fbpx

Чи бути річці Черемош?

Суспільство 08:02, 17.02, 2015

Малі ГЕС – це корупційний проект з "легального" обкрадання держави, бо підвищений тариф, за яким держава викуповує енергію у малих ГЕС, платять по факту всі українці.

8 лютого в селі  Розтоки Косівського району Івано-Франківської області відбулись збори громади, де розглядалось, зокрема, і питання будівництва малої ГЕС на Черемоші. Щоправда, кворуму збори так і не набрали, адже серед більше ніж 1000 мешканців села в залі клубу було присутньо не більше сотні.

Офіційно проект з будівництва малої ГЕС в с. Розтоки реалізує ТзОВ "Косівгідроенерго", зареєстроване в місті Косів, за адресою вулиця Івасюка, 5. Формальні засновники – Дубей Володимир Романович, Артеменко Роман Васильович та Ветряков Юрій Миколайович. Але ні для кого в районі не таємниця, що за будівництвом ГЕС стоїть відомий в районі депутат райради від Партії регіонів Василь Васильович Шкондеюк. Веде ж будівництво не менш відома фірма "Промтехсервіс", яка ще зовсім недавно вигравала тендер за тендером від районної влади.

"Промтехсервіс", до того ж, виступав підрядником на  скандально відомому будівництві малої ГЕС в с. Голошино у Верховинському районі, яке було зупинене в судовому порядку, після того як місцева громада двічі перекривала дорогу.

Один із засновників Володимир Дубей працював директором бази "Байка", яка належить родині Шкондеюків. А за адресом Івасюка, 5 зареєстрована ТЗОВ ВКФ "ОЗИРИС та ТЗОВ "КОСІВСЬКЕ МИСЛИВСЬКЕ УГІДДЯ», де серед засновників – Шкондеюк Петро Васильович.

1

Сам Василь Васильович зовсім не приховує цього і особисто був присутній на зборах мешканців с. Розтоки. В селі, з моменту, коли піднялось питання будівництва ГЕС , він вже зробив собі імідж благодійника – подарував трактор, давав гроші на ремонт церкви, на реконструкцію будівлі сільської ради під дитячий садочок та на інші потреби громади.

І хоча після перемогу Майдану всі перелічені вище особи швидко вийшли з Партії регіонів і змінили тональність своїх промов, але вибирались до районної ради вони саме від партії Азарова-Януковича.

Питання будівництва ГЕС на зборах лобіювали сільський голова Розтоків Євген Данищук та депутат Косівської районної ради Кічеряк Віталій Васильович, який, хоча і був обраний у райраду від партії "Народний Рух України", але завжди мав тісні партнерські стосунки з місцевими "регіоналами". У це важко повірити, але до перемоги Майдану в Косівській районній раді Партія регіонів створила більшість саме з "Народним Рухом". А в березні 2014 році частина співробітників Косівського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді прямо звинуватила його в роботі на Партію регіонів і була обурена його можливим  призначенням на посаду керівника центру.

Риторика виступаючих була стандартною для подібних заходів – у державі все погано, гроші держава не дає, треба гроші на дитячий садочок тощо. І єдиний вихід, на їхню думку, це будувати малу ГЕС, податки з діяльності якої забезпечать місцевий бюджет сотнями тисяч гривень щороку. До того ж Розтоківська ГЕС в умовах війни "допоможе" забезпечити енергонезалежність від Росії.

2

Ділянка, де будується ГЕС, на публічній кадастровій карті

Противникам будівництва ГЕС, в тому числі і автору статті, повноцінно виступити можливість не давали, постійно перебиваючи і намагаючись вигнати з зали зборів. Мешканця сусіднього села Тюдів просто виштовхали за двері. А автора "врятував" статус громадського інспектора з охорони довкілля та присутність на зборах незалежних журналістів з Громадського телебачення Косова "Дримба-ТВ". Особливо вирізнявся в цьому голова сільської ради Євген Данищук, який зовсім не хотів, аби мешканці села почули альтернативну точку зору. Хоча важко було очікувати чогось іншого, бо ще в жовтні місяці народний депутат Бригинець заявляв що місцевим мешканцям – противникам будівництва ГЕС погрожували "спалити хату" та забрати в АТО. 

Як відомо, малі ГЕС, по суті – це корупційний проект з легального обкрадання держави, бо підвищений тариф, за яким держава викуповує енергію у малих ГЕС, платять по факту всі українці та державні атомні та великі гідроелектростанції. І ті мізерні десяті долі відсотка загальної генерації, які забезпечують малі ГЕС, ніяк не можуть вирішити  проблему енергонезалежності України, про що фахово пояснив експерт Всесвітнього фонду природи Анатолій Павелко в своїй статті "Міфи зеленого тарифу".

До того ж проект дуже шкідливий для природи, бо руйнує екосистему річки, перекриваючи шляхи міграції риби та змінюючи гідрологічний режим у районі греблі з річкового на озерний. Фактично будівництво ГЕС на річках Карпат, в тому числі і на Черемоші, може привезти до зникнення червонокнижного ендеміка України дунайського лосося і сильно скоротити популяцію форелі струмкової.

3

Ендемік Карпат – дунайський лосось

А ще частина місцевих мешканців пам'ятають повені 1969 та 2008 року, коли існуючі греблі не витримали напору води і водна стихія змила хати та дороги. Вони зовсім не бажають появи біля себе небезпечного об'єкту.

4

Повінь 2008 року, Верховинський район

Саме з цих міркувань громади сіл Підзахаричі, Міжброди, Хорови та Розтоки Путильського району (інший берег річки Черемош  це вже Путильський район Чернівецької області) ініціювали проведення в грудні 2014 року Путильською районною радою робочої наради на тему будівництва малої ГЕС в с. Розтоки. Як виявилось, ТзОВ "Косівгідроенерго", всупереч чинному законодавству України, взагалі не погоджувало проект ні з однією з профільних служб Чернівецької області, а проект будівництва малої ГЕС навіть не був оцінений з точки зору впливу на навколишнє середовище (ОВНС), метою якого є визначення доцільності і прийнятності планованої діяльності з обґрунтуванням економічних, технічних, організаційних, санітарних, державно-правових та інших заходів щодо забезпечення безпеки навколишнього середовища. За результатами наради було прийнято рішення призупинити будівництво до моменту проходження всіх необхідних погоджувальних процедур із обласними службами. 

Не можна забувати, що майбутнє розвитку Карпат є саме за туризмом. У регіоні вже успішно функціонують десятки садиб зеленого туризму, річкою Черемош щорічно сплавляються групи туристів, навколишні пагорби та скелі є популярним місцем у велосипедистів. І це приносить заробіток місцевому населенню. Очевидно, що ГЕС дуже негативно вплине на рекреаційні можливості села, бо на тому ж водному туризмі в районі Розток можна поставити буде хрест.

5

Сокільська скеля на р.Черемош, вниз по течії від місця будівництва ГЕС

Але, на жаль, ні аргументи екологів, ані промови місцевих мешканців-противників ГЕС, ані думка мешканців сусідніх сіл, ані слушна фраза Підзахаричівського сільського голови Орисі Андрюк "річка Черемош не повинна роз’єднувати наші громади" не знайшли відгуку у присутніх на зборах мешканців села. Більшість проголосувала за продовження  будівництво гідроелектростанції.

 

На радощах один з прихильник будівництва ГЕС, який представився власником сусіднього магазину, "заборонив" журналістам з "Дримба-ТВ" знімати на "своїй" території і спробував додати вагомості своїй "забороні" за допомогою рук.

Хтось просто не зміг розібратись, хтось зважив на щедрі "подарунки" селу від Василя Шкондеюка. А хтось, зневірений за десятки років, прямо заявляв: "Держава і влада мені нічого хорошого не зробили, відтак давайте хоч щось з неї візьмемо". Очевидно, що такі представники громади не розуміють, що будують ГЕС якраз ті люди, які були останні роки при владі в Косівському районі та Україні.

Значна кількість селян, в тому числі і прихильники будівництва ГЕС, допомагають продуктами воїнам АТО. Хоча одна з основних причин подій, які відбуваються зараз на Донбасі, – це якраз безроздільне панування протягом багатьох років регіоналів, які за допомогою різних схем збагачувались на країні.

Як бачимо, на Косівщині вони досі вважають, що можна все "вирішити" за допомогою старих методів: закрити рот незгідним, когось задобрити "подарунками", а вимоги законодавства просто проігнорувати…

МБО "Екологія-Право-Людина" ще раніше звернулась до відповідних контролюючих органів зі скаргами на порушення щодо будівництва малої ГЕС в с. Розтоки і буде далі тримати ситуацію на контролі!

Петро Тєстов, еколог МБО "Екологія-Право-Людина", pryroda.in.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: