fbpx

Перше засідання тимчасової контрольної комісії щодо забудови біля озера завершилося безрезультатно

Суспільство 19:15, 05.05, 2016

В Івано-Франківську тимчасова контрольна комісія з депутатів міськради та громадських активістів взялася за вивчення питання законності забудови території навколо міського озера.

Сьогодні створена рішенням сесії міськради комісія намагалася з'ясувати законність проекту рішення щодо розподілу земельної ділянки поблизу міського озера, який виносився на сесію міськради.

Директор департаменту правової політики Івано-Франківської міськради Надія Кедик запевнила, що проект рішення, який виносився на сесію про поділ земельної ділянки, відповідає всім нормам законодавства.

"Ми його завізували без зауважень, вони (ПП "ВАМБУД") мають право на отримання в оренду земельної ділянки на обслуговування незавершеного будівництва", – зазначила Надія Кедик.

Голова управління земельних відносин Кирило Обладан також зазначив, що це рішення є суто технічним і якщо б воно суперечило законодавству, то управління земельних відносин написало б свої зауваження.

Депутат Івано-Франківської міськради, директор ПП "Вамбуд" Микола Ковальчук, пояснив членам комісії, що проект рішення, який виноситься на сесію, не має жодного відношення до будівництва, а стосується лише земельної ділянки.

За словами Ковальчука, "Вамбуд" не хоче конфліктувати з громадою і на розподіл земельної ділянки пішли для того, щоб примиритися з нею та подарувати місту сквер за свій рахунок.

"Ми як власники майна просимо земельну ділянку, щоб нам економічно доцільно було обслуговувати цю споруду. Ми маємо законне право. Це питання набуло масштабного резонансу і складається враження, що у місті нічого не відбувається, лише боротьба ПП "Вамбуд" з усім містом, – говорить Ковальчук. – Цим вчинком ми хочемо показати, що це не так, маючи повне право просити повний об’єм, ми кажемо, що нам не потрібна ця частина земельної ділянки. І пропонуємо одну частину перевести під сквер і за власний кошт зробити облаштування скверу. Ця пропозиція не стосується законності забудови, судових рішень. Ми готові віддати місту частину ділянки і самим її ж облаштувати. Ми не хочемо конфлікту і не збираємося конфліктувати".

1

За попередніми підрахунками, облаштування скверу за проектом "Вамбуду" обійдеться у понад 5 мільйонів гривень.

Член комісії від громадськості Наталія Сербин поросила Ковальчука не замилювати громаді очі та розповісти, що будується біля озера  фізкультурно-оздоровчий комплекс чи житлові будинки.

Ковальчук визнав, що за проектом це фізкультурно-оздоровчий комплекс з готелем, але якщо йому дозволять, то у подальшому об’єкт буде переведено у житлову забудову.

"На даний момент це споруда фізкультурно-оздоровчого комплексу з готелем, але якщо мені у подальшому дозволять перевести її у житло, я її переведу, якщо не нададуть  не переведу, бо без дозволів я цього не зроблю".

Член комісії, депутат міськради Андріан Волгін виступив категорично проти будь-якої забудови озера чи то "Вамбудом", чи кимось іншим.

"Говорю як не депутат чи громадський активіст, а як людина, якій озеро врятувало психіку. Не після Іловайського котла, а після полону  я йшов на озеро і міг розслабитись, міг заспокоїтись. Я хочу, щоб там був спокій і надалі, а не будівельні крани. І більшість людей цього хочуть".

Представник ініціативи "Вільне озеро" у комісії Наталія Голомідова закликала комісію не підтримувати проект рішення про розподіл ділянки, бо за цим послідує і легалізація незаконного будівництва. А це, на її думку, може стати прецедентом для інших недобросовісних забудовників, які хочуть забудувати озеро.

"Ділянки – це перший крок, останнім буде здача в експлуатацію житлових будинків. Виносити це питання на сесію ми не маємо морального права. Ваша ділянка біля озера не єдина, і якщо так станеться, що ваші будинки будуть здані в експлуатацію, це буде прецедентом для інших забудовників",  переконана Голомідова.

Не дійшовши компромісу у питанні законності чи незаконності проекту рішення про розподіл земельної ділянки поблизу озера, голова спецкомісії Віталій Мерінов вирішив перенести засідання на наступний тиждень та запросити на нього спеціалістів з архітектури, які могли б внести ясність у спірні питання. 

Як писав КУРС, будівельна компанія "Вамбуд" планує продовжити будівництво на вулиці Ленкавського поруч із міським озером. Зокрема, по вулиці Ленкавського, 17-г, де вже майже завершена перша багатоповерхівка, будівельна компанія планує завершити ще дві. Будова викликала чималий резонанс: громадські активісти вимагають зберегти ділянку як зелену зону.

Тоді "Вамбуд" запропонував компроміс: компанія готова повернути у власність міста 0,8 га і за власні кошти облаштувати на цій площі сквер, дитячі майданчики і міні-футбольне поле. Раніше, 8 квітня, виконком підтримав цю пропозицію, в тім числі і сам Руслан Марцінків. Раніше директор ПП "Вамбуд" Микола Ковальчук також заявив про відмову від участі в забудові сусідньої ділянки площею 4 га, яку орендує компанія "ТзОВ "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд". Активісти "Вільного озера" пропозицію "Вамбуду" відкинули і оголосили в соцмережах збір підписів проти забудови.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: