fbpx

Квест, скульптури та майстер-класи з реставрації: у Палаці Потоцьких відкрита локація фесту "Свято ковалів"

Суспільство 13:30, 12.05, 2018

Сад комплексу "Палац Птоцьких" у Івано-Франківську сьогодні перетворений на територію міжнародного "Свята ковалів".

Франківців у Палаці зстрічають ковані скульптури – понад десяток абстрактних металевих форм. Це виставка найкращих робіт попередніх ковальських фестивалів. Її сформували, виходячи з концепції цьогорічного "Свята ковалів", яке проходить в контексті сучасного ковальського мистецтва.

Довкола постаментів скульптур та дерев і лавок повсюдно кружляють франківці з дітьми та гаджетами – вишукують ітерактивні картинки. Мультики показують малечі, та тішиться.

Нагадаємо, спеціально до фестивалю вийшов мобільний додаток "Свято ковалів AR" – розважально-пізнавальна гра-квест. Це програма з доповненої реальності (augmented reality), яка у форматі мультиків-скетчів розповідає про тонкощі ковальської справи.

Публіка прогулюється в тіні дерев вздовж стилізованих парканів, на яких представлені дві фотовиставки – "Архітектура. Музика. Балет", де поєднується мистецтво і старовинна архітектура міста, та "Внутрішній світ Франківська", яка представляє "скарби" старовинних міських кам'яниць.

Ці скарби представлені також і наочно – старовинні огорожі, балконні решітки, частини дверей і вікон, кахлі, ліпнина. Франківці надовго зупиняються біля імпровізованих виставок, розглядають, фотографують і розпитують. Відповідає і розповідає координатор ініціативи "Франківськ Який Треба Берегти" Марія Козакевич та її група підтримки.

1

"Зробили все це, щоби показати і переконати містян: все, що можна відреставрувати і повернути, має жити у місті. А що вже неможливо відновити, треба передавати в музей", – коментує КУРСу Марія Козакевич.

Вона ділиться задумом організувати на території Палацу Потоцьких у колишньому хірургічному корпусі лікарні, яка була тут за радянських часів, такий музей.

"Звернулися до міської влади, оскільки Палац Потоцьких перебуває в комунальній власності, з проханням виділити дві-три кімнатки, щоби ми могли перенести туди фото та всі інші експонати сьогоднішніх виставок. Доки буде тривати велика реставрація у Потоцьких, – а ми розуміємо, що роботи тут на десятки років, – цей простір із музеєм вже би жив, був би цвяшком для туристів у Франківську", – розповідає Марія Козакевич.

Щоби заохотити франківців у любові до старовинного Франківська, ініціатива розробила і представила "Кросворд для знавців міста". Люди з крейдою в руках наввипередки розгадують слова по діагоналі і вертикалі.

2

Кухня і сцена ще розкладаються. З 19.00 сюди перемістяться ковалі і розгорнуть нічне вогняне шоу.

А от реставраційні майстерні просто неба вже працюють і дають майстер-класи.

3

Майстер-клас по дереву працює не на показ – тут реставрують для ініціативи "Франківськ Який Треба Берегти" фрамугу одних із пари дверей з пам’ятки на Шевченка, 22-24. Обидвоє дверей зняли на реставрацію минулого понеділка. Майстри демонструють всі етапи реставрації – пошарово добираються до автентичного матеріалу.

4

Фахову реставрацію історичного металу представляє Івано-Франківський професійний політехнічний ліцей.

"Перед нами решітка, якій 200 років. Головне завдання – дійти до першого шару фарби на металі. Тоді беремо матеріал на аналіз, встановлюємо, чим решітка була покрита, і після очищення металу покриваємо його тим самим матеріалом. Якщо фарби немає, то, очевидно, метал законсервований у перевірений первісний спосіб – із допомогою свіжовідтисненої лляної олії", – розказує майстер професійного навчання Андрій Кубай.

Нагадаємо, одночасно із локацією Палацу Потоцьких працює торговиця та кузні ковалів на площі Бастіону.

Читайте також: Свято ковалів – 2018: нічні кування, квести, байкери та майстер-класи. ПРОГРАМА ФЕСТИВАЛЮ

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: