженери комунального підприємства Віктор Синишин та Василь Скиданчук і контролювали виконання робіт, і були засновниками фірм, які отримали підряди. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: