fbpx

На Прикарпатті перша громада перейшла з Московського патріархату до ПЦУ. ФОТО, ВІДЕО

Суспільство 20:47, 13.01, 2019

Парафіяни села Похівка на Богородчанщині сьогодні, 13 січня, ухвалили рішення про перехід з Московського патріархату до Православної церкви України.

Релігійна громада Української православної церкви (УПЦ МП) села Похівка перейшла до Православної церкви України, інформує Бліц-Інфо.

Збори щодо переходу відбулися в сільському клубі. Тут зібралися і прихильники, і противники переходу в ПЦУ. Приблизно два десятки прихильників Московського патріархату здійняли галас, що збори незаконні. Мовляв, їх мав би скликати священик, а не люди. Здійнялась словесна суперечка на підвищених тонах. Врешті, парафіяни Московського патріархату заявили, що покидають збори, і вийшли із зали під вигуки "сепаратисти".

Опісля мешканці села, які залишились, спільно виконали Гімн України та перейшли до питань порядку денного. Першим розглянули питання про перехід до ПЦУ.

"За" проголосували понад сотню людей. Далі громада обрала керівництво і ревізійну комісію та дала доручення їм звернутися з проханням прийняти їх у ПЦУ. 

За словами новообраного голови громади Мирослава Аннюка, рішення назрівало вже давно.

"Храм і земля належить сільській громаді. В селі близько півтисячі мешканців, з них дуже маленька частина не хоче переходити. Люди давно говорили, але не ставало духу відкрито про це заявити. А тепер є томос і ми набралися сміливості. Їм цікаво було сьогодні зробити провокацію, але ми не піддалися. Вони привезли людей навіть з Богородчан та сусідніх сіл", – каже Аннюк.

​Привітав односельців з переходом до Православної церкви України священик парафії УГКЦ о. Ярослав.

"Я радий, що ми повертаємося до свого. Кожна держава організовує так, щоб йти з церквою однією дорогою. Тому я підтримую вас і бажаю єдності і любові, тоді москалі до нас лізти не будуть. Не затягуйте з оформленням документів, щоб з церкви нічого не зникло",  звернувся о. Ярослав.

На це сільський голова зауважив, що вчора священик Московського патріархату з паламарем вивозили щось з резиденції церкви. Тож люди домовились, що будуть спостерігати, щоб нічого більше не вкрали. Завершилися збори спільним виконанням колядки "Нова радість стала".

Громада Похівки є першою на Івано-Франківщині, яка перейшла з УПЦ МП до Православної церкви України. Також сьогодні про перехід до Православної церкви України заявили парафіяни Катедрального собору РПЦ у Коломиї.

Нагадаємо, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України.

6 січня у соборі Святого Георгія у Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії Православній церкві України. 9 січня всі члени синоду Вселенського патріархату поставили свої підписи на томосі про автокефалію Православній церкві України.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: