fbpx

Останній ривок: як витратили держсубвенції у гірських районах Прикарпаття

Політика 16:30, 31.07, 2019

Процес розподілу субвенцій хоч не зовсім прозорий, але налагоджений механізм. Якийсь регіон отримав з держбюджету більше, якийсь менше. Та коли справа доходить до самого освоєння коштів тут не завжди все однозначно, адже не обходиться без осіб, наближених до народних депутатів та місцевих чиновників.

Щороку Івано-Франківська область отримує субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій. Суми надходжень, як і об’єкти та заходи, що фінансуються за рахунок держбюджету, дуже різноманітні.

За ці кошти ремонтують школи, садки і дороги, облагороджують території, закуповують спортивне обладнання тощо. Трапляються і видатки на великі інфраструктурні об’єкти, на зразок будівництва школи чи спортивного комплексу, проте рідко. Адже залучити кошти на дитячий майданчик чи заміну вікон у сільському клубі куди простіше, аніж на великий об’єкт. 

Порядок і напрямки розподілу державних субвенцій визначає закон. Перелік конкретних об’єктів і заходів формує комісія при Міністерстві фінансів України, а далі виносить на погодження уряду. А ось подавати до комісії свої пропозиції можуть обласні державні адміністрації та народні депутати.

Водночас “Антикорупційна платформа” вирішила проаналізувати, що відбувається з коштами на місцях, та прив’язала розподіл субвенцій до одномандатних виборчих округів Івано-Франківщини. Раніше ми писали, як освоюються субвенції на округах №83 (Олександр Шевченко), №84 (Михайло Довбенко) та №85 (Віктор Шевченко), №86 (Анатолій Дирів) та №87 (Юрій Дерев’янко). На черзі завершальні округи №88 (Юрій Тимошенко) та №89 (Юрій Соловей).

Округ №88

Одномандатний виборчий округ №88, що знаходиться у межах Городенківського та частини Коломийського районів, щороку підтверджує статус округу із найбільшими сумами державних субвенцій. 

І це не дивно, адже, окрім чинного народного депутата Юрія Тимошенка, округ активно підтримує уродженець Коломиї та нардеп від “Народного Фронту” Андрій Іванчук. За результатами позачергових парламентських виборів, що пройшли 21 липня, найближчі 5 років Іванчук представлятиме округ у новому скликанні Верховної Ради. 

Загалом у 2018 році уряд направив на потреби округу понад 50 млн гривень. Тільки на будівництво у Коломиї водноспортивного комплексу з басейнами, тренажерними та ігровими залами і трибунами було виділено 10 млн гривень. Ще майже 20 млн гривень пішло на ремонт місцевих доріг на Городенківщині. При цьому серед загального переліку профінансованих об’єктів і заходів можна знайти абсолютно дріб’язкові субвенції на зразок 6 тис. гривень на придбання м’ячів чи 17 тис. гривень на борцівські куртки для Незвиського НВК. 

З десяток субвенцій на суму понад 7 млн гривень отримало село Тишківці Городенківського району – рідне село родини Шухевичів. За ці кошти обласний департамент будівництва та сільрада провели благоустрій села: відремонтували автобусні зупинки, спортивний майданчик, привели до ладу території парку ім. Т. Шевченка та Меморіального комплексу. Водночас майже всі роботи виконував один підрядник – місцевий підприємець Володимир Попадюк. “Генеральне облагородження” села було приурочене до “Форуму українських родин”, що пройшов у червні цього року. Між іншим, на організацію самого Форуму уряд виділив окрему субвенцію у 1,5 млн гривень.

Щодо найбільших освоювачів субвенцій, то першість отримує столичне підприємство «Концерн Київпідземшляхбуд», що виграло тендер на будівництво водноспортивного комплексу “Н2О-CLASSIC” у місті Коломия. Загальна вартість цього масштабного проєкту майже 200 млн гривень. Минулого року уряд направив на будівництво дві субвенції по 5 млн гривень. Як йдеться у місцевих ЗМІ, ініціатором будівництва став нардеп Андрій Іванчук. 

Між іншим, засновником “Київпідземшляхбуду” значиться Василь Веселий. Натомість ЗМІ пов’язують підприємство з екснардепом від “Партії Регіонів” Валерієм Борисовим.

Ще одним осовоювачем державних субвенцій є товариство “Шляховик”. Понад 7 млн гривень воно отримало за ремонт дороги у рідному Городенківському районі. До числа засновників підприємства входить зо два десятки осіб. Очолює “Шляховик” Василь Симчич.

На початку року народний депутат Юрій Тимошенко опублікував у мережі звіт про свою діяльність у парламенті, де вказано перелік субвенцій, виділених урядом за сприяння нардепа. Власне, значна частина цих надходжень припала бюджету Городенківського району та призначалась для ремонту місцевих доріг. Більшість підрядів на виконання робіт отримало саме товариство “Шляховик”. Оскільки суми субвенцій не перевищували 1,5 млн гривень, розпорядники коштів, а це здебільшого сільські ради, укладали договори із підрядником напряму, без конкурентних процедур у Prozorro.

На рівні із товариством “Шляховик” ще одним освоювачем субвенцій є підприємство “Шляхбуд-Лім”, засновником якого є Ростислав Моклович.  Йому дісталась субвенція у понад 7,5 млн гривень, призначена на ремонт дороги Городенка – Черемхів на ділянці Городенка – Чортовець у Городенківському районі. 

Підприємець Володимир Попадюк заробив на підрядах від субвенцій трохи більш як 5 млн гривень. Як йшлося вище, це в основному субвенції, виділені урядом на благоустрій села Тишківці.

Також майже 2 млн гривень освоїло товариство “Альбатрос-2В” на капремонті Коломийської центральної районної лікарні. Співзасновником та керівником підприємства є Володимир Бегаль – член виконавчого комітету Матеївецької ОТГ. 

Решта підприємств освоїли значно менші суми субвенцій. Серед них –  приватне підприємство “Оріон”. Його засновницею є Олександра Шульга, дружина помічника нардепа Юрія Тимошенка на громадських засадах Віталія Шульги.

Минулоріч підприємство здійснювало капремонт Коломийської ЦРЛ та Городенківської ЦРЛ, а також облаштовувало бруківкою територію Коломийської школи – загалом на понад 1,5 млн гривень.

Що цікаво, підприємство “Оріон” фігурує у кримінальному провадженні щодо капітального ремонту Коломийської центральної районної лікарні, відкритого за зверненням коломийського журналіста Євгена Гапича. “Оріону” інкримінують завищення цін на капремонті лікарні, яке підприємство здійснювало у 2017 році, що спричинило розтрату бюджетних коштів. Замовником цих робіт був Департамент будівництва і ЖКГ Івано-Франківської облдержадміністрації. 

Останнє судове засідання у цій справі відбулося у липні цього року. З ухвали Коломийського міськрайонного суду відомо, що у 2018 році між Департаментом та “Оріоном” були укладені нові договори на капремонт лікарні. Ба більше, свої закупівлі на виконання підрядних робіт проводила і Коломийська центральна районна лікарня, у підсумку підписавши договори із підприємствами “Альбатрос-2В” та “Альбатрос-4В”. Їх теж, згідно з ухвалою суду, перевірятимуть правоохоронці.

Округ №89

Снятинський, Косівський та Верховинський райони утворюють одномандатний виборчий округ №89. За даними сайту ЦВК, чинний депутат Юрій Соловей на позачергових парламентських виборах 21 липня поступився кандидату від партії «Слуга Народу» Володимиру Тимофійчуку. Чи вплине «перестановка сил» на процес розподілу субвенцій, буде видно згодом, адже щороку округ стабільно отримував не менш як 25 млн гривень.

Про кошти, виділені на ті чи інші потреби, Юрій Соловей нерідко писав на своїй сторінці у соцмережах. Тому можна напевно сказати, які із субвенцій були виділені за сприяння нардепа.

В цілому у 2018 році сума надходжень на округ становила майже 27 млн гривень. Традиційно пріоритетним залишається освітній напрямок. На ремонт та закупівлю обладнання для шкіл та садочків минулоріч було виділено понад 13 млн гривень. З них 6 млн гривень пішли на будівництво другої черги Космацької школи на Косівщині. 

Також відзначимо 850 тис. гривень, виділені урядом на ремонт дитячого садка “Покутянка” у селищі Кути. Його офіційне відкриття за участі місцевої влади та нардепа Юрія Солов’я відбулося у вересні минулого року.

А ось найбільша за розміром субвенція у 10 млн гривень була виділена на капітальний ремонт вулиці Воєводи Коснятина в місті Снятин. Ще по одному мільйону гривень пішло на будівництво критого спортивного залу у селі Кривопілля, ремонт даху Підвисоцької школи та реконструкцію басейну в Рожнівському НВК «Гуцульщина».

Окремо півмільйона гривень пішло на придбання меблів та обладнання для новозбудованого будинку культури у селі Белелуя. Раніше “Антикорупційна платформа” вже писала, як місцева влада розбила цю субвенцію на частини і провела кілька прямих закупівель, без тендерів на ProZorro. Справа в тому, що процедури закупівель відбулися після того, як пройшло офіційне відкриття народного дому. Кошти дісталися підприємству “Західспецбуд”, що й виконувало підрядні роботи з будівництва клубу. Тоді представник підрядника пояснив, що інвентар був доставлений за власні кошти підприємства, а договір візувався тим числом, коли прийшли гроші, що в рамках бюджетного і закупівельного законодавства цілком незаконно.

Загалом товариство “Західспецбуд” – одне із тих підприємств, що освоїли на окрузі №89 найбільші суми субвенцій, майже 2 млн гривень. Між іншим, компанія “Західспецбуд” є вельми успішним учасником торгів у системі публічних закупівель. Підприємство перемогло у понад 80 закупівлях, де у половині випадків замовником виступав департамент будівництва облдержадміністрації.

“Західспецбуд” здійснює підприємницьку діяльність з 2014 року. До недавнього часу засновником фірми був Богдан Левко, а на початку 2019 року власником компанії став Дмитро Зубенко. Керівником значиться Андрій Жураковський. 

А ось абсолютним лідером серед освоювачів субвенцій на цьому окрузі є товариство “Код Груп” із сумою у 6 млн гривень. Саме стільки уряд виділив на добудову Космацької школи. Навчальний заклад почали будувати понад 20 років тому, та після зведення першої черги роботи зупинились. Тендер з будівництва другої черги пройшов у 2017 році. Загальна сума всіх робіт складає 12,5 млн гривень. 

Підприємство “Код Груп” займається будівельними роботами з 2015 року. Його засновниками є Діана Савчук та Тетяна Андрусяк, а керівником значиться Денис Калиняк. 

Ще одним освоювачем субвенцій є товариство “Снятинбудіндустрія Нова”. Саме це підприємство виграло минулоріч тендер від Снятинської міськради на капремонт вулиці Воєводи Коснятина на суму понад 40 млн гривень.На ці роботи із держбюджету було виділено субвенцію у 10 млн гривень. Водночас, за даними пошуково-аналітичної системи 007, на сьогодні підрядник освоїв тільки 4 млн гривень. 

Кінцевим бенефіціарним власником підприємства є Тетяна Томаш, депутатка Снятинської міської ради, що балотувалася від партії “Громадянська позиція”.

Це ж підприємство фігурує у декларації депутата обласної ради від фракції “Батьківщина” Дмитра Грицюка. Цивільна дружина депутата, Ірина Василюк, задекларувала 400 тис. гривень доходу від підприємницької діяльності із “Снятинбудіндустрія Нова”.

Значно меншу суму субвенцій освоїв “Рожнівський сількомунгосп”. Йдеться про 850 тис. гривень, виділених урядом на завершення ремонту у дитсадку “Покутянка” на Косівщині. Серед засновників підприємства є Рожнівська ОТГ та один із її депутатів Володимир Пучко. 

Майже на рівні із “Рожнівським комунгоспом” йде товариство “Промбудсервіс – Косів”, що освоїло на субвенціях 840 тис. гривень. Це місцеве підприємство, власником якого є Володимир Тинкалюк. Товариство здійснювало ремонт адмінкорпусу Косівської ЦРЛ та будівництво спортмайданчика у селі Стебні на Верховинщині. 

Звісно, це не повний перелік освоювачів субвенцій на округах Прикарпаття, а лиш ті основні підприємства, які заробили на цьому найбільше. Водночас у 2018 році, як і роком раніше, не обійшлося без представників місцевих рад та помічників депутатів. 

В Україні нещодавно пройшли позачергові парламентські вибори. За попередніми результатами, всі мажоритарні округи Івано-Франківщини отримали нових представників. Та чи будуть вже нові обранці використовувати такий же підхід у розподілі субвенцій задля підтримки симпатії виборців – покаже тільки час. 

Тетяна Черниш

*Дослідження підготовлено на основі аналізу Додатку №1 до розпоряджень Кабінету Міністрів України про “Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій” за період 2018 року. Субвенції прив’язувалися до виборчих округів за географічним принципом. Опрацювання інформації здійснювалося ручним способом. Це могло частково вплинути на їх повноту та точність.

*Робота аналітиків оплачена за підтримки наших європейських партнерів. Для створення цього матеріалу не витрачено жодної бюджетної гривні.

Цю публікацію було створено за підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації повну відповідальність несе ГО “Центр “Антикорупційна платформа”. Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: