fbpx

Бізнес у кризу: що ми можемо зробити вже, щоб повернути собі управління нашим світом

Економіка 09:59, 27.03, 2020

…Багато жертв коронавірусу будуть не тільки жертвами епідемії. Вони будуть жертвами неефективної держави, некомпетентного управління і відсутності стратегічного мислення.
Віталій Портников

Зараз перед кожним, хто має до справи з власним бізнесом, питань більше, ніж відповідей. Та й більшість відповідей, які вдається напрацювати, складно (с)прийняти і ще складніше втілити. Можна пережити безліч криз і стверджувати, що вони роблять нас сильнішими, мудрішими, живучішими і т. п., але кожна нова криза – це як «удар нижче пояса». І щоразу ми ризикуємо не піднятися, просто тому, що неочікувано всередині щось «зламається» і нам банально забракне сил.

В 2009 році на програмі MBA в LvBS я вела тему про стратегії виходу з кризи. Тоді це було дуже на часі, і ситуативно слухачі відтворили всі можливі сценарії того, що роблять люди, коли трапляється щось, чого вони не очікували: хтось завмер і розгубився, хтось намагався відсторонитися чи протистояти, і тільки одна учасниця сприйняла кризу, яку я для них створила, як виклик… Це були керівники і власники провідних (на той час) компаній, одні з перших з Західної України, які свідомо інвестували час і кошти у власний розвиток в непростий час. Вони хотіли розвиватися і шукали як, але, коли я не дала їм часу на пошук рішення, – діяли за звичкою. І це було і залишається одним з найбільших викликів нашого часу – навчитися бути ефективними в світі, який постійно змінюється!

Ми з вами зараз не в кіно і не на лекції в бізнес-школі, не вийде прокинутися вранці в світі позавчора. Я зібрала тут кілька нетехнічних речей з мого досвіду управління змінами під час криз, і ці поради будуть про речі, які потребують виключно бажання і трохи особистих зусиль, без особливих бюджетів чи інших матеріальних ресурсів, а тому під силу кожному. Ба більше, якщо ваш бізнес в кризі, ці кроки можуть врятувати якщо не весь бізнес, то хоча б його основний ресурс – вас і ваших людей.

  1. Ми природно приймаємо рішення з огляду на свій попередній досвід, і мозок вперто повертатиме нас до рішень, підходів з минулого життя. Щоб розвернути своє «бачення», бізнесу потрібна «зовнішня експертиза», люди з іншим досвідом і баченням, хто зможе правильно ставити питання і допоможе пропрацювати варіанти «що далі?» без спокуси повторити рішення з минулого. Як варіант це може бути мобільна Дорадча Рада, сформована з колег з інших компаній, які не будуть залежати від вас жодним чином, а тому достатньо смілива, щоб ставити під сумнів ваші рішення. Сформувавши такий «Борд» з представників різних компаній, ви зможете мультиплікувати вашу ефективність і бути корисними одне одному, залучивши менше ресурсів, ніж ви робили б це поодинці.
  2. Сформуйте внутрішні робочі групи за напрямками або підрозділами під конкретні завдання або питання, які раніше не доводилося вирішувати, фактично – запитуйте поради у своїх працівників, долучіть їх до пошуку рішень. Такі робочі групи слід формувати з людей, які мають достатньо сміливості, щоб говорити те, що думають, і звичку фокусуватися на пошуку рішень. Тут важливо не піти шляхом статусності, інколи звичайний механік чи кур’єр може побачити ситуацію набагато якісніше, ніж керівник компанії. Говоріть про те, що вдалося зробити, і те, що поки не працює або ви не знаєте, що робити взагалі. Якщо дотепер у вас не було практики так робити, ви здивуєтеся, як зізнання в проблемах мобілізує персонал!
  3. Частіше зустрічайтеся, навіть якщо ваша комунікація перемістилася в он-лайн, і діліться думками, враженнями тощо. Запровадьте практику п’ятихвилинок для «просто поговорити», – всі зараз перебувають в емоційному напруженні, можливість виговоритися «в простір» просто життєво необхідна. Спершу така колективна психотерапія буде бурхливою та, ймовірно, емоційно злою, тому запасіться терпінням і приготуйте пару історій, з сумним чи веселим завершенням – це некритично, важливіше, щоб вони були життєвими і допомагали хоча б тимчасово переключити увагу.
  4. Якщо ви власник бізнесу і ситуація видається вам критичною, в наступний з вечорів уявіть собі, що ви все втратили і потрібно починати спочатку. Прийміть це як факт, що відбувся, і підіть спати. А вранці встаньте і проаналізуйте ситуацію ще раз, – ймовірніше за все, ви побачите ситуацію як мінімум інакше і шансів знайти правильне рішення буде набагато більше. Якщо таким рішенням буде згорнути проєкт і таки почати все спочатку, ви зробите це виважено, з мінімальними втратами і без зайвої демотивації.

Читайте також: Марічка Артиш: Як українському бізнесу вижити під час карантину?

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: