fbpx

Франківську кінохроніку "Моє місто. 100 років на екрані" показали на "Берлінале 2018"

Суспільство 20:42, 25.03, 2018

На українському стенді міжнародного кінофестивалю "Берлінале" кінокомісія "If.Film Commission" представила документальну кінохроніку про Івано-Франківськ впродовж останніх ста років.

Історично-мистецький кінопроект "Моє місто. 100 років на екрані" на кінофестивалі "Берлінале-2018" презентувала "Агенція регіонального розвитку Івано-Франківської області". В межах АРР створена Кінокомісія – "If.Film Commission", яка серед іншого займається промоцією регіону. 

 

"В умовах децентралізації кожен регіон має неабиякі можливості для розвитку та ідентифікації себе на мапі України як самобутнього, конкурентоспроможного гравця. Адже ні для кого не таємниця, що молодь та прогресивні творчі люди в пошуках можливостей та реалізації втікають до столиці. "Агенція регіонального розвитку Івано-Франківської області", яку очолив Віктор Вінтоняк, має на меті змінити правила гри зі звичних "столичних" на регіональні. Одним із вагомих складників роботи агенції є розвиток культури і кіноіндустрії зокрема. Власне, тому й було вирішено створити Кінокомісію – "If.Film Commission". Ця ініціатива народилася після спілкування на одному із кінофестивалів з представником Держкіно Артемом Голосовим", – розповіла кураторка "If.Film Commission" Мар'яна Заклінська.

Проект Кінокомісія, пояснює його керівниця, має на меті популяризувати Україну та її регіони як привабливі локації для кінозйомок, а також продемонструвати ефективне використання потенціалу української сервісної індустрії в галузі кінематографії.

Кінокомісія "If.Film Commission" заснована зовсім недавно – на початку 2018 року – для підтримки та сприяння розвитку кіновиробництва в області, полегшення в наданні доступу до локацій у регіоні, промо України, а особливо Прикарпаття серед міжнародних кіновиробників, пояснює Мар'яна Заклінська. В підсумку – це активізація міжнародного, зовнішньоекономічного співробітництва.

"Основні завдання – допомогти українським та іноземним кіновиробникам у проведенні зйомок, полегшити отримання необхідних дозволів, сприяти співпраці з комунальними службами та іншими необхідними в процесі роботи структурами. Регіон, в свою чергу, отримає кошти до бюджету від кіновиробників, збільшить туристичну привабливість та розвине суміжні галузі, зокрема, у сфері обслуговування. За перший місяць вдалося зробити доволі вдалі кроки з промоції нашого регіону за кордоном. Прикарпаття вперше було представлене на Берлінале. Завдяки співпраці із Держкіно вдалося продемонструвати документальну кінохроніку "Моє місто. 100 років на екрані" на національному стенді. Також на міжнародний фестиваль у Берлін поїхали й друковані матеріали", – розповіла очільниця "If.Film Commission".

Перші результати роботи вже є. Зарубіжні продюсери цікавляться Прикарпаттям, а першочергово – гірськими територіями.

"Поки що ми – в процесі переговорів. Локації – це насправді невелика складова масштабного процесу роботи, де все лягає в законодавчу площину. Власне ця частина наразі найбільше цікавить потенційних партнерів. Власне, минулого року прийняли зміни до закону України про держпідтримку кінематографії, а це дозволить іноземним кіновиробникам повернути 16,6% кваліфіковано витрачених грошей. Наші юристи надають консультації щодо системи cash rebates на території України. А це, до речі, дуже важливо в роботі з іноземцями, де типова для українців схема "домовленостей на словах" не діє – все має бути офіційно задокументовано. Насправді, "закон про кінематограф" хоч і недосконалий, та відкриває для нас нові можливості. Основне – вміти ними скористатися", – зазначає Мар'яна Заклінська.

У лютому "If.Film Commission" підписала меморандум про співпрацю між кінокомісіями зі Львова, Тернополя, Трускавця та Чернівців. Попереду – створення Асоціації кінокомісій в Україні та вступ до Європейської мережі.

"Це надасть великі можливості для українців і для Карпатського регіону зокрема. Наразі ми готуємо медіа-презентацію про роботу франківської Кінокомісії. Хочемо познайомитися з усіма зацікавленими у співпраці з нами і, звісно, розповісти про себе. Плануємо наприкінці квітня спільно з Пилипом Іллєнком презентувати наш проект в Івано-Франківську, де й розповімо багато важливого і цікавого", – анонсує координаторка "If.Film Commission".

Що найцікавіше, то цього року на міжнародному кінофестивалі у Каннах "If.Film Commission" презентуватиме Прикарпаття.

"Це буде велика мультимедійна презентація. А чому ні? Нам є що показати – наш край Богом створений як локація для наймальовничіших зйомок! Також маємо добрих партнерів – місцеву ТРК "Вежа". Робимо відео- та аудіопрограми, що розповідають про культурне життя міста та України. А далі буде! Ми повинні розуміти – розвиток культури має не менше значення, аніж промисловість, будівництво, торгівля тощо", – підсумовує Мар'яна Заклінська. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: