fbpx

Стадіон розбрату: франківські спортсмени не дійшли згоди щодо будівництва великого манежу на "Юності"

Суспільство 16:45, 14.12, 2017

В Івано-Франківській обласній раді обговорили питання будівництва великого спорткомплексу на місці стадіону "Юність".

На обговорення зібралися майже дві сотні представників спортивної громадськості Івано-Франківська, депутати обласної та міської рад, активісти, мешканці мікрорайону, де розташований стадіон "Юність". 

Начальник управління молоді та спорту ІФОДА Орест Оклієвич одразу зазначив, що ця дискусія – не громадські слухання, а обговорення й обмін думками, тобто юридичних наслідків вона не матиме. Саме Оклієвич є автором ідеї будівництва манежу на стадіоні "Юність".

Однак по залу пустили аркуш із реєстрацією на громадські слухання.

Головний архітектор області Микола Дорошенко розповів про проект комплексу. За його словами, спершу потрібно виготовити Детальний план території, а вже після цього проводити повноцінні громадські слухання. Проекту манежу поки немає, є тільки "приблизна схема".

"У нас була умова  дотриматися європейських стандартів, щоб можна проводити міжнародні змагання. Ми накинули гіпотетичну схему, що там має бути три поверхи. На першому поверсі ми пропонуємо розмістити 350 гаражів (підземний паркінг). Загальна площа комплексу – 19 тисяч кв. м. На 5 тисячах квадратних метрів ми зможемо розмістити інфраструктуру і для боксу, і для фітнесу… Манеж має вміщати зали для всіх видів спорту, окрім плавання: волейбол, міні-футбол, баскетбол, настільний теніс, гімнастика, легка атлетика тощо. Заплановано від 3500 до 5000 тисяч посадкових місць для глядачів. Його можна буде використовувати і як виставковий зал для різних подій",  сказав Дорошенко.

Мешканець міста Богдан Лесюк, який проживає поруч зі стадіоном, запропонував взагалі не розглядати це питання, оскільки влада спершу мала провести зустрічі з власниками суміжних ділянок. Оклієвич відповів, що зустрічі проводилися би у разі, якби сесія прийняла це рішення. 

Депутат міськради Віталій Мерінов запропонував знайти іншу ділянку в Івано-Франківську для будівництва спортивного комплексу. Депутат додав, що підготував на завтрашнє засідання міської ради проект рішення про звернення до обласної ради з проханням не забудовувати стадіон і відшукати вільну земельну ділянку.

Проектом рішення передбачається доручити заступнику міського голови Івано-Франківська Олексію Кайді забезпечити пошук вільної земельної ділянки для будівництва спортивного комплексу.

За будівництво комплексу виступив Петро Матейко, правозахисник. 

"Є й інша частина громади, яка за будівництво",  сказав Матейко і додав, що обласна рада стала заручником вузькополітичних інтересів.

Депутат міської ради Андріан Волгін заперечив.

"Ну от ми з Віталієм Меріновим в різних фракціях, але я підставлю йому плече в цьому випадку",  сказав Волгін.

Стронгмен Назар Павлів теж проти будівництва спорткомплексу на Шухевичів. Його мотивація – два спортивні об'єкти краще, ніж один.

"Тут кожного року відбуваються змагання, щодня тренуються діти. Я за будівництво манежу, але не на стадіоні. Якщо ми побудуємо манеж на іншій вільній території, то ми отримаємо два спортивні об'єкти, якщо манеж побудувати на стадіоні, то у нас буде один спортивний об'єкт. То скажіть мені, що краще – два об'єкти чи один?" – заявив Павлів.

До того ж, за словами Павліва, будівництво нового спорткомплексу може затягнутися на кілька років, і протягом цього часу спортсмени не матимуть де займатися.

Директор Івано-Франківського коледжу фізичного виховання Любомир Пасічняк, вважає, що не потрібно відмовлятися від ідеї будівництва спортивного комплексу на Шухевичів, оскільки вперше за часи незалежності є одностайна думка з цього питання в адміністрації і облради.

"Гірко, дуже гірко. Тільки піднімаєтсья правозахисник, то одразу лунає сотня реплік в його сторону. Ви згадаєте мої слова  не буде нічого. Є заангажованість, і пройде час – і буде там висотка. Тисячний колектив коледжу за будівництво, щоб ви знали".

"Я 42 роки назад бігав на цьому стадіоні, і цього року бігав. За 42 роки нічого не змінилося. Сьогодні нам влада пропонує спорткомплекс. Там є кінотеатр, то чому його не будували у Чукалівці. Думаю, якщо у центрі буде спорткомплекс, то люди будуть іти дивитися і займатися спортом. Влада хоче зробити – помагаємо", – заявив один із присутніх.

Майстер спорту України міжнародного класу Ірина Олійник заявила, що стадіон в аварійному стані, тренуватися на ньому не можна і потрібно будувати спорткомплекс, бо це популяризуватиме спорт серед молоді.

"Я за те, щоб будували у центральній частині. Це популяризація спорту. У нас діти займаються чим хоч, тільки не спортом. Краще, щоб наші діти займалися спортом, а не пили пиво. Цей стадіон занепав, він валиться, там поганий стадіон, це я говорю вам як спортсмен, нічого з нього не буде. Давайте хоч щось зробимо", – сказала Олійник.

Голова ОСББ "Крайківського, 1" Романна Абрамчук зазначила, що мешканці прилеглих будинків проти будівництва нового комплексу:

"Наші мешканці тренуються на стадіоні, бігають. Ми не проти будівництва в іншому місці. Біля 23-ї школи поблизу міського озера є ділянка. У нас там вузька дорога, коли у центрі міста концерт, ми не можемо потрапити додому. Якщо ви побудуєте манеж на 5 тисяч місць і парковку на 500 місць, то де будуть інші машини, як нам тоді доїхати додому?"

Інша мешканка порадила владі бути "добрим господарем" і взятися перш за відновлення діючих спортивних об'єктів.

"Скільки стадіонів ви збудували, скільки реконструкцій провели? – Жодного! А скільки знищили? Я вам скажу, що добрий господар, не маючи грошей, не йде купляти нові шкарпетки, а латає старі", – сказала жінка.

Після обговорень на стадіоні мала відбутися зустріч депутатів обласної ради з мешканцями прилеглих будинків та спортсменами. Втім, жоден з них не прийшов. Люди вирішили прийти на сесію облради 22 грудня.

1

Як писав КУРС, спорткомплекс планують звести на території Івано-Франківської обласної дитячо-юнацької спортивної школи на вулиці Шухевичів. Площа ділянки – 2 гектари.

Голова облради Олександр Сич зазначав, що загальний кошторис на зведення об'єкта з сучасних металевих конструкцій становитиме близько 100 млн гривень.

На попередньому засіданні обласної ради спортсмени на чолі з Віталієм Меріновим вимагали зняти з порядку денного сесії питання про будівництво великого спорткомплексу на місці стадіону дитячо-юнацької спортшколи в Івано-Франківську на вул. Шухевичів. Депутати не підтримали їхньої вимоги. 

Під тиском пікетувальників конфліктне питання будівництва спорткомплексу перенесли на 22 грудня  на друге пленарне засідання облради.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: