fbpx

Справа Замкового: свідки розповіли в суді, за що депутат міської ради отримав ляпаса від активіста

Суспільство 10:40, 25.10, 2017

В Івано-Франківському міському суді продовжився розгляд справи ветерана АТО Олексія Замкового, якого обвинувачують у побитті депутата міської ради Петра Гавриша.

Нагадаємо, Олексій Замковий під час скандальних громадських слухань 16 вересня 2016 року щодо забудови в районі вулиць Макогона – Крайківського дав ляпаса депутату міськради "свободівцю" Петру Гавришу, який лобіював забудову. 

На попередньому засіданні Петро Гавриш розповів суду, як постраждав від ляпаса активіста. Він також не зміг пригадати, що намагався копнути Олексія Замкового, що добре видно на відео. Олексій Замковий вимагав відводу прокурора Гринишина. За його словами, на останній сесії міської ради свідки у справі Руслан Марцінків і Оксана Савчук демонстрували у сесійній залі відео – як нібито доказ у справі, але це відео було урізане з метою маніпуляції.

Сьогодні на засіданні продовжили допит потерпілого Гавриша. Депутат розповів, що хоч не обирався депутатом від цього округу, але на громадські слухання щодо забудови мікрорайону прийшов за розпорядженням міського голови Руслана Марцінківа. Чи були обрані голова і секретар зборів, Гавриш не пригадує. Тоді слово для виступу він взяв за пропозицією начальниці патронатної служби міського голови Вікторії Дротянко, оскільки вона була відповідальна за проведення зборів. 
Гавриш додав, що, окрім Олексія Замкового, його виступу ніхто не заважав.
 
Секретар Івано-Франківської міської ради Оксана Савчук, яка проходить у справі свідком, розповіла, що під час слухань була у відрядженні за кордоном. Вона підтвердила слова Гавриша, що на слухання його відправив міський голова.
"Було розпорядження міського голови, де був визначений перелік осіб, які мали піти на громадські слухання", – сказала Савчук.
Свідок Любов Кірас заявила, що, на її думку, депутат Гавриш прийшов на громадські слухання, аби їх зірвати. 

"Пан Гавриш прийшов на громадські слухання, не хотів представитися, ми питали, хто він є, він не представлявся. Кричав і зривав нам слухання, прийшов з якимись людьми небритими-немитими. Потім хотів добратися до мікрофона, люди не давали, він таки добрався, я почула шум, коли обернулася, Гавриш копав Замкового", – розповіла Любов Кірас.
На запитання прокурора, що говорив Гавриш, жінка відповіла: "Він таке говорив, що вам треба було то чути".
 
Свідок Оксана Червонецька розповіла суду, що представники міської влади, які прийшли на слухання, поводилися некоректно.
"Громада вибрала головою зборів Олексія Замкового, а секретарем – мене. Потім Вікторія Дротянко дала список виступаючих. Гавриша в цьому списку не було. Чиї інтереси він представляє, не знаю, але явно не громади. Почула шум, обернулася, то Гавриш біг за Замковим", – сказала Оксана Червонецька.
Свідок Ярослав Паньків був учасником зборів, він підтвердив, що головою зборів було обрано Олексія Замкового, пізніше прийшов депутат Петро Гавриш і сказав, що якщо збори вестиме Замковий, вони будуть недійсні. 
"Петро Гавриш, сказав: я депутат міської ради – і закликав не слухати Замкового, бо головою зборів має бути представник виконкому. Конфліктував, підійшов до Замкового і відштовхував від мікрофона, у відповідь Замковий влупив йому того злощасного ляпаса, почалася потасовка", – розказав Паньків.

Після допиту свідків суддя оголосив перерву у судовому засіданні.
 

Нагадаємо, під час громадських слухань 16 вересня 2016 року щодо забудови в районі вулиць Макогона – Крайківського між Олексієм Замковим, якого підтримала громада мікрорайону, і депутатом міськради Петром Гавришем сталася сварка. На образливі вигуки Петра Гавриша, який агітував за масштабну забудову мікрорайону, Замковий відрегаував ляпасом. Депутат у відповідь спробував копнути Замкового, але його відтягнули. Згодом депутати міськради від "Свободи" звернулися до поліції зі скаргою на Замкового – проти активіста розпочали кримінальне провадження за "побої без тілесних ушкоджень".

Як повідомляв КУРС, низка відомих громадських організацій Івано-Франківська заявили, що кримінальне переслідування Олексія Замкового має ознаки політичного замовлення.

 
 
 
 
 
 
 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: