fbpx

Міська лікарня у Франківську поза системою ProZorro провела майже 600 закупівель

Суспільство 13:33, 29.03, 2018

Центр "Антикорупційна платформа" дослідив, як проводять публічні закупівлі у системі ProZorro заклади охорони здоров’я Івано-Франківська.

В рамках дослідження було створено Центр реагування на порушення у закупівлях на місцевому рівні. Основна мета ініціативи – це аналіз закупівель та налагодження  співпраці експертів із замовниками, контролюючими та правоохоронними органами Івано-Франківської області задля забезпечення раціонального використання бюджетних коштів. Проект реалізовувався Центром "Антикорупційна платформа" за підтримки МФ "Відродження" та ГО "Інститут аналітики та адвокації".

В рамках дослідження експерти Центру проаналізували понад 140 закупівель восьми медичних закладів області, поміж яких – чотири найбільші медичні заклади Івано-Франківська.

"У 68 закупівлях були виявлені порушення, за фактом яких аналітиками було надіслано ряд звернень до самих замовників, контролюючих органів та міського голови Івано-Франківська. З ініціативи Центру "Антикорупційна платформа" одному з замовників вдалось уникнути порушень законодавства при проведенні закупівель на загальну суму 688 тисяч гривень. Дізнавшись про порушення законодавства, замовник скасував торги та, усунувши порушення, оголосив закупівлі ще раз",  зазначила голова правління "Антикорупційної платформи" Христина Зелінська.

В рамках ініціативи Центр "Антикорупційна платформа" налагодив співпрацю з Івано-Франківським управлінням Державної аудиторської служби та місцевою прокуратурою.

До речі, заклади охорони здоров’я в Івано-Франківську протягом 2017 року розмістили на порталі публічних закупівель ProZorro інформацію про 212 закупівель. Найбільша кількість із них стосувалася закупівлі медичного обладнання і фармацевтичної продукції – 66 закупівель.

Порівнявши кількість оголошених конкурентних закупівель за перші три місяці 2017 року і 2018 року, експерти "Антикорупційної платформи" з'ясували, що за три місяці 2017 року медичні заклади міста здійснили 45 закупівель шляхом проведення конкурентних торгів (в народі аукціонів). В свою чергу за аналогічний період 2018 року кількість відритих торгів збільшилась до 58 процедур. Тож можна говорити про позитивну тенденцію збільшення кількості відкритих торгів у системі ProZorro.

"Типовою проблемою стало залучення приватних юристів-консультантів. Отримання замовниками послуги юрисконсультів  нормальна, позитивна практика. І не можна казати, що це проблема. Але в закупівлях медичних закладів Франківська є один нюанс  за ці послуги просили платити переможця тендеру. Тобто лікарня отримувала послуги консультації юристів при проведенні торгів, а оплачувати з своєї кишені такі послуги мали переможці торгів",  зазначила аналітик "Антикорупційної платформи" Ольга Ничай.

Виявилося, що сім з десяти медичних закладів міста прописують у своїй тендерній документації вищевказану умову. Вартість таких послуг варіюється від 1% до 10%.

Наприклад, під час проведення закупівлі медикаментів на 69 тисяч гривень Івано-Франківський пологовий будинок пропонував оплатити переможцю торгів послуги юристів у сумі 6 тисяч гривень. Тобто майже 10% від свого прибутку підприємець мав заплатити за послуги, які отримував не він. Така вимога є незаконною. Про це свідчить рішення Антимонопольного комітету України.

Окрім того, заклади охорони здоров’я здійснюють типові для замовників порушення законодавства.

Одним з таких є уникнення процедури відкритих торгів (проведення аукціонів) у системі ProZorro.

Найбільшим "порушником" за цим критерієм в Івано-Франківську можна назвати Міську центральну клінічну лікарню, що по вулиці Мазепи.

"За 2017 рік заклад розмістив на сайті ProZorro 37 закупівель. Натомість в річному плані Замовника аж 659 пунктів. Це свідчить про те, що приблизно 600 разів Міська клінічна лікарня купувала різні товари, послуги чи роботи поза системою ProZorro", – розповідає аналітик-розслідувач "Антикорупційної платформи" Остап Бринський.

Окрім того, проаналізувавши проплати лікарні за 2017 рік, експерти "Антикорупційної платформи" з’ясували, що абсолютним рекордсменом з "непрозорих" коштів виявилося ТОВ "Іва-Фарм".

"Центральна клінічна лікарня перерахувала фірмі трохи більш як 1,3 млн гривень, але жодного договору між лікарнею й "Іва-Фарм" за 2017 рік у системі ProZorro немає. Тому невідомо, за якими сумами і що конкретно закуповувала лікарня у цієї фірми", – констатує Остап Бринський.

Ще одним типовим порушенням, яке часто зустрічається у публічних закупівлях, є встановлення дискримінаційних вимог до учасників торгів. Замовник, так би мовити, "прописує умови під одного учасника".

Яскравий приклад дискримінації учасників можна побачити у закупівлі послуг охорони вже згадуваною Міською центральною клінічною лікарнею на Мазепи.

Лікарня вимагала від учасників підтвердити досвід роботи, надавши 8 аналогічних договорів. Для порівняння, в таких випадках зазвичай вимагають не більше 2 договорів. Це робиться для того, щоб відбити бажання змагатись на аукціоні у нових учасників, які теоретично можуть запропонувати нижчу вартість послуг.

В іншій закупівлі робіт на проведення капітального ремонту-облаштування внутрібудинкової території під складські приміщення та благоустрою в районі кисневої станції по вул. Гетьмана Мазепи, 114 в м. Івано-Франківську вимагали 10 аналогічних договорів і свідоцтво про проектування в районах з півдищеною сейсмічною активністю.

Ще один приклад дискримінації учасників можна побачити у закупівлі бензину, яку здійснювала Івано-Франківська станція швидкої медичної допомоги.

Зокрема, при проведенні торгів замовник вимагав, щоб заправні станції учасника розташовувались вздовж русла річок Бистриця-Надвірнянська та Бистриця-Солотвинська (по вулицях Івасюка, Надрічна, Довженка, Петлюри, Ребета).

Така вимога значно звузила коло потенційних учасників, з чого можна зробити висновок, що умови тендеру прописувались під одну мережу автозаправних станцій.

"Система закупівель як була корумпованою, так і залишається. Але ProZorro дає можливість не лише виявити порушення, побачити "зраду", а й попередити їх у майбутньому. А також притягнути порушників до відповідальності",  підсумувала Христина Зелінська.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: