fbpx

Профспілка медиків на мітингу під МОЗ оголосила про всеукраїнський страйк

Здоров'я 13:45, 17.08, 2016

Профспілка медичних працівників під час сьогоднішнього пікету Міністерства охорони здоров'я прийняла рішення про початок підготовки Всеукраїнського страйку медиків.

Таке рішення прийняли близько 200 медичних працівників на зборах "Вільної профспілки медичних працівників України" біля стін МОЗу, повідомляє ОстроВ. 

До столиці на пікет з'їхалися медики зі Львівської, Івано-Франківської, Житомирської, Запорізької областей. Вони висловили протест проти нав'язуваної реформи в медичній галузі, а саме – зменшення кількісного і якісного складу бригад "швидкої допомоги" та висловили незадоволення фінансуванням медицини в регіонах. 

"За анонсованою програмою розвитку "швидкої лдопомоги" всіх пацієнтів будуть довозити до лікарень тільки двоє медпрацівників – технік-водій та парамедик, який вмітиме надавати першу допомогу, зокрема штучне дихання, непрямий масаж серця, зупиняти кровотечі – і все. Лікаря в складі бригади не буде. З практики ми знаємо, що для кваліфікованої медичної допомоги у невідкладному стані потрібно як мінімум троє спеціалістів. Інакше ми будемо возити, перепрошую, трупи", – висловилася медик із Запоріжжя Вікторія Удовиченко. 

Лікарі акцентували, що запропонований варіант є американською моделлю "швидкої допомоги", де всіх пацієнтів везуть у лікарні. Медики вважають, що для такої реформи в Україні немає відповіно підготовленої мережі лікарень та спеціалістів. Особливо в сільській місцевості, де часто немає доріг і транспортування хворого до найближчого медзакладу є досить тривалим. Також у кваліфікаційному довіднику професій немає такого фаху, як парамедик, відзначили учасники мітингу.  

Голова "Вільної профспілки медичних працівників України" Олег Панасенко запропонував учасникам мітингу проголосувати за підготовку до страйку на всеукраїнському рівні. Рішення затвердили одноголосно. Збори профспілки медиків підтримали представники громадського корпусу "Азов" з різних регіонів України. 

Участь у пікеті біля МОЗ взяла профспілка медиків Коломийщини.

На останній сесії Івано-Франківської обласної ради голова профспілки медичних працівників Коломийського району Наталія Войцехівська повідомила про рішення медиків протестувати в столиці проти заборгованості із зарплати. 

Читайте: Коломийські медики приїхали на сесію облради "вибивати" заборговану зарплату. 

В ході реформи на Прикарпатті, як повідомив на сесії начальник Департаменту охорони здоров'я ОДА Мирон Матейко, за оптимальним розрахунком слід було би скоротити 900 медиків. Скорочення – в перспективі, зараз на це не наважилися. Обласна рада на початку року прийняла рішення поки що не оптимізувати медичну мережу Прикарпаття. Через це,  оскільки фінансування галузі з держбюджету відбувається вже з урахуванням оптимізації штатів та медзакладів в області, – в Івано-Франківській області медики мають борги із зарплати.

Цьогоріч на виплату зарплат медикам області бракує 123 млн грн. Обласна рада звернулася до Уряду, але отримала відписки.

Читайте також: У районах медикам не виплачують зарплату: грошей нема і невідомо, коли будуть

Заборгованість є у шістьох районах. Найкритичніша ситуація  на Коломийщині. 

КУРС писав, що в Коломийському районі медики створили страйковий комітет і готові вийти на вулицю. ВІДЕО

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: