fbpx

Франківське управління освіти оприлюднило результати перевірки харчування у школах

Суспільство 19:52, 12.04, 2016

Комісія управління освіти і науки міськвиконкому Івано-Франківська перевірила організацію харчування учнів у 12 загальноосвітніх навчальних закладах Івано-Франківська.

Як інформує управління освіти і науки Івано-Франківська, у 2015-2016 навчальному році у загальноосвітніх навчальних закладах міста Івано-Франківська організовано роботу 42 їдалень.

З них розміщені у типових приміщеннях – 19; підвальних (цокольних) приміщеннях – 5; пристосованих приміщеннях – 18.

Функціонують 34 шкільні буфети.

Усі харчоблоки забезпечені холодною протічною водою та гарячою водою (встановлено бойлери для підігріву води).

За останні 5 років ремонт приміщень шкільних їдалень проведено у 12 ЗНЗ, заміну газового кухонного обладнання на електричне – у трьох ЗНЗ.

До початку 2015-2016 н. р. усі заклади освіти міста отримали дозвіл Івано-Франківського міськрайонного управління Держсанепідслужби в Івано-Франківській області на здійснення діяльності.

Задовільний стан приміщень з незначними зауваженнями встановлено в 7 закладах: НВК "Школа – гімназія №3", ЗШ № 6, 7, 17, 25, 28, Микитинецькій ЗШ. Суттєві недоліки встановлено в трьох закладах: ЗШ № 21, 22, 24. Численні недоліки встановлені в двох закладах: ЗШ № 13, 19.

Аналізуючи стан охоплення учнів гарячим харчуванням у зазначених закладах, встановлено, що за кошти міського бюджету охоплено стовідсотково всіх учнів 1-11 класів пільгових категорій (927 учнів); за кошти батьків – 3188 учнів; за кошти приватних підприємців – 41 учень.

Найвищий показник (80%) охоплення учнів гарячим харчуванням за кошти батьків у НВК "Школа-гімназія № 3", ЗШ № 28, що свідчить про належно організовану спільну роботу директора, приватного підприємця, батьків.

Понад 50% учнів охоплені гарячим харчуванням за кошти батьків у ЗШ № 19.

У межах 30% – 40% учнів охоплені гарячим харчуванням за кошти батьків у ЗШ № 7, 17, 22, 24, 25, Микитинецькій ЗШ.

Найнижчі показники охоплення учнів гарячим харчуванням за кошти батьків у ЗШ № 21 (14%) та у ЗШ № 13 (19%).

Меню-розклад складається єдиним для всіх дітей закладу, але з різним виходом страв за віковими групами, наведеними в нормах харчування. Із 12 перевірених закладів освіти цю вимогу дотримано тільки в п’яти ЗНЗ (НВК "Школа-гімназія № 3", ЗШ № 7, 17, 25, 28).

У 7 ЗНЗ (ЗШ № 6, 13, 19, 21, 22, 24, Микитинецькій ЗШ) не враховано норми харчування за віковими групами, меню-розклад складене єдине.

Аналізуючи приготовлені страви у 9 закладах: ЗШ № 7, 17, 19, 21, 22, 25, 28, Микитинецькій ЗШ, зроблено висновок про різноманітне, збалансоване та збагачене вітамінами меню.

Аналізуючи вихід страв у двотижневому меню, щоденному меню, контрольній порції та порції, виданій учням для споживання, при контрольному зважуванні встановлено недовкладання приготовлених страв у: ЗШ № 19, ЗШ № 21, ЗШ № 22, ЗШ № 24.

Незначна невідповідність вагових норм у виданій учням порції встановлена у НВК "Школа-гімназія № 3", ЗШ № 6, 7, 25.

Збільшення вагових норм у виданій порції встановлено у Микитинецькій ЗШ.

У ЗШ № 21 у день перевірки встановлено невідповідність денного меню циклічному, зміна його на 100%.

Найчисельніший та найрізноманітніший асортимент страв представлений у ЗШ № 7. Широкий асортимент страв представлений також і у ЗШ № 24, 21, 22, 25. 28, НВК "Школа-гімназія № 3".

За кількістю та асортиментом у шкільних буфетах переважають фасовані кондитерські вироби, у більшості з яких містяться харчові добавки (49%); вітамінізовані страви становлять  34% (вітамінізовані напої  20%; салати – 9%; фрукти – 5%); вироби власного виробництва (випічка) – 17%.

Строки реалізації фасованої продукції дотримано в усіх закладах освіти.

Договір на проведення періодичних випробувань незалежною лабораторією представлений тільки у ЗШ № 17, 22.

Більшість приватних підприємців не представили протоколи випробувань готових страв, води питної та хлібобулочних виробів на їх відповідність нормативним документам.

В усіх закладах освіти дотримується питний режим. У вільному доступі негазована сертифікована вода.

Окрім ЗШ № 24, засоби вимірювальної техніки (вага) повірені в усіх закладах освіти.

За результатами фізико-хімічних та мікробіологічних досліджень зразків готових страв і продуктів харчування встановлено, що із 25 відібраних зразків готових страв і продуктів харчування та продовольчої сировини, 10 (40%) – не відповідає вимогам нормативних документів.

Із двох відібраних зразків продуктів харчування (масло солодковершкове "Селянське", сосиски "Хот-Дог") – два не відповідають вимогам нормативних документів у ЗШ № 24 (приватний підприємець Копчак М. П.).

Невідповідність вимогам нормативних документів встановлена у:

– придбаних продуктах харчування: масло солодковершкове "Селянське" (приватний підприємець Яцурак О. Я., ЗШ № 28), масло солодковершкове, 73% (приватний підприємець Гаврилів Г. В., ЗШ № 17), ковбаса варена І гатунку (приватний підприємець Коритан Л. М., ЗШ № 6), масло вагове "Рихальське Екстра" (приватний підприємець Кузів С. М., ЗШ № 7);

 – виробах власного виробництва: сосиска в тісті (приватний підприємець Сакайлюк М. В., ЗШ № 19), булочка зі згущеним молоком (приватний підприємець Руміш В. І., ЗШ № 22), сосиска в тісті (приватний підприємець Шіляк С. Б., НВК "Школа-гімназія № 3"), пиріжки з повидлом (приватний підприємець Мазурик О. О., ЗШ № 25).

Відповідність вимогам нормативних документів у зразках відібраних страв встановлена у ЗШ № 21 (приватний підприємець Руміш В. І.), Микитинецькій ЗШ (приватний підприємець Черниш М. Ф.), ЗШ № 13 (Копчак М. В.).

Нагадаємо, 23 лютого міський голова Івано-Франківська підписав розпорядження "Про створення комісії для здійснення контролю за харчуванням дітей у навчальних закладах міста".

Як писав КУРС, комісія оприлюднила результати перевірки якості харчування у ЗОШ № 24, після того у ЗОШ №19ЗОШ №28ЗОШ №17, ЗОШ №13 та Микитинецькій школі.

Свою перевірку харчування дітей провели у кількох школах громадські активісти міста спільно з спеціалістами ДП "Івано-франківськстандартметрологія".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: