fbpx

Франківські забудовники штрафів не бояться

Суспільство 18:01, 03.07, 2018

Управління з питань Держархбудконтролю в Івано-Франківську не лише видає дозволи на виконання будівельних робіт, а й проводить перевірки в ході будівництва та штрафує за правопорушення у сфері містобудівної діяльності. Та забудовники добровільно сплачують до бюджету лише п’яту частину від накладених штрафів.

Як івано-франківські забудовники уникають сплати штрафів, які накладає міське управління з питань Держархбудконтролю, а відтак і узаконюють неправомірне будівництво, досліджували аналітики "Антикорупційної платформи".

ТОП-штрафи до бюджету не доходять

Івано-Франківськ активно розбудовується більш як п'ятнадцять років, що часто призводить до конфліктів мешканців із забудовниками. Періодично франківцям доводиться відстоювати клаптик зеленої зони чи навіть прибудинкові території. За дотриманням вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності мало б слідкувати і карати порушників міське управління з питань ДАБК.

Ми звернулися до управління з інформаційним запитом з проханням надати інформацію про проведені перевірки та штрафи, накладені на недобросовісних забудовників, у 2017 році.

Так, минулого року івано-франківське управління з питань ДАБК здійснило 151 позапланову перевірку на дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності при здійсненні підготовчих та будівельних робіт. За результатами проведених позапланових перевірок посадовими особами Управління винесено 74 постанови на загальну суму 1 515 072 грн. З них добровільно сплачено до міського бюджету лише 292 086 грн, тобто п’яту частину від накладених штрафів. У органи державної виконавчої служби передано 124 886 грн, а забудовники оскаржили в судах штрафи на суму 1 098 100 грн.

Ми вибрали зі списку порушників за розмірами найбільших штрафів і з’ясували, як забудовники уникають їх сплати.

Найбільший штраф розміром 623 080 грн був накладений у липні минулого року на ПП "Прикарпаття і К". Підприємство вирило котлован біля адміністративного корпусу Івано-Франківської обласної організації ТСО по вулиці Мазепи, 144 без дозволу на виконання будівельних робіт. Також управління з питань ДАБК винесло припис про зупинення будівельних робіт. Однак підприємство оскаржило штраф в Івано-Франківському міському суді, який скасував приписи про накладення штрафу та про призупинення робіт.

1

По 151 560 грн штрафу накладено на ТОВ "Шерембуд" та ТОВ "Творча майстерня Архітрав". "Шерембуд" отримало штраф за здійснення господарської діяльності без відповідної ліцензії і оскаржило припис управління з питань ДАБК в суді. А ТОВ "Творча майстерня Архітрав" розробило проект на будівництво гуртожитку по вулиці Богдана Хмельницького, який замовило ТОВ "Шерембуд", з порушенням будівельних норм. Однак обидва підприємства штрафи не сплатили, бо справи перебувають на розгляді в суді.

Так само приписи управління з питань ДАБК оскаржило у суді ТОВ "Альфабуд", яке двічі не допустило інспекторів на об’єкт будівництва по Незалежності, 130 і не представило дозвільну документацію на проведення будівельних робіт, за що отримало два штрафи на загальну суму 75 780. Однак чи сплатить підприємство штраф, вирішить суд.

Два штрафи на загальну суму 58 520 грн отримало ТОВ "Термобуд", яке споруджувало гаражі по вулиці Вовчинецька, 25, що створювало незручності місцевим мешканцям. Зокрема, на 50 520 підприємство було оштрафоване за недопуск інспекторів на об’єкт будівництва та на 8000 грн за несвоєчасно подану інформацію про зміну генпідрядника. До речі, виконком скасував містобудівні умови і обмеження на цей об’єкт. Однак Івано-Франківський міський суд за позовом "Термобуду" скасував і рішення виконкому, і припис на 50 520 грн, чим узаконив будівництво тих гаражів.

На 60 624 грн було оштрафоване ТОВ "Файн-Ел" за спорудження сонячних електростанцій без повідомлення про початок виконання будівельних робіт. Підприємство штраф у суді не оскаржувало. Але цікаво, що сонячну станцію спорудило на вулиці Дністровській, 26. Саме у цьому приміщенні розміщене і міське управління з питань ДАБК. А в реєстрі Держархбудінспекції України ми знайшли, що у листопаді минулого року ТОВ "Файн-Ел" отримало-таки повідомлення про початок будівельних робіт і відразу декларацію про готовність об’єкта до експлуатації  – обидва документи видають підрозділи Держархбудінспекції.

 

Узаконення

У списку порушників знаходимо кілька відомих забудовників, які спричинили чимало галасу в Івано-Франківську і вже прославилися веденням будівельних робіт без відповідних дозволів.

До прикладу, минулого року у готелі "Дністер" по вулиці Січових Стрільців, 12, який є пам’яткою архітектури місцевого значення, зняли дах без дозвільної документації. За реставрацію готелю два роки тому взявся відомий в місті готельєр, фактичний власник фірми "Надія" Мирослав Бойко. Втім, він отримав дозволи лише на реставрацію фасадів. За документами роботи проводить співзасновиця фірми "Надія" підприємець Надія Левшакова. Після розголосу у ЗМІ на самовільну заміну даху відреагували і в міському управлінні з питань ДАБК – оштрафували "реставраторів" на 25 500 грн. Згодом за неприведення даху до попереднього стану представники фірми "Надія" отримали ще 6800 грн штрафу. Проте реставраційні роботи продовжуються надалі.

2

На 8500 грн управління з питань ДАБК оштрафувало підприємця Володимира Себедина – підрядника, що будував без дозвільних документів на замовлення Національної академії внутрішніх справ будинок на вулиці Національної Гвардії, 14-В. Хоча квартири за цією адресою продає відома в Івано-Франківську компанія "Спілка забудовників" і обіцяє покупцям здати квартири в експлуатацію вже наприкінці цього року.

3

Багатоповерхівка виросла на місці давніх австрійських казарм трохи більш як за рік. Минулого року обласна прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом початку самочинного будівництва на цій території. А комісія Івано-Франківської обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади доручила Держархбудконтролю перевірити скандальне будівництво.

4

Місяць тому сесія Івано-Франківської міської ради затвердила детальний план території для будівництва багатоповерхівки на вул. Національної Гвардії, 14-В і таким чином це будівництво узаконила.

Приватний підприємець Соловей Ярослава Дем’янівна теж минулого року отримала штраф 8000 грн – за неподання інформації про зміну особи, відповідальної за ведення технічного нагляду на об’єкті будівництва по вулиці Мазепи, 144, де нібито відбувається "Реконструкція готельно-відпочинкового комплексу з добудовою".

5

КУРС писав, що згідно з договором оренди ділянки від 2006 року на цій території передбачалася паркувальна зона, а не будівництво. Будівництво веде фірма ТОВ "ВРС ЛТД". Згідно з даними системи YouControl, кінцевими бенефіціарними власниками ТОВ "ВРС ЛТД" є мати народного депутата Юрія Солов'я Ярослава Соловей та його брат Роман Соловей. Серед засновників також ПП "Парк Готель", яке на 100% належить Романові Солов'ю, і спільне українсько-бельгійське підприємство "Рейкарц і партнери. Україна", засновниками якого є компанії з кіпрською пропискою. Перевірка Держгеокадастру підтвердила, що фірма Солов'я самовільно захопила і незаконно використовувала 0,15 га як стоянку для автомобілів, через що на директора компанії ТОВ "ВРС ЛТД" було винесено постанову про накладення адміністративного стягнення в сумі 68,979 тисяч гривень згідно з розрахунком завданих самовільним захопленням ділянки збитків. 

 

Результати не тішать

За порушення будівельних норм не достатньо накласти штраф на недобросовісного забудовника. Найважче захистити штрафні санкції у судах, що міському управлінню з питань ДАБК вдається вкрай важко. Тому забудовники і не поспішають добровільно сплачувати накладені штрафи.

"На жаль, поки вагомих результатів від діяльності міського архбудконтролю ми не бачимо. Швидше за все, через, можливо, занадто великий вплив місцевих політиків, депутатів та забудовників на діяльність управління. В Івано-Франківську слід, з одного боку, забезпечити управління фаховими юристами, а з другого – убезпечити від політичних впливів та підвищити рівень прозорості і підзвітності. Проте станом на сьогодні складається враження, що управління постійно "грає у піддавки" з будівельниками та місцевими політиками", – прокоментував член правління "Антикорупційної платформи" Тарас Случик.

За два роки діяльності працівникам управління не вдалося зупинити жодного скандального будівництва. Більше того, франківські підприємці вже давно винайшли методи, як узаконювати будівництво пост-фактум. І незалежно від того, штрафують їх чи не штрафують, законно ведуть забудову чи не дуже, рано чи пізно воно стане законним.

Марія Гаврилюк

До теми:

Управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) в Івано-Франківську міська рада створила у березні 2016 року. У серпні того ж року місто Івано-Франківськ отримало нові повноваження з архітектурно-будівельного контролю, які дозволили місцевій владі контролювати будівництво та здійснювати надання адміністративних послуг в будівельній сфері.

"Тепер у міської влади набагато більше можливостей для залучення інвесторів в будівництво. Адже майже всі містобудівні повноваження зосереджені в одних руках, що посилить якість архбудконтролю. Також місцева влада зможе налагодити діалог з будівельним бізнесом, дати "зелене світло" законним будівництвам й заблокувати можливі будівельні афери", – заявив тоді голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев.

Новостворене управління в Івано-Франківську тоді очолив Тарас Рибак, який до того працював заступником начальника та т. в. о. начальника інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Івано-Франківській області. У липні 2014-го прикарпатський "Правий сектор" звинувачував Рибака в отриманні хабарів від підприємців-забудовників і вимаганні грошей від інспекторів ДАБІ. Активісти запропонували Рибаку добровільно піти у відставку, на що отримали відповідь, що інспекцію вже ліквідовують як таку.

У червні минулого року Рибак звільнився за згодою сторін. Тимчасово виконуючим обов'язки начальника управління міський голова Руслан Марцінків призначив начальника відділу контролю за будівництвом управління з питань ДАБК Олега Семківа.

Втім, днями на сайті НАЗК з’явилася е-декларація Тараса Рибака як претендента на посаду начальника міського управління з питань ДАБК. Тобто, вже невдовзі він може повернутися на посаду. І за дивним збігом обставин зараз Олег Семків, як повідомили в приймальні управління, перебуває на лікарняному.

*Робота аналітиків оплачена за підтримки наших європейських партнерів. Для створення цього матеріалу не витрачено жодної бюджетної гривні.

Цю публікацію було створено за підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації повну відповідальність несе ГО "Центр "Антикорупційна платформа". Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.

 

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: