fbpx

Франківська кулінарна блогерка повертає на сучасний стіл рецепти Ольги Франко

Культура 12:04, 25.01, 2018

Франківська журналістка Ольга Мончук, яка веде "смачний" блог, продовжує випробовувати, повертати та адаптувати до умов теперішньої кулінарії переписи приготування страв початку минулого століття від авторки першої збірки української практичної кулінарії Ольги Франко.

Раніше франківська блогерка відтворила "Весняну зупку" за рецептом Ольги Франко.

Нагадаємо, Ольга Мончук взялася "оживлювати" рецепти з "Першої української загально-практичної кулінарії" Ольги Франко, видання 1929 року в місті Коломия. 

Цього разу "по кісточках" розібрали для сучасних господинь приготування курячого розсолу – щоби був прозорий і смачний.  "Коли активно апробовувала рецепти з старовинної кулінарної книжки "Перша українська загально-практична кухня" Ольги Франко, натрапила в ній на рецепт розсолу, який дивним чином був практично ідентичним до того, як в моїй родині готують цю страву", – пише блогерка. 

Секрети доброго галицького розсолу, як виявилося, за останнє століття особливо не змінилися. 

"Це якесь диво і магія, адже ця "зупка" з легкістю допомагає впоратися з проявами застуди, хандри та смутку. Насправді готується розсіл дуже просто, втім потрібно знати кілька секретів, котрі зроблять його смачним та прозорим. А ще вам знадобиться терпіння і домашня курка. Фермерські курочки краще підійдуть для запікання, а от бульйону з них краще не варити", – радить внести сучасні поправки Ольга Мончук.

Рецепт Ольги Франко, за її словами, не є дуже докладним, тож щоб зварити за її переписом добрий розсіл, треба вже мати досвід або знати ці секрети. 

Секрет другий – курку завжди кладуть у холодну воду і не дають їй бурхливо кипіти. 

"Можна замочити в холодній воді на 30 хвилин, щоби вийшла кров. Далі покласти курку в баняк, залити холодною водою, накрити кришкою і варити на малому вогні, час від часу знімаючи піну. Тут важливо, щоби бульйон сильно не кипів, також важливо часто знімати піну. Роблю це зазвичай з допомогою чайного ситка чи ложки з дірками", – ділиться блогерка.

Овочі до юшки краще "припалити" або запекти до півготовності – це третій секрет, що додасть розсолу кольору і особливого смаку. 

"Коли юшка вже починає покипувати, додаю дрібку солі, і продовжую томити на малому вогні. Тим часом можна приготувати овочі. Моркву помити, почистити, розрізати на четверо, цибулю почистити. Щоб юшка була ароматнішою, рекомендую підсмалити овочі. Це, до речі секрет моєї мами. Для цього на кружок викласти моркву та цибулю, підсмалити з усіх боків", – додає Ольга Мончук.

Після того, як овочі опиняються в бульйоні, юшку варять на найменшому вогні ще півтори години. Загалом час варіння – від двох з половиною до трьох з половиною годин. 

"Накрити кришкою, і нехай юшка собі побулькує ще з годинку-півтори. Як тільки побачимо, що цибуля розварюється і може втратити свою форму, раджу витягнути її, всі соки вона вже віддала і лише зіпсує справу, якщо потрапить комусь до тарілки. Останній штрих – додати порізаний кріп чи петрушку, я більше віддаю перевагу кропу, сіль та перець за смаком. Даємо покипіти кілька хвилин і вимикаємо вогонь. Все – курячий розсіл готовий. До нього рекомендую відварити тонку локшину. Ольга Франко також рекомендує подавати розсіл з відвареним рисом, краківською кашою (колена зелена гречана крупа), макараном та твердими галушками", – нагадує блогерка. 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: