fbpx

Креатив до божевілля: чим запам’яталася агітація прикарпатських політиків

Політика 23:37, 23.10, 2015

Традиційною політичною рекламою виборця вразити важко – у людей давно виробилася до неї здорова опірність і "банерна сліпота". Тож кандидати заради заповітного мандата прагнуть вражати креативними ідеями. Буває, перебирають міру, і тоді їхня агітація часто виглядає кумедною, а подеколи дратує та злить.

КУРС вирішив скласти рейтинг цьогорічної передвиборчої агітації, яка запам’яталася особливим "креативом".

1. Освячення ліфта. Поза конкуренцією перше місце у рейтингу віддаємо "свободівцям" – кандидату на посаду міського голови Івано-Франківська Руслану Марцінківу та кандидату в депутати міськради Олегу Капустяку, які проявили ініціативу посвятити відремонтований ліфт на вулиці Степана Бандери, 62, корпус 2.

1Кандидати розповсюдили між іванофранківцями листівку, в якій запросили потенційних виборців на освячення ліфта. Ініціативу "свободівців" висміяли користувачі соцмереж з усієї України. Агітка франківських "свободівців" з освяченням ліфтів викликала шквал коментарів у соцмережах, в тому числі від топових блогерів.

Не сміялися, мабуть, лише мешканці будинку. Бо після того, як їм поміняли ліфт, люди ще два тижні ходили пішки на верхні поверхи, доки дочекалися урочистого відкриття – із освяченням та святковими кульками.

2. Лавкоманія. Другу сходинку у рейтингу КУРСу здобуває кандидат до Івано-Франківської міської ради від партії "УКРОП" Світлана Оришко.

Передвиборчу агітацію Оришко починала, позиціонуючи себе як волонтер. Та в якийсь момент вона зрозуміла, що її покликання на виборчих перегонах-2015 встановлювати лавочки. Кожен такий "дар" виборцям жінка знимкувала і виставляла у соцмережі, йменуючи їх: "Лавочка №1", "Лавочка №2" і т. д.

За час своєї передвиборчої кампанії Світлана Оришко встановила 14 лавочок.

2

Правда, інколи лавочкоманію пані Оришко урізноманітнювала встановленням смітників та поручнів.

34

Користувачі соцмереж піджартовували фразами на кшталт: "лавочки замість гречки" чи дотепними картинками:

 

5Варто нагадати, що пані Оришко 5 років була депутатом Івано-Франківської міської ради. Та за всю каденцію не виявляла ентузіазму так допомагати виборцям, як за останній місяць передвиборчої кампанії.

3. Обстеження грудей та УЗД простати. Третім місцем у рейтингу відзначаємо кандидатів від БПП "Солідарність" Віталія Монастирського та Сергія Палійчука. На своєму окрузі вони розповсюдили листівки із запрошенням на безкоштовне медичне обстеження для чоловіків і жінок з метою, як вказано у листівці, попередження та профілактики онкозахворювань. Зокрема, жінкам пропонували обстежити молочні залози, а чоловікам зробити УЗД простати.

6

Однак благодійність кандидатів розповсюджувалася лише на мешканців округу №71 до обласної ради. Решта прикарпатців, навіть пред'явивши агітку, мусять за обстеження платити.

4. Шампанське у дворах. Задовго до початку виборчої кампанії активісти партії "Свобода" розпочали зустрічі з іванофранківцями у дворах. У деяких вони хвалилися відновленим благоустроєм, правда, замовчуючи, що майданчики чи тротуари ремонтувалися саме за бюджетні кошти. В інших проводили святкові концерти. При цьому роздавали дітям цукерки, а дорослим – наливали.

7

8Кандидат у мери Руслан Марцінків пригощає виборцівКандидат у мери Руслан Марцінків пригощає виборців

9

При тому, що шампанське франківці куштували чи не у  кожному дворі, розголос цієї події у соцмережах "свободівцям" не сподобався.
"…В наметі також живі люди, у них могли родитися сини чи доньки, і вони купили пляшку шампанського, щоб відсвяткувати цю подію", – не вигадав нічого більш переконливого кандидат до Івано-Франківської міськради від "Свободи" Володимир Гаргат.

105. Владу священикам. Мабуть, прикарпатські священики втомилися агітувати у церквах за когось, тому самі вирішили йти у політику. На місцевих виборах-2015 депутатами хочуть стати 18 священиків.

Поза увагою КУРСу не могла залишитися агітація о. Олега Траска, священика, який йде до обласної ради на Надвірнянщині.

В агітаційному ролику майже на п’ять хвилин о. Олег агітує під гаслом: "Чесний з людьми, відповідальний перед Богом. Траско о. Олег". У відео майже п’ять хвилин змінюються портретні фото отця, а його голос поза кадром присвоює партії "Батьківщина" чималі досягнення у районі, області та парламенті.

"80% списку – це люди, які не були раніше у полиці",  переконує Олег Траско та, попри те, що балотується на Надвірнянщині, обіцяє дбати про добробут усіх українців.

Як і раніше, на виборах 2015 року представники штабів вдаються до підлуватих маніпуляцій. Таких у нашому жартівливому рейтингу відзначати не будемо. До прикладу, в Івано-Франківську вже стали недоброю традицією проводити псевдосоцопитування, які насправді є прихованою агітацією чи контрагітацією.

Які і раніше, кандидати безсоромно піаряться на ремонті доріг та дворів, які нібито привели до ладу за власні, а не за бюджетні кошти. Як і раніше, поливають один одного брудом, пробують підкуповувати виборців подарунками, використовують адмінресурс та невтомно обіцяють золоті гори.

Сподіваємося, ця ситуація колись та й зміниться і здоровий глузд повернеться у місцеву політику. 

Марія Гаврилюк

P. S Перепрошуємо, якщо у нашому рейтингу  пропустили чиюсь креативну передвиборчу ідею. Запрошуємо читачів КУРСу доповнити його у коментарях.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: