fbpx

Обласна влада зриває реформу децентралізації на Прикарпатті – "ВОЛЯ"

Політика 17:42, 05.06, 2015

Громади Прикарпаття можуть не отримати додаткові фінанси та владні повноваження, які передбачені децентралізацією, через цілеспрямований зрив процесу робочою групою ОДА та Офісу реформ які відповідальні за реформу.

Про це заявив член ради партії "ВОЛЯ" нардеп Юрій Дерев'янко​ під час сесії Івано-Франківської обласної ради.
"Офіс реформ та робоча група ОДА через непрозору та маніпулятивну роботу з формування перспективного плану викликали обурення громад та сільських голів. Ця ситуація негайно повинна бути виправлена. Обговорення перспективного плану має бути відкритим, а консультації з Мінрегіоном відбутись не кулуарно, а за участю Асоціації селищних та сільських рад та членів робочої групи", – підкреслив Дерев'янко.
Народний депутат особисто зустрічався з заступником міністра Мінрегіобуду В’ячеславом Негодою.
"Пан Негода повідомив, що у ході консультацій жодних вказівок, як об’єднуватись територіальним громадам Прикарпаття, не було. Він наголосив, що формування Перспективного плану має бути економічно обґрунтованим та детально обговореним з територіальними громадами",  розповів нардеп.
Юрій Дерев’янко звернув увагу на те, що ті громади, які хочуть об’єднуватися, вже в цьому році мають пройти всі процедури згідно із законом про добровільне об'єднання до 15 липня 2015 року. Добровільно громади зможуть об’єднатися тільки відповідно до затвердженого Перспективного плану. 
"При іншому варіанті об'єднані громади не отримають повноважень та фінансових ресурсів, як це передбачено реформою. Терміни для прийняття обласною радою перспективного плану дуже стислі",  зазначив він.
Дерев'янко також підтримав звернення Асоціації сільських і селищних голів в Івано-Франківську щодо дотримання основного принципу реформи децентралізації – добровільності об’єднання територіальних громад. Голови сільських і селищних рад, громади області вимагають від Офісу реформ провести відкритий діалог з громадами у Галицькому, Калуському, Косівському, Верховинському та Богородчанському районах, де не цілком врахована позиція громад щодо добровільності об’єднання. 
 
4 червня на розгляд Президії облдержадміністрації був представлений робочий варіант Перспективного плану об’єднання територіальних громад, замість 74 раніше визначених терцентрів запропоновано 40. Депутати обласної ради вирішили не підтримувати такий Перспективний план.
 
Відзначимо, на сьогоднішній сесії обласної ради десятки представників Асоціації сільських і селищних голів області вимагали від депутатів не підтримувати перспективний план об'єднання громад, яким передбачене створення лише 40 тергромад на Прикарпатті.
 
Нагадаємо, політична партія "ВОЛЯ" активно відстоює інтереси громад під час проведення реформи децентралізації, продовжує роз’яснювати методику об’єднання територіальних громад на Франківщині, інформує про можливі ризики і виклики, які можуть виникнути після проведення реформи.
 
 
 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: