fbpx

Пригоди пана Потоцького у Станиславові після виставки картин вийдуть мультфільмом, – Петро Буяк

Суспільство 16:45, 07.08, 2015

Тільки три дні, з 7 до 10 серпня, в івано-франківському Бастіоні в галереї "Арт на Мур" триватиме виставка-презентація картин Петра Буяка про Пригоди пана Потоцького у Станиславові. Після цього серія картин назавжди покине Україну.

Дванадцять картин Петра Буяка інтерпретують історію Станіславова й історію його засновника графа Потоцького. Міф, який в такий спосіб створив художник, подає Потоцького як одного з франківців, мало не сучасника. Принаймні кожен, споглядаючи ці роботи, може сам визначити для себе час, бо прив’язка у Буяка є тільки до місця.

"Чому 12 епізодів історії Потоцького? Бо більше нема що показувати у Франківську, немає таких цікавих будинків, де ми могли би з ним пожити. Всі решта цікаві будинки, що були,  знищені. Знищені завдяки забудовникам, дякую вам!  епатує художник на камеру.  Навіть пивзаводу того, що є ще на картинах, уже нема. Але ще залишилося міське озеро. Не факт, що надовго".

Петро Буяк міксує історичні факти з вигадками в такий спосіб, що відділити одне від іншого одразу складно. Зате цікавий сам процес.

"Міське озеро – це дуже круто. Там раніше кораблі плавали. Насправді міське озеро раніше було з’єднане каналами з Бистрицею та з Дністром, а Дністер з’єднаний вже з морем. І з моря припливали сюди кораблі. У Франківську, справді, був порт. І от у цей порт до Потоцького брат з Португалії приплив  привіз йому багато раків, восьминогів, різних риб, щоби той міг собі засушити і потім з тим пиво пив", – без тіні усмішки розповідає історії Потоцького від Буяка їх автор.

"Потоцький взагалі нормальний пацан був. Он на картині його жінка, і дитина навіть є. На рахунок чогось такого, то нє, всьо кльово: він любив так собі погуляти  з друзями, але не зраджував. Ніколи",  не втримався, аби не поєднати свою особисту історію з історією свого героя художник.

За словами Буяка, більше історій чи більше кожної з теперішніх історій до кожної з картин, які подані на поштівках про пригоди пана Потоцького у Станиславові, буде в мультику. Мультфільм  роблять франківці Юлія Микитюк, Юрій Попов і автор картин.

"Вони вже робили для мене мультик, і мені дуже заперло разом із ними працювати. В них дуже класний підхід,  говорить про співавторів мультфільму Петро Буяк. – Коли вийде мультик, не знаю, але робота над ним починається вже з наступного тижня".

Презентувати мультфільм про Потоцького Буяк і Ко замислили у Люм’єрі – "щоби все було дуже потужно".

Після трьох днів виставки в Івано-Франківську живописні роботи Буяка з Потоцьким експонуватимуться в Тернополі, після чого назавжди покинуть Україну.

"Ці роботи поїдуть в польське місто Ґданськ. Там вони будуть жити в поляків вдома. Але будуть виставлятися в Ґданську в кількох виставкових закладах", – пояснив автор пригод Потоцького у Станиславові.

У Франківську натомість Потоцький залишиться на поштівках. Їх видали тиражем 1000 штук збірок і поширили в галереях та сувенірних крамницях. Пригоди Потоцького на поштівках також можна буде знайти у громадському ресторані "Урбан Спейс 100" і книгарні видавництва "Лілея-НВ". Петро Буяк каже, що після цього всього Потоцький ще раз як мінімум з’явиться на людях  на наступний День міста художник планує зробити виставку різних своїх поштівок. Серед них будуть і про пригоди засновника Станіславова. 

Читайте також: Петро Буяк вирішив "затопити Івано-Франківськ морем" і в будівлі ОДА оселити медуз  замість чиновників

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: