fbpx

Юрист "Скорзонери" пояснив, чому обласна влада не зможе створити конкурента "Буковелю"

Економіка 19:18, 26.02, 2016

Ініціатива Івано-Франківської обласної державної адміністрації зі створення у Верховинському районі нового гірськолижного курорту, який міг би скласти конкуренцію відомому "Буковелю", викликала жваве обговорення.

Як повідомляв КУРС, днями директор департаменту міжнародного співробітництва, євроінтеграції та розвитку туристичної інфраструктури ОДА Дмитро Романюк заявив, що у 2016 році область має шанс залучити великі інвестиційні проекти. Один з таких – будівництво нового гірськолижного курорту у Верховинському районі. Адміністрація планує виготовити проектно-кошторисну документацію для будівництва нового гірськолижного курорту, що, за словами Романюка, у майбутньому дозволить легше залучити нового інвестора уже під готовий проект.

Курорт, за словами Романюка, зможе конкурувати з "Буковелем", збудований ТОВ "Скорзонера". Як відомо, "Скорзонера" контролюється людьми, близькими до олігарха Ігоря Коломойського.

Інформація про наміри ОДА отримала схвальну реакцію у соцмережах: користувачі майже одностайні в тому, що альтернатива "Буковелю" в українських Карпатах потрібна, конкуренція лише сприятиме зниженню цін і підвищенню якості послуг. Втім, щодо можливостей влади залучити реального інвестора і запустити справді цікавий і масштабний проект відгуки здебільшого скептичні.

У коментарі для КУРСу юрист ТОВ "Скорзонера" Володимир Кричун пояснив, чому, на його думку, амбітний задум адміністрації не буде втілений.

"Щоб щось зробити, треба мати розуміння, чого ти хочеш досягти, як цього досягти і практичні навички та досвід такої роботи. Вже самі слова "проектно-кошторисна документація з будівництва курорту" свідчать, що люди поняття не мають, що вони планують робити. Будівництво курорту – це не будівництво якогось окремого об’єкта, як, наприклад, школи чи дороги. Курорт  це насамперед бізнес-план, інвестиційний план, план розвитку території, план розвитку комунікацій і т. д. і т. п. на багато років вперед. Заява "ми зробимо проектно-кошторисну документацію на будівництво курорту" звучить приблизно як "ми організуємо виробництво печеного льоду", тобто це нісенітниця. Який взагалі може бути кошторис на будівництво курорту, якщо ціни в Україні міняються щомісяця і що буде через рік, взагалі спрогнозувати неможливо",  зазначив Володимир Кричун.

За його словами, в Україні нема фахівців і компаній, які займаються проектуванням гірськолижних курортів. Таких компаній в усьому світі всього кілька. І вони, каже юрист "Скорзонери", ніколи не будуть складати "проектно-кошторисну документацію" в розумінні нашого законодавства, оскільки це практично неможливо зробити на цілий курорт.

"Тож цей посадовець просто верзе з розумним виглядом відверту маячню, розраховану на людей, які мало компетентні в цих питаннях. Але прапор йому в руки. Конкуренція – це справді добре, це добре і для "Буковелю". Це нові люди, нова інфраструктура, нові інвестиції тощо. Але в цьому випадку вангую, що закінчиться все розпилом грошей під проектування, голосним криком "ми зробили" та гордою демонстрацією кількох папок макулатури",  підсумував Володимир Кричун. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: