fbpx

750 тисяч розподілили чотирьом проектам з реабілітації учасників АТО на Прикарпатті

Суспільство 19:59, 12.06, 2018

Кошти з обласного бюджету отримали чотири з п'яти заявлених на конкурс проектів з комплексної реабілітації ветеранів війни на Сході та родин загиблих захисників.

Сьогодні на засіданні комісії Івано-Франківської обласної ради розподілили 750 тис. грн з обласного бюджету. На конкурс проектів соціально-психологічної реабілітації учасників АТО подалися 5 прикарпатських громадських організацій.

Зі своїми програмами виступили БФ "Франківський Опір", ГО "Лада", ГО "Івано-Франківська обласна спілка членів сімей загиблих, померлих та безвісти зниклих в зоні АТО", Центр для учасників АТО та їхніх сімей "Бандерівський схрон" та ГО "За покликом серця". 

Кожна організація презентувала свій проект і звітувала за попередній, оскільки отримувала фінансування минулого року. 

Найбільше питань у конкурсної комісії та присутніх представників ветеранських організацій викликала програма ГО "Лада". Її представляв Ігор Тодорів, титулований психотерапевт, доцент кафедри психіатрії, наркології та медичної психології Івано-Франківського національного медуніверситету. Науковець, як себе означив пан Тодорів, розповів, що представляв минулорічну програму з психологічної реабілітації, що її проводила "Лада", на міжнародній конференції в Маріуполі. Апелював до співпраці з ветеранськими організаціями США у Вермонті та Клівленді. Натомість не зміг назвати місцевих ветеранських організацій, з якими працює "Лада". 

Роботу "Лади" ветерани розкритикували.

"Ваша ГО не співпрацює з ветеранськими організаціями міста і області. Ніхто з наших ветеранів не брав участі у вашій програмі, а в нас є багато дуже тяжких хлопців, яких треба тримати в полі зору. Ніхто з них не був у вас", – виступив голова ГО "Вольному Воля" Ігор Синяк. 

"Про вас ніхто не знає. Ви працюєте від програми до програми, від фінансування до фінансування. І демонструєте безвідпоідальне ставлення до бюджетних коштів", – підтримав побратима учасник АТО Андрій Фармуга. 

До бюджету проекту "Лади", який виявився найдорожчим серед 5, було найбільше запитань. Наприклад, 45 тис. грн власних коштів організація заклала на канцтовари і папір. А ще передбачила флешки з матеріалами тренінгу всім учасникам.

"Всі бюджетні гроші торік пішли на готельні послуги",  відбивався Ігор Тодорів. Програма психологічної реабілітації ГО "Лада" проходить виключно на базі косівського готелю "Байка". Теперішній заїзд мав би проходити також там. 

До проектів "Бандерівського схрону" та ГО "За покликом серця" у присутніх не було запитань. Обидві організації відзвітували за витрачені торік кошти. 

КУРС писав, що у прикарпатському Центрі для учасників АТО та їхніх сімей "Бандерівський схрон" розширюється програма реабілітації ветеранів та солдатів – одужувати бійцям після війни допоможе собака-терапевт. 

Також у комісії і ветеранів виникли запитання з приводу кошторису до ГО "Івано-Франківська обласна спілка членів сімей загиблих, померлих та безвісти зниклих в зоні АТО". Оскільки вартість витрачених коштів на кожну людину в проекті також була заявлена високою – на півтори сотні за добу більша, аніж у проекті "Бандерівського схрону". Виявилося, що Гошівський монастир, де мав би проходити реабілітаційний заїзд, виставив кошторис для дружин та батьків полеглих. 

За результатами голосування підтримку конкурсної комісії отримали чотири проекти. 
 
118 200 грн на 2 заїзди з обласного бюджету надали ГО "Івано-Франківська обласна спілка членів сімей загиблих, померлих та безвісти зниклих в зоні АТО". 
 
194 742 грн на 4 заїзди отримав проект ГО "За покликом серця". 
 
189 500 грн надали для 4 заїздів ГО "Франко Опір". 
 
247 538 грн отримав "Бандерівський схрон". Цих коштів вистачить для організації комплексної реабілітації ветеранів та солдатів впродовж 5 місяців. 
 
Рішення комісія прийняла одноголосно.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: