fbpx

Активісти вимагають врятувати беркутів, яких роками експлуатують в Яремчі. ФОТО

Стиль життя 10:54, 20.02, 2019

На Прикарпатті у місті Яремче роками продовжується незаконний бізнес з використанням диких птахів, фото з якими пропонують за гроші.

З вимогою врятувати птахів у мережі виступили активісти організації UAAA – Ukrainian Association of animal advocates. Вони поширили звернення до Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області і закликали спільноту долучатися до нього підписами. 

"У туристичному містечку Яремчі, що на Івано-Франківщині, роками продовжується незаконний бізнес з використанням диких птахів, фото з якими пропонують за гроші. Птахи на прив'язі, з підрізаними крилами, наявні ознаки жорстокого поводження.
Частина птахів занесена до Червоної книги.

Це абсолютно незаконна діяльність, на яку закриває очі Державна екологічна інспекція України в Івано-Франківській області, Поліція Івано-Франківської області та Івано-Франківська ОДА", – пишуть активісти. 

Щоби припинити злочин, пропонують:

1. Зателефонувати на гарячу лінію Івано-Франківської ОДА 0800501554 та повідомити наступне:
"у містечку Яремче, біля місцевого водоспаду, відбувається комерційне використання диких птахів, що заборонено законодавством, а саме: ЗУ "Про тваринний світ", ЗУ "Про захист тварин від жорсткого поводження, ЗУ "Про Червону книгу України". Прошу вжити заходів та припинити експлуатацію птахів".

2. Такий самий дзвінок зробити в Державну екоінспекцію в центральний офіс в Києві – (044) 521-20-38 та в Івано-Франківську екоінспекцію – (0342)72-00-98.

3. Зателефонувати у Яремчанську міську раду – "гаряча" телефонна лінія міськвиконкому
2-23-27, "телефон довіри" міськвиконкому
2-24-94 

3. Хто на місці, писати заяви у поліцію.

4. Писати звернення в Екоінспекцію на позапланову перевірку та організацію екорейду. 

Підготовку текстів заяв і звернень активісти UAAA беруть на себе. 

Ukrainian Association of animal advocates в такий спосіб відреагували на пост туристки Лариси Соколової.  

"Їхала через Яремче до Франківська. Оскільки мала невелику паузу, вирішила пройтися до місцевого водоспаду. А там картина маслом: 4 пташки на прив'язі. Одна намагалася втекти, але безуспішно. Підійшла до пацанів сумного виду, туристів порозганяла. Але пацани не йдуть, бо бажаючих зробити "круте" фото є. От як з цим боротися?" – написала жінка.  

"У них, мабуть, гарний "дах", бо на мою заяву про те, що буду скаржитись до поліції, вони тільки посміялися. Попитала, чи є документи на птахів, чи є документи на заняття підприємницькою діяльністю. Мені відповіли, що це до роботодавця. На що я попитала, чи працевлаштовані вони офіційно і чи сплачує роботодавець за них податки? Мовчали. А деякі туристи їх підтримували. Тож будуть заяви і в поліцію, і в податкову. Але більш ніж впевнена, в кращому разі буде відписка", – додала в коментарях Лариса Соколова. 

На допис відгукнулися яремчани. Яна Винник розповіла, що разом зі школярами вже робила спробу поборотися за птахів. 

"Підняла всіх дітей від 9-го до 11-го класу на мітинг під міськраду. Дозволу на мітинг нам не дали, хоча я писала офіційне звернення. Мене підтримував КНПП, ветлікарня. Ми з учнями писали заяву в міліцію (на той час) та згодом в прокуратуру, так як моїх однокласників почали ловити по дорозі додому та погрожувати.

Подали розголос і телеканал. І тільки коли з каналу подзвонили в школу та міськраду, тоді нас прийняв "сам мер".

Були різні засідання, на які нас відпускали зі школи і супроводжували вчителі. Було зроблено дуже багато роботи, я мала відео, як б'ють даних птахів, були фотоматеріали. Були витяги з різних органів, що птахи утримуються незаконно.

Мене запевнили в міськраді, що птахам побудують вольєри, так як в дикому середовищі їм вже не вижити. І це факт, бо минулого року я бачила беркута-втікача просто біля людських домівок. На деякий час і справді цей бізнес зупинився, але з часом знову почали стояти з птахами. Змінилися лише власники. Можливо, не всі. І чорного грифа застрелили. Конкуренти. Більше я туди не ходжу, бо не можу витримати. І помогти теж не можу", – проілюструвала ситуацію яремчанка.

Читайте також: В Яремчі активісти відібрали у вуличних комерсантів червонокнижних птахів. ФОТО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: