fbpx

Організатори PORTO FRANKO оприлюднили театральну програму

Культура 10:31, 11.05, 2018

Театральна програма PORTO FRANKO найсильніша з усіх фестивальних театральних програм України. Так кажуть критики і знавці.

Як писав КУРС, з 13 по 17 червня 2018 року Івано-Франківськ перетвориться на футуристичний центр сучасного мистецтва. Фестиваль Porto Franko прийме "мистецькі повітряні лайнери" з Відня та Мюнхена, Брюсселя, Парижа та Вільнюса: цього року місто перетворять у повітряний порт. 

Отже, організатори PORTO FRANKO оголосили рейс напрямку "Театр".

На театральний майданчик фестивалю приземляться:

–    Балет "Oh, Magic" австрійського хореографа Сімона Маєра (13 червня. Драмтеатр. 18:00)

"Oh, Magic" – це концерт-перфоманс за участі роботів і виконавців. Об’єднані на сцені у магічний танок, вони створюють новий простір для мистецьких форм і технологічних рішень. Це світ, який втратив чітку межу між футуристичною фантазією та щоденним побутовим ритуалом.

Моновистава за мотивами "Солодкої Дарусі" М. Матіос. Режисер – Малгожата Пашкер-Войцешонек (14 червня. Драмтеатр. 18:00)

Моновистава "Солодка" створена за мотивами українського роману "Солодка Даруся" Марії Матіос у перекладі Анни Коженьовської-Бігун. Спектакль переносить глядача у простір гуцульського села. Головну героїню – Дарусю – місцева громада сприймає за божевільну, однак вона значно глибше за будь-кого розуміє, яка трагедія розгортається перед нею, як це зовнішнє лихоліття руйнує людину. Вона – "солодка" – не відчуває солодкого присмаку життя, не любить цукерок. Вона стає схованкою таємниці, що поступово відкривається перед нами, аби… кожен відчув невідворотність трагічної розв’язки.

–    "Книга Йова" (Литва). Вистава (1 година 40 хвилин, без антракту). Режисер – Еймунтас Някрошюс (15 червня. Драмтеатр. 18:00).

Постановка литовського театрального режисера Еймунтаса Някрошюса створена за текстом Старого Завіту, що й дотепер викликає найбільшу кількість запитань і дискусій. Це вже друга спроба режисера звернутися до біблійного сюжету. 2004 року був поставлений спектакль "Пісня пісень", у якому режисер зовсім по-новому розважав над темою одвічної любові.

–    "На Західному фронті без перемін". Драма (16+).  За романом Еріха Марії Ремарка / Інсценізація Олексія Гнатковського (тривалість – 2 год. 20 хв.) (15 червня. Палац Потоцьких, 21:00).

Драма "На західному фронті без перемін" за однойменним романом Еріха Марії Ремарка про події 1917-1918 років – це пронизлива і відверта історія про війну і проти війни. Вони – 20-річні хлопці, солдати Першої світової, "втрачене покоління". Їх вирвали зі звичного життя… Їх жбурнули у кривавий бруд війни… Колись вони були хлопцями, що вчилися жити і мислити. Тепер вони  гарматне м’ясо. Солдати. Тисячі і тисячі навіки ляжуть на полях війни. Тисячі і тисячі тих, що повернуться, ще пошкодують, що не лягли разом з убитими. Але поки  на західному фронті все ще БЕЗ перемін…

–   "Vesillya". Автор проекту і режисер – Наталія Половинка. Вистава-перфоманс. Частина проекту "САД Божественних пісень". (16 червня. Драмтеатр. 18:00)

САД Божественних пісень  це театральний проект в розвитку, зерном і звершенням якого є свідчення людини в часі – персональний монолог актора через пісню – танець – текст.

Це форма єдиного монологу людини – свідоцтво часу – персональне зусилля миру. Це діло с-мирення – дати рідній землі звучати, явити всім собою якість, яка зцілює землю у всі часи, яка перемагає війну, яка і є проростанням в цьому часі вічно молодого саду Духа.

–    "Модільяні. Я пройшов мостом, якого не існує". Сценічна версія народного артиста України Ростислава Держипільського (16 червня. Сцена "ЦЕХ", Франківський драмтеатр. 21:00).

Експериментальна постановка українського режисера Ростислава Держипільського "Модільяні. Я пройшов мостом, якого не існує" – у театральній програмі Міжнародного фестивалю актуального мистецтва PORTO FRANKO 2018.

Історія останніх трьох років життя і кохання видатного художника Амедео Модільяні, одна з робіт якого входить до трійки найдорожчих картин світу, розгортатиметься в наш час у стінах психіатричної лікарні, в уяві чоловіка, що вважає себе абсолютним генієм. Колаж із реальних та уявних персонажів, дворівневий мистецький простір сцени-цеху з мольбертами та лікарняними ліжками, пластичне рішення від Ольги Семьошкіної, "жива" музика та живопис у реальному часі доповнюють сміливу концепцію нового театрального експерименту режисера-новатора Ростислава Держипільського.

 "Чайка" (ЛИТВА). Вистава на 2 дії (3 години, з антрактом). Режисер – Оскарас Коршуновас. (17 червня. Франківський драмтеатр. 18:00).

"Це чудовий експериментальний виклик. З самого початку наша вистава була приречена на пошуки. З "Чайкою" ми продовжуємо вивчати теми, які присутні в "Гамлеті" та "На дні". Це експеримент сучасного театру, сучасного актора та сучасного глядача. "Чайка" – це третя частина нашого триптиху. Всі вони об’єднані особливим акцентом – на акторів. У "Чайці" ми водночас шукаємо можливість максимального залучення аудиторії в усі сюжетні лінії. Така інтерактивність не випадкова – ще п’ятнадцять років тому наш театр сформулював одне з головних своїх кредо: ставити класику по-сучасному, аби кожна вистава промовляла до сучасника, а не театрального історика чи критика", – говорить Коршуновас.

Детальніше: за посиланням>>>

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: