fbpx

Сьогодні в Івано-Франківську розпочнеться "Коляда на Майзлях"

Суспільство 09:53, 08.01, 2019

Сьогодні, 8 січня, о 12:00 год. в церкві Царя Христа відбудеться Божественна Літургія та урочисте відкриття X фестивалю "Коляда на Майзлях".

Цьогоріч Міжнародний фестиваль "Коляда на Майзлях" підготував багато цікавих заходів для франківців та гостей міста. На фестиваль приїдуть колективи з України, Польщі та Молдови, передає Фіртка.

Триватиме фестиваль до 14 січня.

9 січня о 15:00 год. колядуємо разом з народною артисткою України, легендарною Ніною Матвієнко на Вічевому майдані.

У неділю, 13 січня, о 14:00 год. відбудеться хода колядників від церкви Царя Христа до Вічевого майдану.

У день закриття фестивалю вперше очікують Главу УГКЦ Патріарха Святослава, який очолить Архиєрейську Літургію і відвідає концерт. 14 січня о 12:00 год. відбудуться служба Божа за участі Блаженнішого Святослава Шевчука. Цього ж дня о 16:00 год. заплановано виступ Марічки Бурмаки на Вічевому майдані.

Зазначимо, Різдвяний фестиваль "Коляда на Майзлях" започатковано у 2010 році при монастирі Царя Христа отців Василіан Української Греко-Католицької Церкви м. Івано-Франківська.

Головною метою фестивалю є відновлення, збереження та поширення різдвяних традицій, коляд, щедрівок, а також обмін творчими досягненнями мистецьких колективів. Натхненниками заснування фестивалю були творчі колективи парафії (хори, ансамблі, солісти, спільноти, священики парафії) за підтримки єпископа Івано-Франківського Української Греко-Католицької Церкви Софрона Мудрого. З плином часу фестиваль змінював форми проведення, розширював географічний діапазон і жанровий спектр виконавців. На гала-концертах звучали відомі аранжування колядок у виконанні всіх учасників.

За всі ці роки з сольними концертними програмами виступило понад 300 колективів: народні, професійні хори, різного складу вокальні, вокально-інструментальні та оркестрові колективи, фольклорні гурти та драматичні колективи, сольні виконавці.

Географія фестивалю теж значно зросла за останніх три роки. Зокрема, колективи з Києва, Дніпра, Одеси, Кривого Рогу, Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької, Харківської, Волинської, Тернопільської та Львівської областей, а також з Латвії (народний хор "Джерело" м. Єлгава, 2017), Литви (хор "Cantus vita", м. Купішкіс, 2017; камерний хор "Друскінінкай", м. Друскінінкай, 2018), Румунії (вокально-інструментальний ансамбль "Florialia" національного університету мистецтв Джорджа Енеску, м. Ясси; чоловічий хор м. Фінтеушу Маре, 2018) та Польщі (мистецька група Центру вокального мистецтва, м. Жешув; вокальний ансамбль "Sine Nomine", м. Люблін у 2018; церковний хор "Потік" м. Кошалін у 2017).

Символом фестивалю є велика вертепна зірка, яку змайстрував спеціально до першого фестивалю майстер Богдан Новак.

У 2018 році Наказом Міністерства культури України Фестивалю присвоєно статус міжнародного.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: