fbpx

На Прикарпатті збудували вольєр для ведмедів завбільшки в чотири футбольних поля. ВІДЕО

Стиль життя 20:44, 12.09, 2018

Апартаменти для клишоногих. Вольєр завбільшки у 2 га, або чотири футбольних поля, збудували для родини бурих ведмедів на Прикарпатті.

Торік за долею ведмедиці Діни та трьох її дітей стежила мало не вся Україна. Ще рік тому ведмеді не те що лісу, а й навіть трави не бачили. Зоозахисникам ледве вдалося забрати їх із херсонського зоопарку, де тварини жили у клітках з бетонною підлогою. Нині в них нові королівські покої просто посеред лісу, йдеться у сюжеті ТСН

Як писав КУРС, перший природний вольєр для бурих ведмедів був споруджений у Центрі реабілітації диких тварин впродовж 2015-2016 років. 

Проект фінансувався приватними пожертвами з усього світу. Роботу виконували волонтери. На допомогу прийшов німецький фонд WTF. З його допомогою завершили першу чергу природного вольєра з басейном площею 2,5 тис. кв. м. Усе робили з урахуванням ведмежого характеру та звичок.

Німецькі експерти пояснили, що після реабілітації херсонських ведмедів треба буде поселити в інші, значно просторіші вольєри. Тому збудували новий

Першим знайомитись з новою домівкою вирушив ведмідь Мир. Він мав перегризти символічну святкову стрічку із яблук. Клишоногі з'їли яблука та бігом почали вивчати вольєр. Це два гектари дикого лісу. Призвичаюються миттєво: бігають, граються, куштують листя та букові й кедрові горішки. Волонтери на таку реакцію і сподівалися.

"З тюрми попасти на Гаваї, в рай – це таким є для них цей вольєр. Є чим зайнятися, нові запахи, нові відчуття", – тішиться голова ГО "Еко-Галич" Володимир Бучко.

Тепер клишоногих не впізнати.

"Ми привезли ведмедів сюди з ментальною хворобою – стереотипією. Це хвороба зоопарків – повторні рухи. Зараз я бачу стереотипію лише у Діни. Я дуже тішуся тому, як поводить себе Надійка (молодша сестричка Мира). Вона взяла на себе функцію охоронця – здичавіла, бо в Херсоні вона була майже ручною", – ділиться керівник проекту з благополуччя ведмедів Іванна Кудіна. 

Тільки старша з дітей ведмедиця Маша побоялася перейти до нового вольєра. 

"Мир в передчутті виходу в "новий світ" накопав ямку. Я думаю, вона надто глибока для нашої Маші, в неї артроз. Це від поганих умов утримання, адже вона прожила більшу частину життя, доволі довгу, в Херсоні на залізобетонній підлозі", – пояснює Іванна Кудіна. 

За словами Володимира Бучка, територію, де облаштували вольєр, майже не змінювали, залишили трухляві дерева, де ведмеді зможуть шукати личинки  це їх улюблена справа. Для тварин створили чотири барлоги. 

Тепер зоозахисники чекають зими. Сподіваються, клишоногі нарешті впадуть у сплячку. Це означатиме, що їм тут справді добре, як у дикій природі.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: