fbpx

Субвенції-2018: як за бюджетні гроші депутати “ремонтують” округи

Політика 20:28, 18.06, 2019

Щороку депутати-мажоритарники намагаються “завести” на округи щонайбільше коштів, в тому числі у формі державних субвенцій. Мажоритарні округи Івано-Франківської області не виняток.

Незалежно від того, скільки надійшло грошей і що за них зроблено, всі основні фірми, що освоюють субвенції, так чи інакше пов’язані з місцевими чиновниками, а деякі й з народними депутатами.

Субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій виділяються Кабміном уже п’ятий рік. Спрямування коштів визначає закон, а ось перелік конкретних об’єктів і заходів формує комісія при Міністерстві фінансів України. Вона ж вносить на розгляд уряду проект розподілу субвенцій між місцевими бюджетами.

Свої пропозиції до комісії подають обласні адміністрації та народні депутати. Останні проявляють особливу зацікавленість, а дехто, зловживаючи адмінресурсом, перетворюює субвенції в інструмент політичної агітації.

Раніше ми писали, як освоюються субвенції на округах №83 (Олександр Шевченко),  №84 (Михайло Довбенко) та №85 (Віктор Шевченко). На черзі округи №86 (Анатолій Дирів) та №87 (Юрій Дерев’янко).

Округ №86

Одномандатний виборчий округ №86 охоплює населені пункти Болехівської міської ради, Долинського, Рожнятівського та частину Богородчанського районів. Минулоріч нардеп від “Народного Фронту” Анатолій Дирів завів на свій округ понад 60 млн гривень – це найбільша серед всіх округів області сума субвенцій.

Також, округ є рекордсменом за кількістю субвенцій на встановлення дитячих майданчиків. Цьогоріч ми нарахували 30 таких придбань за кошти держбюджету. А якщо додати сюди ще й субвенції за попередні роки, то складається враження, що ігрові майданчики встановлені майже в кожному селі. Що цікаво, майданчики закуповують сільські ради і майже всі в одного постачальника – підприємця Володимира Полицького.

За негласною традицією переважна більшість субвенцій виділяється на дріб’язкові придбання, а не на великі інфраструктурні об’єкти. Так, розмір третини субвенцій на окрузі не перевищує ста тисяч гривень. В той же час розмір найбільшої субвенції становив 5 млн гривень. Гроші пішли на відновлення моста через річку Манявка на автомобільній дорозі Долина – Грабів – Цінева.

Окремо відзначимо субвенції на відновлення доріг у Рожнятівському районі, ремонт Долинської міської дитячої лікарні і школи у селищі Брошнів-Осада. Кожній із них до позначки 1,5 мільйона не вистачало якихось кількох гривень. Дивний збіг, адже законодавство дозволяє на власний розсуд обирати підприємця і підписувати з ним прямий договір у разі, якщо вартість робіт не перевищує саме півтора мільйона гривень.

Ще одна особливість округу – це те, що чимало субвенцій було виділено на покращення смт. Брошнів-Осада, звідки родом сам нардеп Анатолій Дирів. Загалом ми нарахували понад 7 млн гривень. Про допомогу депутата рідному селищу неодноразово йшлося у публікаціях на сайті Брошнів-Осадської ОТГ. Так, “за сприяння Анатолія Диріва” ремонтується народний дім, відновлюється дорога, закуповувався автомобіль для перевезення осіб з інвалідністю і так далі.

А ось щодо напрямків, то найбільше коштів на окрузі №86 було виділено на покращення сфери благоустрою та ЖКГ – майже 17 млн гривень. Як вже йшлося, більшість із них пішло на закупівлю дитячих майданчиків.

Субвенції-2018: як за бюджетні гроші депутати “ремонтують” округи 1

Трохи більше 16 млн гривень отримала сфера освіти. В основному це гроші на ремонти шкіл і садочків. Також 1 млн гривень було виділено на коригування робочого проекту для будівництва школи у селі Вишків Долинського району. По 13 млн гривень пішло на ремонт лікарень та доріг. Найменше, майже 5 млн гривень, дісталось культурній сфері.

Щодо освоювачів субвенцій, то першість на окрузі, як і минулоріч, зберігає підприємство “Таля”, що заробило на підрядах понад 8 млн гривень. Його керівник, Ярема Новицький, уже два скликання поспіль є помічником нардепа Анатолія Диріва на громадських засадах. Зокрема, фірма виконувала ремонт приміщень Долинської міської дитячої лікарні, де Анатолій Дирів посприяв у виділенні 1,4 млн гривень. Також підприємство ремонтувало поліклініку та провело благоустрій головного корпусу Рожнятівської ЦРЛ і здійснило капремонт фасаду неврологічного відділення Долинської ЦРЛ

А ось відкриття капітально відремонтованого пологового відділення Рожнятівської ЦРЛ депутат відвідав особисто. Сюди ж була направлена субвенція на понад мільйон гривень. Роботи виконувало підприємство “Афон Плюс”, що належить депутату Рожнятівської районної ради від партії “Батьківщина” Віталію Тисяку.

Наступним у списку освоювачів субвенцій йде підприємство “ПМК-88”. На ремонті доріг для ряду сіл Рожнятівського району фірма заробила понад понад 5,6 млн гривень. При цьому розмір кожної субвенції становив 149 із лишком тис. гривень. Тож договори із підприємством укладалися напряму, без тендерів у Prozorro.

Відзначимо, що підприємство зареєстровано у Долині. Засновником і директором є Лебедєв Ігор Геннадійович.

Раніше ми писали, як у грудні 2018 року обласний Департамент будівництва залучив “ПМК-88” до ремонту місцевих доріг. Закупівлі припали на період “грудневих жнив”, коли розпорядники коштів, щоб терміново витратити залишки на рахунках, закуповують роботи на суми до 1,5 млн гривень. Департамент тоді уклав із підрядником 12 договорів на понад 11 млн гривень.

Рівно 5 млн гривень освоїло “Спільне підприємство “Будучність”. Це одна субвенція, виділена на відновлення моста через річку Манявка на автомобільній дорозі Долина – Грабів – Цінева.

Керівником та одним із засновників підприємства є Павлів Роман Михайлович, депутат Івано-Франківської обласної ради (фракція “Блок Петра Порошенка”).

У здобутках “Брошнівської будівельної компанії” понад 3 млн гривень. Фірма зареєстрована у селищі Брошнів-Осада, там же виконувала два підряди з ремонту  народного дому та приміщень школи. Окремо 300 тис. гривень підприємство освоїло на ремонті садка у селі Петранка Рожнятівського району.

Що цікаво, компанія існує неповний рік, а на її рахунку вже 12 договорів на понад 60 млн грн. Її власником є Віталій Іванський, колишній помічник депутата Івано-Франківської обласної ради Назарія Іваніва. Той на сьогодні очолює Брошнів-Осадську ОТГ, а перед тим був керівником обласного Департаменту будівництва. Між іншим, саме Департамент є основним замовником “Брошнівської будівельної компанії”.

Замикає п’ятірку освоювачів субвенцій на окрузі підприємство “Кіо-Трасбуд”. На його рахунку три субвенції на суму 1,8 млн гривень. За ці гроші фірма відремонтувала дах у Раківській та Ясеновецькій школах на Долинщині і покрівлю Перегінської НРЛ на Рожнятівщині.

Засновником “Кіо-Трасбуд” є Іван Кочержат. Його дружина, Ольга Кочержат, до 2017 року працювала в апараті  Долинської райдержадміністрації.

Округ №87

Позафракційний народний депутат Юрій Дерев’янко представляє у парламенті округ №87. Сюди входять Яремчанська міська рада, Надвірнянський та частина Богородчанського районів.

Минулоріч округ отримав 12 млн гривень. Більше половини з них пішло на заклади освіти. Так, майже 700 тис. гривень Кабмін виділив на добудову школи у селищі Солотвино Богородчанського району. А ось найбільші за розміром субвенції були направлені на ремонт Микуличинської, Яблуницької та Яремчанської шкіл.

Лікарням на окрузі дісталося майже 3 млн гривень. В основному гроші виділялись на ремонт приміщень та покращення матеріально-технічної бази. Наприклад, для Отинійської районної лікарні обласний Департамент охорони здоров’я закупив апаратуру для операційної, на що було направлено субвенцію на 750 тис. грн. Ще три субвенції на майже 1 мільйон гривень пішли на ремонт приміщень Надвірнянської районної лікарні.

До сфери благоустрою можна віднести одну субвенцію для купівлі дитячого майданчика на 40 тис. грн, а до сфери культури – 50 тис. грн на музичні інструменти.

Субвенції-2018: як за бюджетні гроші депутати “ремонтують” округи 2

А ось щодо освоювачів, то зі значним відривом лідирує підприємство “Зорі Карпат”, що здійснювало ремонт Микуличинської школи. На це Кабмін виділив три субвенції на суму 4,5 млн гривень.

Саме підприємство теж зареєстроване у селі Микуличині Яремчанської міськради. Його засновницею є Надія Мироняк, дружина депутата Івано-Франківської обласної ради від “Батьківщини” Андрія Мироняка.

Значно менше здобутків на рахунку фірми “Стартгруп”. 977 тис. грн підприємство освоїло на зміні вікон і дверей у Надвірнянській школі, Гаврилівському ліцеї, в амбулаторії у селі Перерісль та Надвірнянській ЦРЛ. Засновником фірми значиться Андрій Тороус.

Майже 950 тис. гривень освоїв підприємець Яцко Ярослав Васильович. Це сума двох субвенцій, направлених на ремонт приміщень Надвірнянської районної дитячої лікарні.

А ось підприємець Федорак Тетяна Романівна відстала від попереднього підприємця всього на кілька гривень. Та здійснювала влаштування штучного покриття для спортивних майданчиків для двох шкіл Надвірної. Загалом на 945 тис. гривень.

Насамкінець серед найбільших освоювачів субвенцій є і ТОВ “МБК Станіслав”. На його рахунку субвенція на 630 тис. гривень на добудову школи у селищі Солотвино Богородчанського району. Керівником підприємства значиться Клюфінський Сергій.

Загалом державні субвенції повинні стимулювати розвиток регіону в цілому. Водночас розбір округів №86 та №87 показав, яким нерівномірним є розподіл коштів  між окремими територіями, що не виключає можливості політичного втручання.

Тетяна Черниш, Ольга Симчич, Остап Бринський


*Дослідження підготовлено на основі аналізу Додатку №1 до розпоряджень Кабінету Міністрів України про “Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій” за період 2018 року. Субвенції прив’язувалися до виборчих округів за географічним принципом. Опрацювання інформації здійснювалося ручним способом. Це могло частково вплинути на їх повноту та точність.

*Робота аналітиків оплачена за підтримки наших європейських партнерів. Для створення цього матеріалу не витрачено жодної бюджетної гривні.

Цю публікацію було створено за підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації повну відповідальність несе ГО “Центр “Антикорупційна платформа”. Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: