fbpx

Вся правда про вимкнення світла на Прикарпатті

Суспільство 08:26, 14.12, 2022

Вже понад два місяці Україна живе в режимі віялових відключень. Хоча всі розуміють, хто насправді винен у перебоях зі світлом, соцмережі переповнені скаргами та запитаннями – як до енергетиків, так і до влади всіх рівнів. КУРС зібрав відповіді на найбільш поширені запитання прикарпатців про вимкнення електрики. Допоміг розібратися технічний директор АТ “Прикарпаттяобленерго” Олег Сеник.

Чому на Прикарпатті вимикають світло, якщо сюди не “прилітає”?

Відключення електроенергії тривають в Україні з 11 жовтня 2022 року. Вони були введені одразу після початку масованих атак росіян на українську енергетичну інфраструктуру.

Двічі ворог обстріляв Бурштинську ТЕС – 10 жовтня та 19 жовтня.

За словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, після восьми хвиль ракетних атак в країні пошкоджені всі теплові та гідроелектростанції. Зараз різною мірою пошкоджено 40% обʼєктів високовольтної мережі.

Притому чи не щодня у мережах з’являються повідомлення, мовляв, “у нас немає бойових дій, чому ж нам вимикають світло?”.

Пояснюємо: в Україні єдина енергосистема, високовольтні лінії, які зараз пошкоджені, необхідні для видачі електроенергії з електростанцій та її передачі по всій країні. Наслідки влучань в енергетичну інфраструктуру в цілій країні відчуває кожна область.

“Це як з рівнем води у водосховищі – ніби на тому березі нічого не було, але якщо води не стає з одного боку, то води не буде у всьому водосховищі, – розтлумачує Олег Сеник. – Наша енергосистема одна, єдина, суцільна. І ніяка станція не працює на конкретного споживача, а працює на всю енергосистему. І НЕК «Укренерго» балансує всю енергосистему, розподіляє електроенергію по всіх областях, по всіх споживачах, на всю мережу».

Вся правда про вимкнення світла на Прикарпатті 1

“Нема світла, бо Україна/Бурштинська ТЕС/обленерго продає електроенергію за кордон”

По всій Україні мережами гуляють звинувачення, що держава нібито продає електроенергію до Європи, поки люди сидять без світла. На прикарпатських пабліках пишуть, що електрику начебто продає обленерго чи Бурштинська ТЕС. В Укренерго вже кілька разів спростовували цю дезінформацію: Україна не експортує електроенергію в Європу з 11 жовтня. Всі припущення на цю тему в Укренерго називають або фейками, або свідомими маніпуляціями.

Україна підключена до європейської енергомережі ENSTO-E.

На сайті європейської енергомережі викладають всю інформацію щодо перетоків електроенергії по всій Європі, включно з Україною, яка є частиною європейської системи. Проте і в цьому дехто знаходить зраду.

“Дехто апелює до платформи ENTSO-E, коли бачить там технічні перетоки і плутає їх з комерційним експортом, не розуміючи, як працює об’єднана енергосистема. На сайті ENTSO-E в цьому можна переконатись, подивившись на вкладку “Scheduled Commercial Exchanges” (Комерційний експорт) – там всюди стоїть 0. Тому що з 11 жовтня ми не проводимо аукціонів з розподілу доступу до міждержавних ліній передачі. Без цього експорт неможливий”, – повідомив під час брифінгу голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький.

Тому ні Бурштинська ТЕС, ні тим більше Прикарпаттяобленерго продавати електрику не можуть.

“Ні теоретично, ні практично обленерго не має можливості експортувати електроенергію за кордон. Прикарпаттяобленерго має ліцензію на розподіл електроенергії в області. Ми є власниками електричних мереж в області і займаємося  розподілом електроенергії нашими власними мережами. Ми не продаємо електроенергію, ми не експортуємо електроенергію, лишень доносимо від енергосистеми до наших споживачів”, – наголосив Сеник.

До слова, люди, які поширюють такі фейки, часто посилаються на пояснення конспірологів, які розказували, що шапочки з фольги захищають від випромінення, та про існування хімтрейлів.

Чому у сусіда є світло, а в мене – нема

Деякі користувачі соцмереж перетворили цю фразу у меми та кумедні відео, а деякі продовжують всерйоз нарікати на сусідів, в яких не вимикають електрику.

Вся правда про вимкнення світла на Прикарпатті 2
Вся правда про вимкнення світла на Прикарпатті 3

Цікаво, що міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків теж підтримав розмови про нерівність і несправедливість у вимкненнях електрики. Мер дійшов до того, що заявив, нібито відключають від світла бідних, а багатих – ні.

“Складається враження, що виключають тільки бідних, а багаті всі зі світлом”, – написав Марцінків на своїй сторінці припущення, яке є очевидним фейком.

Та вже за кілька днів Марцінків закликав мешканців громади не писати гнівних дописів у соцмережах щодо вимкнення електрики.

“Всі наші незручності, які ми маємо по відключенню світла, це є дрібниці, порівнюючи з людським життям. Тому прошу: не пишіть постів до тих пір, поки ви не обдумаєте і не подумаєте, що ця війна стосується всіх”, – закликав Марцінків.

В обленерго пояснюють: сусідам не вимикали світло, бо вони під’єднані до лінії, з якої живиться критична інфраструктура. Олег Сеник зазначає, що список об’єктів, які відносяться до критичної інфраструктури, надає Івано-Франківська обласна військова адміністрація.

“Там є об’єкти забезпечення населених пунктів, і туди входять лікарні, насосні станції водоканалів, більшість великих котелень, військові об’єкти. Ми такий перелік отримали від обласної військової адміністрації, і там світло є”, – розповів Сеник.

Але на днях Обленерго пообіцяло вимикати світло всім. Йдеться про весь бізнес та споживачів, яких досі не відключали через те, що їм пощастило живитися одними лініями з критичною інфраструктурою.

Нові лінії та приєднання планують розподілити між чинними чергами, а черга 4 буде доповнена двома підчергами. Четверта черга у графіки вимкнень електроенергії була введена пізніше за інші, до неї вже приєднали низку будинків, які живилися від ліній критичної інфраструктури. Її доводиться вмикати і вимикати вручну. Тому Прикарпаттяобленерго звернулося до мерії, щоб у будинках, які приєднають до четвертої черги, електроенергію вимикали балансоутримувачі.

Ліміти і графіки

Щодня диспетчер Укренерго доводить до Прикараттяобленерго ліміти електроенергії, яку компанія може подати на область. За словами Олега Сеника, приблизно 75% навантаження включено у графіки обмежень – по 25% навантаження на кожну чергу. Їх вимикають дистанційно. Інші 25% – це критична інфраструктура і четверта черга, яку вимикають вручну.

“Четверта черга вимикається по тому самому графіку, що і інші черги, тільки години увімкнень і вимкнень у неї інакші. Ми її вимикаємо у години пікового періоду вранці і увечері, так за рахунок цієї черги регулюємо точне входження в ліміт. Ми когось можемо не вимкнути, якщо така можливість є”, – пояснює Сеник.

Вся правда про вимкнення світла на Прикарпатті 4

Прикарпатці справедливо нарікають, що і в чергах, де подача електроенергії відбувається дистанційно, світло вимикають раніше, ніж зазначено у графіках, а вмикають – пізніше. Сеник каже, що навіть дистанційне увімкнення і вимкнення електроенергії потребує певного часу.

“Навіть там, де ми дистанційно вимикаємо, ця операція займає якийсь час, і вимкнення відбувається протягом приблизно 10 хвилин. Диспетчер спочатку вимикає наступну чергу, а потім вмикає попередню. Треба, щоб вони перекрилися, бо якщо все увімкнути, то ми зразу вилетимо з ліміту. Увімкнення так само потребує часу. Так назбирується 15-20 хвилин, протягом яких відбувається увімкнення”, – пояснює енергетик.

До речі, обленерго в сусідніх областях – Львівобленерго та Тернопільобленерго – почали публікувати графік вимкнень-увімкнень електроенергії не на добу, а на тиждень.

“Ми також оприлюднимо такий графік. Ліміт споживання на наступну добу ми отримуємо увечері напередодні. Тому точно сказати, яким буде ліміт, неможливо. І Львів так само не знає, але ми бачимо, що протягом тижня, якщо нічого у нас не стається в енергосистемі, то ліміти приблизно однакові. Тому можна скласти такий графік, і ми це зробимо”, – пообіцяв Сеник.

Чому світиться Буковель?

“Буковель світиться цілодобово!”, “У Буковелі немає графіку вимкнень!”, – пишуть у соцмережах.

Вся правда про вимкнення світла на Прикарпатті 5
Вся правда про вимкнення світла на Прикарпатті 6

Користувачі пишуть, що не знайшли Буковелю у графіках у вимкнень. Деякі франківські ЗМІ теж поспішили хайпонути, що “Буковелю нема у жодній черзі вимкнень”. Пояснюємо: Буковель – це назва курорту, а не населеного пункту. У графіках шукайте село Поляниця, на території якого розташований курорт.

“Буковель включений в ті самі графіки вимкнень і вимикається, хоч місцями продовжує світитися, бо готелі переходять на генератори”, – пояснює Олег Сеник.

Доки будуть вимикати електрику

Щоб вимкнень було менше, Олег Сеник закликав прикарпатців економити електроенергію навіть тоді, коли вона з’являється на кілька годин. Це дозволить зробити графіки вимкнень легшими. Але зиму все ж доведеться пережити з суттєвими обмеженнями електропостачання.

“Якщо все лишиться так, як є, то вимкнення триватимуть до кінця опалювального періоду, до весни, до потепління. А якщо щось прилетить, то залежить, що прилетить, коли прилетить і як спрацює ППО”, – каже енергетик.

Готуватися треба до гіршого: повний кількатижневий блекаут, на жаль, є цілком імовірним.

Читайте також: Як вижити без світла і газу: поради мандрівника Мирослава Мельничука.

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: