fbpx

Засновниця ufaFabrik Зіґрід Німер: "Промприлад" – виклик для Франківська

Суспільство 16:55, 27.07, 2017

Співзасновниця культурно-освітнього центру ufaFabrik Berlin Зіґрід Німер приїхала до Франківська допомогти у перетворенні "Промприладу".

Вісім років тому німкеня Зіґрід Німер та її друзі заселилися у покинуту фабрику з виробництва кінофільмів у Берліні та взялися робити з неї культурно-освітній центр ufaFabrik ("Фабрика уяви"). Нині центр вважають одним із перших успішних прикладів ревіталізації постіндустріальних просторів у Європі. 

Зіґрід Німер близько тижня перебувала в Івано-Франківську – зустрічалася із місцевою владою, забудовниками та ініціаторами перетворення території колишнього заводу "Промприлад" у центрі міста на громадський простір. 

Читайте: Франківський "Промприлад" планують відновити за німецьким зразком. ФОТО

Кінофабрика, яку перетворили на громадський простір Зіґрід Німер із друзями, – це були сім дуже різних будівель, пише Репортер. Їх вирішили наповнити різними функціями. Зокрема, зосередилися на мистецтві, освіті, екологічній тематиці і сталому розвитку.

Громадська ініціатива вирішила сквотувати (захопити, – Авт.) цей простір, щоби місцева влада не використала його у своїх інтересах.

"Звісно, це було незаконно, але прийняли рішення робити це максимально дружньо до простору, сусідів і власників. Написали листи адміністрації та власникам будівлі, що готові брати на себе зобов’язання, утримувати простір, платити за оренду, але нам потрібен шанс на реалізацію проекту. Запросили власників, владу, сусідів, громадські ініціативи на вуличний перформанс, щоб пояснити наші ідеї. Після нього зібрали 35 тисяч підписів берлінців, які нас підтримували", – поділилася Зіґрід Німер.

Після тривалих перемовин адміністрація дозволила учаснкам проекту залишитися на фабриці на рік. З іспитом ініціатива справилася. Спочатку 15 людей скидали свої заробітки в єдину казну і всі витрати покривалися з неї. 

"Шість років у мене не було особистого доходу, але це була персональна інвестиція в проект. Також ми займалися повторним використанням речей, переробкою. Кошти збирали звідусіль. Допомагали друзі, знайомі, батьки, дідусі й бабусі. Потім ми започаткували цирк, але не в традиційному форматі, а у стилі вар’єте з рок-музикою. Потім відкрили кав’ярню…" – розповідає про становлення проекту, який живе 38 років, німкеня. 

Вона вважає, що ініціатива створила прецедент. Попри те, що ufaFabrik виглядає як маленьке селище в Берліні, воно не відділене від міського життя. Розташована у районі, який налічує понад 400 тисяч мешканців, і 200 тисяч людей щороку користуються тамтешніми послугами. 

ufaFabrik використовує власну електроенергію, частину її продає в загальну мережу. Використовує дощову воду, має зелені дахи, співпрацює з університетами і дослідними організаціями по всьому світу.

"Місія мого візиту в Україні – поширення інформації про проект "Фабрика уяви", який популяризує ідеї перетворення постіндустріальних територій у креативні культурні центри", – повідомила Зіґрід Німер.

В Івано-Франківську засновниця ufaFabrik розповіла містянам про свій проект – минулої неділі під час зустрічі з франківцями на "Квадраті Курбаса".

"Це виклик. Вірю, що проект дасть шанс не їхати з міста, а реалізовувати свої ідеї тут. Це тривала робота. Потрібно затамувати подих і розрахувати сили. Це шанс для міста вийти на новий рівень", – уважає Зіґрід Німер.

Як писав КУРС, платформа "Тепле Місто" ініціювала ревіталізацію "Промприладу". Завод планують перетворити на осередок розвитку культури, економіки та освіти у місті. Тут відкриють школу танців, "Медіа хаб", конференц-хол, урбан-лабораторію тощо.

Нагадаємо, що архітектурну концепцію кварталу розробило відоме архітектурне бюро архітектора Віктора Зотова Zotov&Co. Забудовувати територію буде компанія "Спілка забудівників", яка уклала відповідну угоду з акціонерним товариством "Промприлад" 2 роки тому.

Детальний план забудови території (ДПТ) заводу "Промприлад" розглянули і погодили міські депутати Франківська.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: