fbpx

Депутат Івано-Франківської облради пропонує влаштувати для студентів-іноземців екскурсії в тюрму

Суспільство 15:15, 09.02, 2016

В Івано-Франківську депутати обласної ради, правоохоронці та представники ВНЗ обговорюють факт зґвалтування неповнолітніх франківчанок іноземними студентами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Студентам-іноземцям повідомлено про підозру у зґвалтуванні малолітньої франківчанки

Обговорення відбувається на постійній комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, атикорупційної політики, люстрації та очищення влади. На комісію запрошені представники ПНУ імені Василя Стефаника, ІФНМУ, ІФНТУНГ, правоохоронці та громадські активісти.

Члени депутатської комісії заявили, що потрібно зробити все, щоб унеможливити такі дії з боку іноземних студентів у майбутньому. 

Перший проректор ІФНТУНГ Федір Козак переконаний, що будь-яка особа, яка скоїла правопорушення, повинна відповідати перед законом. Він також відзначив, що адміністрація університету всіляко сприяє правоохоронцям у розслідуванні резонансної справи.

"Зараз в університеті канікули. З відновленням навчального процесу зберемо збори з іноземними студетами, перевіримо, хто з них порушував закон. Співпрацю міжнародну потрібно розвивати, але разом з тим потрібно бути на сторожі закону. Можливо, треба піднімати планку конкурсного відбору, – говорить Федір Козак.  Друге питання, що вони хочуть тут лишатися після навчання. Має бути по закону: приїхав, уклав угоду, вивчився і поїхав". 

В ІФНТУНГ навчається 465 іноземців на денній формі навчання У цьому навчальному році відраховано 25 студетів за неуспішність, у лютому вони перездаватимуть екзамени.

Першому проректору ІФНМУ Ганні Ерстенюк прикро, що двох студентів звинувачують у такому тяжкому злочині. Тому потрібно виробити стратегію дій, щоб зберегти позитивний імідж університету.

"Сподіваюся, що більше таких проступків наших студентів не буде", – заявила Ганна Ерстенюк.

Проректор з науково-педагогічної роботи ПНУ Сергій Шарин переконаний, що злочинці повинні бути покарані, проте проблему не можна зводити до всіх іноземних студентів.

"У нашому університеті практично немає іноземних студентів, але це не означає, що проблеми нема. Уявімо, не дай Бог, що у такому злочині звинувачують українських студентів. Університет зацікавлений у тому, щоб ми тримали добрий імідж держави, міста, і ми би не хотіли втратити його через проступки деяких громадян… Цей злочин не має відношенн до того чи іншого університету, це просто злочин окремих громадян тієї чи іншої країни", – заявив Сергій Шарин.

Представник поліції Ростислав Прокипчук відзначив, що деякі студенти не покидають територію нашої держави після закінчення університету і можуть ставати як жертвами кримінальних правопорушень, так і провопорушниками. 

"Ми хотіли б мати цю інформацію і сприяти тому, щоб після навчання вони залишали нашу державу. Звичайно, є винятки, коли вони тут одружуються, але є випадки, коли їх відраховують, а вони залишаються", – зазначив Прокипчук.

 
Депутат Івано-Франківської обласної ради Сергій Федорців задля попередження таких правопорушень у майбутньому пропонує влаштовувати студентам екскурсії у тюрму.

"Колись на мене і моїх однокурсників дуже повпливала екскурсія в тюрму. Можливо, треба якийсь дієвий спосіб знайти", – запропонував Федорців.

Заступник начальника слідчого управління УМВС підполковник міліції Олександр Бойчук зазначив, що іноземці не мають права так поводитись з українськими дівчатами. 

"Наша позиція чітка: за такі дії винні мають бути покарані, вони не мають поводитися з нашими дівчатами так, як вони поводяться у себе на Батьківщині".

Нагадаємо, у грудні минулого року в Івано-Франківську студентів-арабів звинуватили у розбещенні і зґвалтуванні неповнолітніх дівчат. Керівник арабської общини в Івано-Франківську Фуад Аліві вибачився за своїх одноплеменців, причетних до скандалу із розбещенням і зґвалтуванням неповнолітніх франківчанок. До цього франківська поліція повідомляла, що розбещена студентами-іноземцями неповнолітня франківчанка неодноразово втікала з дому і вступала в статеві стосунки добровільно. Історія викликала значний суспільний резонанс: громадські активісти звинувачували поліцію у бездіяльності й висловили ультиматум арабській общині Франківська.

Згодом двом іноземцям було оголошено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 152 (Зґвалтування) та ч. 1 ст. 155 (Статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості) Кримінального кодексу України. В Івано-Франківському міському суді призначили запобіжний захід для обвинувачених у зґвалтуванні неповнолітніх франківчанок. Підозрюваних утримуватимуть під вартою протягом 2 місяців. 

У День Соборності України, 22 січня, в Івано-Франківську активісти Цивільного корпусу полку "Азов" влаштували ходу з фаєрами з вимогами справедливого суду над студентами-іноземцями, яких обвинувачують у зґвалтуванні неповнолітніх франківчанок. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: