fbpx

46 млн грн рентних платежів з видобутку нафти й газу отримало Прикарпаття від початку року

Економіка 16:18, 04.09, 2018

Фактичні надходження перевищили очікувані. Серед об’єднаних громад найбільше коштів від ренти надійшло до бюджетів Делятинської та Спаської ОТГ – надходження по всіх ОТГ за рік планувалися на рівні 3,4 млн грн. Вже можна говорити, що вони будуть перевищені щонайменше вдвічі. Новий податок громади спрямовують на розвиток соціальної сфери.

"За користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату до обласного бюджету планували отримати цього року 70 млн грн. За перших шість місяців надійшло майже 45 млн грн, що на 15 млн грн більше від затвердженого плану. І в останні два місяці фактичні надходження також перевищують заплановані", – повідомила заступниця голови Івано-Франківської ОДА Марія Савка.

1

Марія Савка

Збільшення рентних надходжень, очевидно, означає зростання видобутку. Після десятиліття стагнації наприкінці 1990-х – початку 2000-х, ця тенденція є надзвичайно оптимістичною для Прикарпаття, зазначає Марія Савка.

"Збільшення видобутку газу не лише наблизить енергонезалежність України, але й створить більше робочих місць для прикарпатців і наповнить бюджети громад області", – наголошує заступниця голови ОДА.

За її словами, надходження від рентних платежів до обласного бюджету можуть бути перевищені на 50%, а ОТГ отримають вдвічі більшу від запланованої суму.

Однією з громад, що отримала найбільше рентних надходжень на Прикарпатті, є Делятинська ОТГ. За сім місяців до бюджету громади від користування надрами та видобуток нафти й газу надійшло 1 млн 610 тис. грн.

До ОТГ входять селище Делятин та села Заріччя, Чорні Ослави та Чорний Потік. На території працюють свердловини підприємств "УкрКарпатОйл" та АТ "Укргазвидобування". Щомісяця вони приносять до бюджету ОТГ більш як 220 тис. грн.

"Якщо брати до уваги, що загальний бюджет ОТГ складає 20 млн грн власних надходжень, то рента складає в ньому 6,7%. Делятинська об’єднана громада – це 17,9 тис. мешканців плюс 1400 людей з військового містечка, що розташоване у Делятині", – ділиться заступник голови Делятинської ОТГ Михайло Обідняк

2

Михайло Обідняк

Головний фінансист ОТГ нагадує, що платіж надходить перший рік, тож адміністрація ОТГ до нього ще "приглядається".

"Рентні платежі поповнюють загальний фонд бюджету, це не дає змоги виокремити кошти і спрямувати їх на конкретний соціальний проект чи ініціативу. Тож ця сума розподіляється разом з іншими видатками, наприклад, на утримання освітніх закладів та зарплату освітянам. У Делятинській ОТГ це дитячий садок, школа і музична школа", – пояснює він.

На цей час, уточнює Михайло Обідняк, громада не може зібрати стільки коштів, щоби закрити всі видатки, і є дотаційною. Дотація складає приблизно 40%.

"Ми вишукуємо джерела, які би дали змогу поповнити бюджет ОТГ – працюємо над інвестиційною стратегією, над концепцією з розвитку туризму. Серед іншого плануємо розширити співпрацю з видобувними компаніями", – додає заступник голови Делятинської ОТГ.

Як повідомляв КУРС, на Прикарпатті рента від газовидобутку перевищує заплановані обсяги в півтора раза. Експерти очікують збільшення інвестицій у розвідку і видобуток.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: