fbpx

Діти доглянуті та самостійні: як живуть підопічні Коломийського дитячого будинку-інтернату. ФОТО

Суспільство 16:24, 12.09, 2018

Позитивні враження від візиту без попередження до Коломийського дитячого будинку-інтернату залишилися у моніторингової групи, до якої увійшли Регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого з прав людини у Івано-Франківській області Світлана Дем’янчук та громадські монітори національного превентивного механізму. Проте виявили і кілька недоліків.

Це був уже повторний візит без попередження до цього закладу  попередній відбувся у грудні 2016 року. Тоді виявили, що Коломийський дитячий будинок-інтернат був закритий для громади. Тоді на кожного вихованця випадало надто мало житлової площі, на усіх вихованок була лише одна ванна кімната. Зазначимо, кількість підопічних з того часу не змінилася  54 дівчини. Вони не отримували належної медичної допомоги. Виявили і проблему накопичення на особистих рахунках вихованців та недієздатних підопічних коштів в сумі 2 млн 322 тис. грн, що є наслідком відсутності порядку використання особистих соціальних коштів вихованців та страху перед перевірками.

До закладу часто почали навідуватися волонтери – намагалися надати безкоштовного психолога, від якого у закладі спершу відмовилися, та проводили майстер-класи.

З часу попереднього візиту більшість рекомендацій виконано, зазначили учасники моніторингової групи. Діти доглянуті. У міру своїх можливостей ведуть самостійний спосіб життя. Територія установи охайна та чиста. Персонал залучає вихованців до прибирання й допомоги іншим підопічним, які не можуть себе обслуговувати самостійно. Дітям таке подобається, вони відчувають певний рівень довіри до педагогів. 

Моніторингова група помітила і кілька недоліків. Нестача м’яса в гуляші, битий емальований посуд, кухарі працюють без шапочок на голові – такі основні порушення у роботі харчоблоку. Монітори помітили формальний підхід до виконання індивідуальних програм реабілітації осіб з інвалідністю, недотримання норм житлової площі на одну особу та обмеження доступу дітей до туалету. 

1

Моніторингова група надала рекомендації адміністрації будинку-інтернату щодо усунення виявлених недоліків.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: