fbpx

"Івано-Франківськ побачать у світі", – Ірма Вітовська про екранізацію роману "Фелікс Австрія"

Культура 15:24, 04.05, 2018

Сьогодні в рамках фестивалю "Карпатський простір" в "Intellect Hub" актриса Ірма Вітовська та продюсерка Надія Зайончковська розповіли про майбутню екранізацію роману "Фелікс Австрія" письменниці з Івано-Франківська Софії Андрухович.

Надія Зайончковська розповіла, що на рішення знімати фільм за романом у Франківську надихнули кілька факторів. Зокрема, це діяльність громадської ініціативи "Франківськ, який треба берегти" та її авторки Марії Козакевич. Крім того, зворушив проект львівської художниці Ольги Кузюри "Втрачена присутність", де вона зібрала старі кахлі та бруківки, від яких сьогодні у більшості міст України не збереглося вже майже нічого.

"Ми хочемо, щоб сьогодні це все залишилося не лише в арт-об'єктах, які ми потім можемо побачити чи в Мистецькому арсеналі у Києві, чи у Львівській галереї. Але потрібно це зберігати фізично не лише в себе вдома, а й ми хочемо це все зафіксувати на екрані", – сказала Надія Зайончковська.

Актриса Ірма Вітовська зазначила, що вона сама родом з Івано-Франківська, тому оминути своєю увагою цей роман та його екранізацію не змогла. Крім того, вона приятелює з родиною Андруховичів та обожнює їх творчість.

"Мені здається, що ця екранізація має перспективи стати чимось новим у контексті світового кінематографа, – зазначила Ірма. – Я думаю, що це буде великим бонусом для нашого міста, тому що ми таким чином покажемо свій дух, яких захований у старій бруківці, дверях, вуличках, деревах, які залишилися з тих часів. Мені приємно, що Івано-Франківськ побачать у світі".

Вона щиро вболіває, аби вдалося зняти амбітне кіно, яке розповість про Україну, а тим більше про Івано-Франківськ.

"Якщо іванофранківчанки її не читали, то вони багато втратили. Я їм щиро бажаю надолужити", – додала Ірма Вітовська.

Під час зустрічі актриса зачитала свій улюблений уривок з роману. А модераторка зустрічі засновниця громадської ініціативи "Франківськ, який треба берегти" Марія Козакевич підібрала та продемонструвала світлини старого Станіславова.

КУРС писав, що увага знімальної групи прикута до старовинних будівель на вулицях Шевченка, Коперника, Тарнавського і ще деяких локацій у середмісті Івано-Франківська.

Нагадаємо, права на екранізацію роману "Фелікс Австрія" придбала FILM.UA Group. На цей час фіналізуються домовленості з польськими партнерами з ко-продукції. Продюсер проекту – Надія Зайончковська, автор сценарію – Аліна Семерякова в колаборації з Софією Андрухович. Згідно з попередніми домовленостями режисером фільму виступить Петро Домалевський – лауреат Гран-Прі 42-го Фестивалю польських художніх фільмів (м. Ґдиня 2017) за дебютну роботу "Тиха Ніч".

Зйомки картини заплановано на 2018 рік. 

Як писав КУРС, роман "Фелікс Австрія" став "Книгою року ВВС-2014". Він також був номінований на французьку літературну премію Жана Моне.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: