fbpx

Коломийські медики приїхали на сесію облради "вибивати" заборговану зарплату

Здоров'я 16:40, 12.08, 2016

На сесію Івано-Франківської обласної ради приїхали медики з Коломийського району – вимагають виплатити борг по зарплаті.

Депутати Івано-Франківської облради сьогодні на засіданні сесії обговорили проблеми, пов’язані із виплатою заробітніх плат працівникам медичної галузі.

Т. в. о. директора департаменту фінансів Івано-Франківської ОДА Леся Балагура доповіла, що станом на 8 серпня прикарпатські медики отримали зарплати лише за половину липня. Заборгованості є у Коломийському, Тлумацькому і Косівському районах.

Медична галузь недоотримала 168 млн грн. Загалом медицині і освіті з перевиконання обласного бюджету надали 97,7 млн грн, з яких 30 млн  медикам на зарплати. Освіта з перевиконання бюджету отримала понад 95 млн грн, з них 45 млн грн – на зарплати. У вересні очікуються зміни до Закону України “Про бюджет” і, можливо, будуть додатково виділені гроші державної субвенції для області, сказала Балагура.

З’ясувалося, що місто Коломия отримало 15 млн грн перевиконання бюджету, з них тільки 500 тис. грн спрямували медикам на зарплати. Причому офіційно  у документах, які реєструються в обласному Держказначействі і є підставою фінансових розрахунків у Мінфіні  заборгованості із зарплати у медичній галузі Коломийського району немає. Такак сама ситуація і в Городенківському районі: є лише “неофіційна”, як її називають обласні чиновники, заборгованість із зарплати.

Щодо розрахунку оптимальної мережі лікувальних закладів і уточненого розміру субвенції, які область мала надати Кабміну, директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Мирон Матейко зазначив наступне:

“1,476 млрд фінансувалася медицина в області минулого року. Закінчили рік із видатками 1,7 млрд за рахунок субвенції, перекидали фінансування. Сьогоднішня ситуація склалась через те, що фінансування, держсубвенція  пропорційно надходить? Як бачимо? Або переглянути субвенцію та збільшити її, або дофінансувати за рахунок місцевого бюджету, перевиконання якого в містах. Або проводимо реформування і скорочення. Без цього третього шляху неможливо, бо з обласного бюджету ми закриваємо обласні програми”, – зазначив Мирон Матейко.

Він також додав, що за оптимальним розрахунком мав би скоротити 900 медиків. Скорочення  в перспективі, зараз на це не наважилися. Обласна рада на початку року прийняла рішення поки що не оптимізувати медичну мережу Прикарпаття.

Голова обласної ради Олександр Сич повідомив, що в обласному бюджеті немає коштів, щоб погасити заборгованість із виплати зарплат медикам. До кінця року така складатиме 360 млн грн.

“Районна та міська влада мають дбати про установи в районах і містах області. Якщо районна влада сконцентрує кошти, то ми, обласна рада, допоможемо. Але якщо вас будуть з міста чи з району посилати в область, то діла не буде”,  звернувся Сич до коломийських медиків, які приїхали на сесію.

Мирон Матейко виступив із заявою, що головні лікарі не повинні відправляти людей у вимушені відпустки без зарплати, хоча би мінімальної.

Голова депутатської комісії з охорони здоров’я, головлікар Солотвинської районної лікарні Манолій Піцуряк запропонував проект рішення з цього питання: визнати стан із виплатою зарплат медикам та освітянам області незадовільним. Звернутися до Кабінету міністрів по виділення додаткових коштів на зарплати бюджетникам області. У випадку відмови передбачити співфінансування з місцевих бюджетів.

Депутат Ольга Галабала звинуватила у проблемі, що склалася, Івано-Франківську ОДА:

“В Мінфіні кажуть: “Друзі, ви звертаєтеся по гроші, обґрунтуйте! Не отримавши обґрунтування медичної мережі області, ми не дамо додаткову субвенцію”. 9 місяців цю заборгованість накопичували і поставили медиків в таке становище. Відповідальність за такий стан речей  на ОДА”,  заявила Галабала.

Про оптимізацію лікарень заговорила і екс-директор департаменту фінансів Галина Карп.

“Надайте заходи з оптимізації мережі, і ми дамо субвенцію  так ставив питання Мінфін. Ми ці заходи не робили, бо за нами стоять колективи лікарень. Ситуація аналогічна і в інших, сусідніх, областях, але чомусь на Прикарпатті найбільша заборгованість. І треба чесно сказати медикам і освітянам, що наступного року нас чекає те саме”,  додала Галина Карп.

Слово взяла профспілка медиків.

“Серед нас тут є 4 медики, які були на передовій. Я пропрацювала добу, приїхала сюди, на сесію, і знову піду на добу у реанімаційне відділення. Чи заслуговуємо ми на зарплати? – поцікавилась у депутатів обласної ради голова профспілки медиків Наталія Войцехівська.  Чи заслуговують на зарплати медики, які пройшли війну? Цей страйковий комітет розростається і має шанси стати обласним. Ми не повинні після того, як надали послуги, думати, хто, яка влада  обласна чи районна  має нам платити зарплату. Ви кажете, що медициниа корумпована? Але приходите і провокуєте нас на дрібні хабарі. Заплатіть середньому персоналу, санітаркам  їм нема за що доїхати на роботу. Ми хочемо робити роботу, займатися медициною, а не ходити і вибивати зарплату”.

За словами Наталії Войцехівської, на тлі заборгованості пропонували скоротити 350 працівників у Коломийській лікарні.

“Нас почули тільки тоді, коли ми перекрили дорогу. Наша пропозиція  питання заборгованості має бути вирішене. Залишаємо за собою право на мирні акції протесту. 17 серпня у нас запланована поїздка в МОЗ, до Києва, поговорити про реформування медицини. Сьогодні ви нас знищуєте, то знайте, що завтра це відіб’ється на ваших сім’ях. Коли ви захворіли, то йдете до лікаря і даєте подяку, хоча ми вас про це не просимо”,  завершила голова профспілки.

Депутати прийняли рішення, яке відобразило пропозицію Манолія Піцуряка. Зупинилися на вишукуванні коштів і співфінансуванні, щоби в разі відмови Мінфіну виділити додаткові кошти, “закрити” заборгованість з місцевих та обласного бюджету. Дату, коли би це мало бути зроблено, в рішенні не зазначили.

Івано-Франківській ОДА доручили до 1 вересня підготувати і подати уряду пропозиції щодо зміни нормативів, які визначать розмір субвенції для освіти і медицини області в 2017 році.

КУРС писав, що в Коломийському районі медики створили страйковий комітет і готові вийти на вулицю. Нагадаємо також, що в ОДА обіцяли погасити всю заборгованість до Дня медика.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: