fbpx

Скільки прикарпатські нардепи "вигризли" з держбюджету на свої округи у 2018 році

Політика 20:27, 30.04, 2019

Щороку для покращення соціально-економічного розвитку Івано-Франківської області Кабмін виділяє грошову допомогу у вигляді субвенцій. Із держбюджету фінансуються найрізноманітніші об’єкти – від придбання борцівських манекенів до будівництва шкіл, садків і спортивних майданчиків. Принаймні так розпорядилися субвенціями у 2018 році. А ось куди і кому пішли гроші, досліджувала "Антикорупційна платформа".

Останні два роки Івано-Франківщина входила у список областей, які отримували найбільші суми у рамках розподілу державних субвенцій на соціально-економічний розвиток окремих територій.

У 2017 році розмір надходжень становив 337 млн гривень, а за 2018 рік аналітики “Антикорупційної платформи” нарахували 223 млн гривень.

Здавалось би, з такими грошима можна вирішити хоча би частину сталих проблем регіону. Однак субвенція все більше перетворюється у політичний інструмент задля підтримки симпатії виборців. Подекуди фінанси розпорошуються на відверто дріб’язкові та одиничні заходи, на зразок купівлі спортивних м’ячів чи дитячих майданчиків, які навряд чи сприяють розвитку регіону в цілому.

Здебільшого таким розподілом користуються депутати-мажоритарники, намагаючись “завести” щонайбільше субвенцій для вирішення дрібних проблем свого округу. Тому у ЗМІ все частіше можна почути про ремонт школи чи облаштування майданчика із приміткою “за сприяння народного депутата”.

Закон дозволяє

Спрямування та умови надання субвенцій регулює постанова Кабміну №106 від 6 лютого 2012 року “Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету”. Вона ж визначає Міністерство фінансів України головним розпорядником субвенцій.

Підготовкою пропозицій з розподілу субвенцій займається спеціально створена при Мінфіні комісія. До її складу входять члени Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (не менш як 50% місць), а також представники Міністерства. А ось пропозиції, які розглядає комісія, подають обласні адміністрації та народні депутати.

Тільки на підставі рішення комісії Мінфін вносить на розгляд Кабміну відповідний проект розподілу субвенцій між місцевими бюджетами. Тож фактично вплив нардепів на процес розподілу субвенцій передбачений законом.

Для того, щоб побачити, як розпоряджаються коштами на місцях, ми прив’язали розподіл державних субвенцій до одномандатних виборчих округів. У межах Івано-Франківської області таких округів є сім, і кожен має свого представника у Верховній Раді.

У системі Prozorro ми дослідили закупівлі товарів і робіт, на які виділялись субвенції. А завдяки пошуково-аналітичній системі 007 проаналізували проплати та виділили найбільших освоювачів субвенцій по кожному округу.

Тож почнемо з аналізу одномандатних виборчих округів №84 (Михайло Довбенко) та №85 (Віктор Шевченко).

1

Округ №84

Місто Бурштин, Тисменицький, Тлумацький і частина Галицького районів, а також приміські села Івано-Франківської міської ради складають одномандатний виборчий округ №84. Представляє округ народний депутат від “Блоку Петра Порошенка” Михайло Довбенко.

Суми щорічних субвенцій на округ №84 показують певну сталість. За нашими підрахунками, у 2018 році Кабмін направив на округ 49 млн гривень, а роком раніше  41 млн грн.

Що не скажеш про об’єкти і заходи, що фінансуються з держбюджету. Тут представлена абсолютна різноплановість. Так, розмір найбільшої субвенції, що надійшла на округ у минулому році, становив 2 млн гривень. Кошти призначалися для реконструкції футбольного поля у селі Черніїв Тисменицького району. А ось найменша субвенція – 6000 гривень – надійшла для придбання 20 м’ячів медбол для Ямницького ліцею. Ще дві субвенції на 27 і 17 тис. гривень призначались для придбання 12 борцівських манекенів та 20 борцівських курток САМБО відповідно. І якщо з футбольним полем все зрозуміло, то субвенції на м’ячі і манекени виглядають абсолютно нелогічними.

Складно сказати, чому в межах одного округу відбувається таке розшарування фінансів. Постанова Кабміну широко описує спрямування субвенцій на соціально-економічний розвиток окремих територій. Тож під них можна прописати найрізноманітніші об’єкти.

Вже традиційно найбільша кількість субвенцій на окрузі №84 призначалась закладам освіти. Понад 25 млн гривень Кабмін виділив на реконструкцію опалення і капремонт шкіл, будівництво садочків, покращення їх матеріально-технічної бази і облаштування спортивних майданчиків.

Так, на добудову Тлумацької гімназії Кабмін виділив 400 тис. гривень. Роботи на об’єкті виконує товариство “Рембудкомінвест”. Як йдеться на сайті Тлумацької міської громади, Михайло Довбенко “опікується гімназією з початку будівельних робіт”, а минулого року особисто приїздив на об’єкт.

12,7 млн гривень отримав округ №84 на покращення благоустрою та об’єктів інфраструктури. В основному кошти виділялися для ремонту дорожнього покриття ряду сіл та будівництва спортивних майданчиків.

Значно менше перепало медичним закладам. На їх ремонт та збільшення технічної бази Кабмін направив 4,8 млн гривень. Далі йде культурна сфера, зокрема на ремонт і придбання техніки для сільських клубів було виділено 4,2 млн гривень. Найменше надходжень отримала соціальна сфера  всього 1,7 млн гривень.

2

Серед підприємств, що освоїли найбільші суми субвенцій на окрузі №84, лідирує товариство “Проектбуд-ІФ. Підприємство здійснювало реконструкцію системи опалення для ряду шкіл Тлумацького району на загальну суму 4,3 млн гривень.

“Проектбуд-ІФ” зареєстроване два роки тому у селі Петрів Тлумацького району. Одним із засновників та чинним керівником фірми є Бринський Ігор Богданович колишній перший заступник голови Тлумацької РДА і заодно депутат Тлумацької міської ради об’єднаної територіальної громади.

Далі йде товариство “ПМК-88. Підприємство здійснило капітальний ремонт дорожнього покриття у селі Чукалівка та у місті Тлумачі – загалом на 4 млн гривень. Фірма зареєстрована у Долині. Засновником і директором є Лебедєв Ігор Геннадійович.

Підприємство раніше попадало у поле зору аналітиків “Антикорупційної платформи”, коли під кінець року обласний Департамент будівництва залучив “ПМК-88” до ремонту місцевих доріг. Департамент уклав із підрядником 12 договорів на понад 11 млн гривень у період “грудневих жнив”. Таким чином розпорядники коштів під кінець року витрачають залишки на рахунках. Роботи закуповуються на суми до 1,5 млн гривень, а закон дозволяє проводити їх без тендерів у Prozorro.

Майже 3 млн гривень освоїла будівельна компанія “Княжий Галич. Та здійснювала будівництво комплексних спортивних майданчиків у селах Дорогів, Блюдники і Медуха Галицького району, а також ремонт їдальні Галицької ЗОШ №1.

Керівник “Княжого Галича” Дмитро Горчак раніше був помічником народного депутата Володимира Шкварилюка.

Ба більше, кінцевим бенефіціарним власником компанії є Олександра Шкварилюк, дружина Володимира Шкварилюка. Сам нардеп потрапив до парламенту за списком “Народного Фронту” і є Секретарем комітету Верховної Ради з питань бюджету. Власне, це саме той комітет, члени якого входять до комісії при Мінфіні, яка займається підготовкою пропозицій щодо розподілу субвенцій.

Що цікаво, компанія “Княжий Галич”  не єдина компанія серед освоювачів субвенцій на окрузі №84, яка пов’язана із Володимиром Шкварилюком. Йдеться про підприємство “Ера-Захід. Його власник, Любомир Шкунда, є помічником нардепа на громадських засадах. За даними пошуково-аналітичної системи 007, минулоріч підприємство заробило на субвенціях 1,7 млн гривень.

Загалом зв’язок між округом №84 та Володимиром Шкварилюком дуже тісний, адже нардеп родом із села Петрів, що на Тлумаччині. Між іншим, у цьому ж селі зареєстроване підприємство “Проектбуд-ІФ”, те саме, що освоїло на підрядах за рахунок субвенцій понад 4 млн гривень.

Також на окрузі відзначилось товариство “Планетабуд. За даними системи 007, фірма заробила на підрядах 2,4 млн гривень. В основному це субвенції, направлені на ремонт освітніх та культурних закладів. Підприємство існує менш ніж два роки. Його власником значиться Петро Круль.

Між іншим, “Планетабуд” теж відзначилася у “грудневі жнива”. Та на замовлення обласного Департаменту будівництва виконувала у Надвірній капітальний ремонт даху спального корпусу №1 Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату на 686 тис. гривень. При цьому ремонт тривав 6 днів, з 20 до 26 грудня.

Замикає п’ятірку освоювачів субвенцій товариство “Трейдзахідбуд. Його власником значиться Ігор Дем’янів. На рахунку підприємства всього лиш дві субвенції, направлені на завершення будівництва дитячого садка у селі Черніїв Тисменицького району. Власне, це один із тих об’єктів, який зводять роками по мірі надходження коштів. Зокрема, минулоріч Кабмін виділив на це будівництво 1,8 млн гривень.

Округ №85

Одномандатний виборчий округ №85 охоплює межі Калуського, Рогатинського та частину Галицького районів. Представляє округ позафракційний народний депутат Віктор Шевченко.

У минулому році здобутки округу у плані субвенцій незначні, всього 7,8 млн гривень. Для порівняння, у 2017 році сума надходжень становила 25 млн гривень.

Найбільше коштів перепало закладам освіти  на їх капремонт і покращення матеріально-технічної бази Кабмін виділив 3,8 млн гривень. Серед них 200 тис. гривень на довгобуд у селі Боднарів Калуського району. Роботи на об’єкті здійснює ТОВ “Рембудкомінвест”. Між іншим, про  підтримку Віктором Шевченком Боднарівської школи є сюжети у місцевих ЗМІ.

Окремо 400 тис. гривень було виділено на будівництво школи у селі Крилос Галицького району. Роботи здійснює фірма колишнього голови Івано-Франківської обласної ради Ігоря Олійника, ТОВ “Житлобуд-1. А ось про “сприяння Віктора Шевченка” у зведенні школи можна почитати у публікації на сайті “УКРОПу”.

Після закладів освіти найбільше коштів округ отримав для покращення благоустрою та об’єктів інфраструктури. Кабмін виділив на це 2,6 млн гривень. З них лиш 500 тис. гривень надійшло для ремонту приміщень “Льодової арени” у місті Калуші, решта  на ремонт спортивних та придбання ігрових майданчиків.

Закладам медицини перепало 1,2 млн гривень. Сюди ж входить субвенція на понад 600 тис. гривень на капремонт обласного протитуберкульозного онкодиспансеру в селищі Войнилів.

Окремо 200 тис. гривень Кабмін виділив на виконання науково-проектної документації з консервації та фрагментарної реставрації церкви Успіння Пресвятої Богородиці в селі  Крилос.

3

Серед освоючачів субвенцій першість отримала вже згадувана будівельна компанія “Княжий Галич. Підприємство освоїло дві субвенції на будівництво спортивних майданчиків зі штучним покриттям у селах Крилос та Мединя Галицього району на загальну суму 1,4 млн гривень.

Між іншим, народний депутат Володимир Шкварилюк, дружині якого належить “Княжий Галич”, минулоріч відвідув зазначені села. Про візит нардепа до Галицького району можна прочитати на сайті газети “Галицьке слово”.

Наступним йде ФОП Коневич Валерій Ярославович. За даними системи 007, підприємець заробив на субвенціях 1,4 млн гривень. Сюди ж входить півмільйона гривень, виділені на ремонт “Льодової арени” у місті Калуші. Водночас, крім підприємницької діяльності, Валерій Коневич керує громадською організацією “Дитячо-юнацький хокейний клуб “Калуський легіон”.

Майже 1 млн гривень освоїла будівельна компанія “ОП-АРТ Стандарт”.  Кошти призначалися для капітального ремонту дитсадка у селі Комарів Галицького району. Як йдеться в публікаціях ЗМІ, виділенню коштів посприяв нардеп Віктор Шевченко. Сама ж компанія зареєстрована на Косівщині. Її засновниками є Шевчук Ігор Васильович та Андрійчук Віталій Вікторович.

А ось товариство “Євро Капітал Буд заробило на субвенціях 936 тис. гривень. Підприємство здійснювало капремонт обласного протитуберкульозного онкодиспансеру та харчоблоку дитячого садка в селищі Войнилів.

Між іншим, один із засновників підприємства, Якимчук Назарій Ігорович, раніше був помічником позафракційного депутата Івано-Франківської обласної ради Михайла Якимчука.

Майже 600 тис. гривень, за даними системи 007, освоїло товариство “ПМК-113. Це дві субвенцій для капітального ремонту амбулаторії у селі Вікторів Галицького району. Керівником та одним із засновників фірми є Віталій Андрійчук. Він же входить до числа засновників згаданої вище БК “ОП-АРТ Стандарт”, що теж виконувала підряди за рахунок субвенцій.

Що ж, у 2018 році із держбюджету фінансувалися абсолютно різнопланові об’єкти, які підпадають під широке коло спрямувань субвенцій на соціально-економічний розвиток. Водночас аналіз перший двох округів у межах Івано-Франківської області показав, що відбувається із коштами на місцях. А тут серед освоювачів субвенцій фігурують підприємства, пов’язані з окремим нардепами, які фактично і “заводять” ці кошти в регіон.

Тетяна Черниш, Ольга Симчич

*Дослідження підготовлено на основі аналізу Додатку №1 до розпоряджень Кабінету Міністрів України про “Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій” за період 2018 року. Субвенції прив’язувалися до виборчих округів за географічним принципом. Опрацювання інформації здійснювалося ручним способом. Це могло частково вплинути на їх повноту та точність.

*Робота аналітиків оплачена за підтримки наших європейських партнерів. Для створення цього матеріалу не витрачено жодної бюджетної гривні.

Цю публікацію було створено за підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації повну відповідальність несе ГО “Центр “Антикорупційна платформа”. Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: